ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων Wall Street και Ευρώπη υπό τον φόβο της πανδημίας

Το τρίτο κύμα της πανδημίας και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με μη ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη τριμήνου οδηγούν σε «βουτιά» τα χρηματιστήρια.

Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές της από τον Οκτώβριο σημειώνει η Wall Street, με τις ευρωπαϊκές αγορές να έχουν την υψηλότερη ημερήσια πτώση πέντε εβδομάδων, καθώς ο φόβος για την πανδημία αλλά και μία σειρά όχι ικανοποιητικών μεγεθών τριμήνου οδηγεί τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. 

Απώλειες 320 μονάδων ή 1,04% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,34% και τον Nasdaq να εμφανίζει πτώση 0,97%. Πτωτική κίνηση ακολουθούν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενώ αντίθετα ανοδικά κινείται το δολάριο, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι αρκετά ανήσυχοι για τις εξελίξεις. 

Η αντιστροφή τάσεων στις αγορές οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ανακοινώσεις μεγεθών τριμήνου από κορυφαίους αμερικανικούς ομίλους, οι οποίοι δεν ικανοποίησαν την αγορά, με κλασσικότερο παράδειγμα σήμερα την Boeing η μετοχή της οποίας υποχωρεί άνω του 3%, ενώ αυτή της AMD αποδυναμώνεται κατά 7%. 

Παράλληλα η προσοχή είναι στραμμένη στις σημερινές ανακοινώσεις της Fed η οποία ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της και όπως αναφέρει το Bloomberg το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά εάν η τράπεζα θα δώσει κάποιο «σήμα» αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην αναθεωρημένη έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τόνισε σήμερα ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη «τραβηγμένες», καθώς οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι οικονομίες θα επανέλθουν στην ομαλότητα μέσα στο 2021 και μέχρι να γίνει αυτό θα υπάρχει επαρκής στήριξη από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά για μεγάλη περίοδο. Σε αυτές τις συνθήκες, προειδοποιεί το Ταμείο, ο κίνδυνος μιας διόρθωσης στις αγορές είναι αρκετά υψηλός και κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, για να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση της πανδημίας σε χρηματοπιστωτική κρίση.

«Βουτιά» στην Ευρώπη στον απόηχο και υποβάθμισης εκτιμήσεων

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε διάστημα πέντε εβδομάδων σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καθώς σχεδόν σε όλη την Ευρώπη επεκτείνονται τα αυστηρά μέτρα περιορισμού για να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ υπάρχουν, σύμφωνα με το Reuters, και ορισμένες διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης, γεγονός που έπληξε τις τραπεζικές μετοχές. 

Παράλληλα, εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021, τοποθετώντας την πλέον στο 3% από 4,4% που ανέμενε στα μέσα φθινοπώρου. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον οικονομικό κύκλο, ενώ οι κλάδοι μετάλλων, τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν πτώση που κυμάνθηκε από 2% έως και 3,6%. 

Απώλειες 1,16% για τον Euro Stoxx 600 στις 402,98 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να υποχωρεί 3,4% και αυτόν τηλεπικοινωνιών να αποδυναμώνεται 1,5%. 

Στο -1,81% ο γερμανικός DAX 30 στις 13.620,46 μονάδες, ο οποίος εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,30% στις 6.557,37 μονάδες, ενώ απώλειες 1,16% σημείωσε ο γαλλικός CAC 40 στις 5.459,62 μονάδες. Σημαντικές οι πιέσεις και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,47% στις 21.662,73 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να έχει απώλειες 1,41% στις 7.852,70 μονάδες. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ