ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertsock

Απώλειες στη Wall Street στη «σκιά» του πετρελαίου

Καθοδικά κινούνται Dow Jones και S&P στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Προβληματισμός επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κυρίως εξαιτίας του «γκρεμίσματος» της τιμής του πετρελαίου.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχωρεί κατά -1,01% στις 23.996 μονάδες, ο S&P καταγράφει απώλειες -0,61% στις 2.857 μονάδες, ενώ οριακή άνοδο πετυχαίνει ο Nasdaq, κατά +0,05%, στις 8.654 μονάδες.

Μεγάλη πτώση για την μετοχή της Occidental κατά -8,7%. Η αμερικανική πετρελαϊκή έχει μεγάλο δανεισμό εξαιτίας πρόσφατης εξαγοράς που έκανε και είναι πολύ ευάλωτη στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου συνέχισε σήμερα την ελεύθερη πτώση της χάνοντας περισσότερο από το 30% κάτω από τα 13 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αντιμέτωπη με μια ιλιγγιώδη πτώση της ζήτησης και των αμερικανικών αποθεμάτων κοντά στο επίπεδο του κορεσμού.

To βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Μάιο, του οποίου είναι η τελευταία ημέρα προσφοράς κατρακύλησε περίπου 38% στα 11,04 δολάρια γύρω στις 14:55 ώρα Ελλάδας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998. Συγκριτικά, η τιμή του ήταν περίπου 114 δολάρια το 2011.

Το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας επηρεάστηκε λιγότερο, υποχωρώντας κατά 6,05% στα 26,38 δολάρια γύρω στις 13:05 ώρα Ελλάδας.

Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυση πολλών οικονομιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζήτησης, ενώ προμηνύεται βαθιά ύφεση στη διεθνή οικονομία.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά κατακλύστηκε από πετρέλαιο χαμηλού κόστους όταν η Σαουδική Αραβία, εξέχων μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών με τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό μεριδίων της αγοράς.

Οι δύο χώρες έδωσαν τέλος στη διαφωνία τους στις αρχές του μήνα, όταν δέχθηκαν, από κοινού με άλλες χώρες, να μειώσουν την παραγωγή τους σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να τονώσουν τις αγορές που έχουν πληγεί από τον ιό.

Όμως οι τιμές συνέχισαν να κατακρημνίζονται όταν κατέστη σαφές πως οι υποσχεθείσες μειώσεις δεν θα ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μαζική πτώση της ζήτησης. Ακόμα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το «ράλι» που κατέγραψε η αγορά από τα «χαμηλά» Μαρτίου (περίπου +30%) είναι υπερβολικό.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να αντιδράσουν από τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα.

Αναλυτικότερα, στην Φρανκφούρτη, ο Dax υποχωρεί κατά -0,11%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά +0,08%. Στο Παρίσι, ο CAC 40 σημειώνει μικρή άνοδο κατά +0,09%. «Μάζεψε» μέρος των απωλειών του ο ισπανικός IBEX που υποχωρεί κατά -1,19%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει» κατά -0,36%. Κέρδη στη Ζυρίχη για τον SMI κατά +1,37%,09%, ενώ, τέλος, ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά +0,11%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με αρνητικά πρόσημα οι δείκτες στη Wall, συνεδρίαση με έντονες μεταβολές

Ο S&P 500 βρέθηκε στο κλείσιμο 0,73% χαμηλότερα, στον απόηχο της ανακοίνωσης Μπάιντεν για το «μπλόκο» στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Ανοδική αντίδραση των μετοχών αεροπορικών εταιρειών και της Caterpillar.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία κατάρρευσης το ρούβλι, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη

Αύξηση επιτοκίων και capital controls δεν απέτρεψαν τη μεγάλη πτώση για το ρούβλι. Πτώση χωρίς πανικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγάλη άνοδος πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στροφή στην ασφάλεια του δολαρίου.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις σε futures Ευρώπης και Wall, ράλι για πετρέλαιο, «βουτιά» για ρούβλι

Ξεπέρασε τα 101 δολάρια το brent, με το ρωσικό ρούβλι να υποχωρεί έως και 40% έναντι του δολαρίου. «Βουτιά» για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με συγκρατημένη άνοδο για τον χρυσό.