ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί διχάζει τους αναλυτές η αγορά πετρελαίου, τι προβλέπουν για το 2021

Σχεδόν απόλυτα αισιόδοξη για το πετρέλαιο εμφανίζεται η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι η τιμή του Brent μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 65 δολάρια έως τα τέλη του 2021.

Ο ενεργειακός κλάδος το 2020 βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα από τα πιο δύσκολα έτη στην ιστορία του. Το σκληρό κτύπημα που δέχθηκε οφείλεται σε τρεις παράγοντες: την ύπαρξη πολέμου μεταξύ των δύο κορυφαίων παραγωγών παγκοσμίως, την ελεύθερη πτώση της ζήτησης λόγω της πανδημίας αλλά και της επέλασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Αυτοί οι παράγοντες ήταν αρκετοί ώστε να μετατρέψουν το 2020 σε ένα «annus horribilis» για τον κλάδο, ο οποίος σημείωσε τη χειρότερη πορεία μεταξύ των 11 κλαδικών δεικτών του S&P 500. Όμως τόσο το πετρέλαιο όσο και οι μετοχές ενεργειακών εταιρειών εμφανίζονται ικανές να επανακάμψουν. Σαφώς ο κλάδος έχει «γονατίσει» αλλά σε καμία περίπτωση οι επενδυτές δεν μπορούν να τον διαγράψουν. 

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά διχασμένοι αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους, με κάποιους εξ αυτούς να υποστηρίζουν ότι το 2021 δεν πρόκειται να είναι ένα έτος δυναμικής ανάκαμψης, με ορισμένους, όμως, να εκτιμούν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει τον βατήρα για επιστροφή των τιμών ενέργειας σε ικανοποιητικά επίπεδα. 

Ο κλάδος στη Wall Street έχει κατορθώσει το τελευταίο τρίμηνο να ξεπεράσει σε ανάκαμψη ακόμη και τον S&P 500, ενώ σημαντική ώθηση δέχθηκε και από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το νέος Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται υπέρμαχος των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και έχει υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν εκ νέου τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και το κλίμα. 

Φυσικά σημαντική βοήθεια έλαβε και από την εμφάνιση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ένα στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία ότι η κανονικότητα σε οικονομική και κοινωνική ζωή θα επιστρέψει και ως εκ τούτου θα υπάρξει και σημαντική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Μία μερίδα των αναλυτών υποστηρίζουν ότι ο ενεργειακός κλάδος μπορεί να αποτελέσει την «τέλεια παγίδα» για τους επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και ως εκ τούτου τα «παραδοσιακά» καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, συνεχώς θα χάνουν. 

Όσοι τάσσονται υπέρ του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου τονίζουν, πάλι, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αργήσουν ακόμη να καταστούν οι βασικές πηγές και πιθανώς αυτό να συμβεί μετά από αρκετές δεκαετίες. 

Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Ενέργειας (ΕΙΑ) η μέση τιμή του Brent το 2021 θα φθάσει στα 49 δολάρια, ενώ στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους τοποθετούσε την τιμή του στα 47 δολάρια. Εκτιμά ακόμη ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 η μέση τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 47 δολάρια και σταδιακά θα φθάσει έως και τα 50 δολάρια έως το δ’ τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μακροχρόνιο ορίζοντα. 

Ένας εκ των αισιόδοξων, αν και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι η Goldman Sachs. Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος παραδέχεται ότι βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές για το πετρέλαιο δεν είναι και τόσο θετικές. Όπως αναφέρει η ομάδα των αναλυτών της για την πετρελαϊκή αγορά η πρόσφατη απόφαση της Σ. Αραβίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της αποτελεί μία αντίδραση στο γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αρκετές χώρες της υφηλίου θέτουν σε εφαρμογή πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού. 

Μάλιστα η Goldman Sachs θα μπορούσε να θεωρεί ακόμη και υπερβολικά αισιόδοξη, καθώς δεν διστάζει να εκτιμήσει ότι το Brent μπορεί να φθάσει έως και τα 65 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του 2021, συστήνοντας στους επενδυτές να μην του γυρίσουν την πλάτη. 

Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης τον Μάρτιο, εξαιτίας τόσο του ότι θα υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών όσο και μεγαλύτερος αριθμός εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα θεωρεί ότι το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης θα είναι ελλειμματικό κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου παρά την απόφαση του OPEC+ να υπάρξει αύξηση της παραγωγής του. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά πετρελαίου, σενάρια για άνοδο στα 100 δολ.

Οι φόβοι για απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εντείνουν τη νευρικότητα και κρατούν τις τιμές πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι. Άνοδο στα 100 δολ. θεωρεί πιθανή η JPMorgan, τα 95 δολ. εντός τριμήνου «βλέπει» η ANZ.
Petrelaio, Oil, brent, wti
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος στο ξέφρενο ράλι του πετρελαίου, σε νέα ισορροπία η διεθνής αγορά

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για brent και αμερικανικό αργό, καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η «χαμηλή πτήση» της παγκόσμιας οικονομίας θα πλήξει τελικά και τη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα εποχή στις αγορές ενέργειας: Τι άλλαξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μόνιμες αλλαγές φέρνει η ρωσική εισβολή, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές της Δύσης θέτουν στο περιθώριο το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Πώς επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να καλύψουν τα κενά.