us_election
Πηγή: Shutterstock

Πτώση δολαρίου, άνοδο μετοχών φέρνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ

Η νίκη Μπάιντεν αποτελεί το βασικό σενάριο, σύμφωνα με την Ebury, και θα οδηγούσε σε κάμψη του δολαρίου και αύξηση επενδύσεων σε μετοχές. Απειλή για τις αγορές ενδεχόμενη αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Η εξασθένηση του δολαρίου και η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές είναι το πιθανότερο σενάριο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Όμως, έντονη αβεβαιότητα και μεταβλητότητα θα προκαλούσε στις αγορές ενδεχόμενη επαλήθευση του σεναρίου για ένα οριακό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Αυτά εκτιμούν οι αναλυτές της Ebury, οι οποίοι αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Όπως σημειώνουν, οι αναλύσεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν πολύ υψηλή πιθανότητα νίκης του Τζο Μπάιντεν, που πλησιάζει το 90%. Μια νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών θα ήταν θετική για τα περιουσιακά στοιχεία ρίσκου, όμως οι μετοχές και θα αποδυνάμωνε το δολάριο, ενώ μια νίκη του Ντ. Τραμπ θα έστρεφε κεφάλαια στα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή και στο δολάριο.

Αξιολογώντας τις προθέσεις των δύο υποψηφίων προέδρων για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής, οι αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιος εκ των δύο θα έχει την πιο αποτελεσματική πολιτική, όμως πολλά θα κριθούν από τη δυνατότητα που θα έχει ο επόμενος πρόεδρος να προωθήσει νομοθεσία στο Κογκρέσο. Αυτό θα κριθεί από το αν ένα από τα δύο κόμματα θα καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο και των δύο σωμάτων, δηλαδή της Βουλής και της Γερουσίας.

Αν οι Δημοκρατικοί κρατήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά με τους Ρεπουμπλικανούς να υπερισχύουν στη Γερουσία, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει πρόβλημα να προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και, γενικότερα, να εφαρμόσει μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που θα χρηματοδοτηθεί με αύξησης φόρων. Αν ο Τραμπ παραμείνει στον Λευκό Οίκο με το κόμμα του να ελέγχει τη Γερουσία, θα αποφευχθεί μια αύξηση φόρων, αλλά θα υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η αβεβαιότητα στα θέμα του διεθνούς εμπορίου.

Συμπυκνώνοντας τις προβλέψεις τους για τα σενάρια εκλογικού αποτελέσματος και τις πιθανές συνέπειες για τις αγορές, οι αναλυτές της Ebury καταλήγουν σε τέσσερα βασικά σενάρια:

  1. Το πρώτο και πιο ισχυρό, με πιθανότητες επαλήθευσης 45%, είναι το λεγόμενο «γαλάζιο κύμα», δηλαδή η εκλογή Μπάιντεν στη θέση του προέδρου, με παράλληλο έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων από τους Δημοκρατικούς. Σε αυτή την περίπτωση, το δολάριο θα υποχωρήσει και οι επενδυτές θα έχουν μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης κινδύνων, κάτι που θα ενισχύσει το χρηματιστήριο.
  2. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, με πιθανότητα επαλήθευσης 35%, ο Μπάιντεν θα εκλεγεί πρόεδρος, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Αυτό θα οδηγούσε σε ελαφρά διολίσθηση του δολαρίου και μέτρια άνοδο των μετοχών.
  3. Το τρίτο σενάριο, με μικρή πιθανότητα επαλήθευσης (18%) προβλέπει νίκη Τραμπ και διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από το κόμμα του προέδρου, δηλαδή διατήρηση του status quo. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει αλλαγή της θέσης του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, ή της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν κίνδυνο, τοποθετώντας νέα κεφάλαια σε μετοχές.
  4. Το τέταρτο και σχεδόν απίθανο σενάριο (πιθανότητες μόλις 2%) προβλέπει νίκη Τραμπ και έλεγχο των δύο νομοθετικών σωμάτων από τους Ρεπουμπλικανούς. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε άνοδο του δολαρίου και ελαφρά υποχώρηση των μετοχών.

Ο κίνδυνος του αμφισβητούμενου αποτελέσματος

Για την αγορά, πάντως, οι αναλυτές της Ebury τονίζουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν σχετίζεται με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, αλλά με το αν θα αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από έναν εκ των δύο υποψηφίων. Η πανδημία, όπως σημειώνουν, έχει δημιουργήσει μια πρόσθετη επιπλοκή, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καθώς μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θα προτιμήσουν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου. Έρευνα του κέντρου Pew έδειξε ότι περίπου 40% των Αμερικανών που δηλώνουν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα ψηφίσουν ταχυδρομικώς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 20%.

Η αύξηση της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να μην είναι άμεσα διαθέσιμα τα εκλογικά αποτελέσματα, ιδίως σε πολιτείες που κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα (swing states), όπου οι διαφορές στα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι πιθανό να είναι πολύ μικρές. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει την απέχθεια του για την ψήφο μέσω ταχυδρομείου και έχει διατυπώσει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι αυτή η μέθοδος ψηφοφορίας αποτελεί μια «τεράστια απάτη», ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Ebury, είναι ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο για να ψηφίσουν είναι Δημοκρατικοί.

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό ότι ο Τραμπ θα αρνηθεί να δεχθεί την ήττα του και πιθανότατα θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτός αν αυτό είναι συντριπτικά εις βάρος του», τονίζουν οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι ο σημερινός πρόεδρος έχει ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να λάβει την τελική απόφαση για την ανάδειξη του νικητή.

«Αυτή, πιστεύουμε, είναι μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες σε αυτές τις εκλογές. Ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα που θα σύρει τη διαδικασία πολύ μετά τη νύχτα των εκλογών θα είναι μια πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές και θα οδηγούσε σε μια πολύ αβέβαιη περίοδο την αγορά συναλλάγματος», υπογραμμίζουν, αν και σπεύδουν να σημειώσουν ότι η διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του Μπάιντεν το τελευταίο διάστημα μειώνει τις πιθανότητες επαλήθευσης αυτού του κακού σεναρίου.

Πάντως, σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματα, αρχικά θα ενισχυόταν το δολάριο, καθώς οι επενδυτές θα επέλεγαν τα πιο ασφαλή νομίσματα και θα ρευστοποιούσαν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου. Μακροπρόθεσμα, όμως, το δολάριο θα αποδυναμωνόταν, αν η αμφισβήτηση κρατούσε αρκετό διάστημα, καθώς θα δημιουργούνταν στους επενδυτές σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα των αμερικανικών θεσμών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street παρά τα έκτροπα στην Ουάσιγκτον  

Σε υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκαν Dow Jones (+1,44%) και S&P 500 (+0,60%) ωστόσο τα εκτεταμένα επεισόδια στο Καπιτώλιο πίεσαν τις τιμές χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος της Γερουσίας.