ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Κατηφορίζει» ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, καθώς υποχωρούν οι τράπεζες

Υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, μετά την άνοδο που κατέγραψε στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Μέσω πακέτου αξίας 5 εκατ. ευρώ διακινήθηκε το 1,56% της Ελλάκτωρ. Πίεση στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ λόγω του placement.

Έχασε την πρωινή δυναμική του το Χρηματιστήριο Αθηνών, που πλέον βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο, καθώς ο τραπεζικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του. Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται αυτή την ώρα (14:30) στις 910,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,24%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 918,95 μονάδες (+0,64%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 35,08 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,013%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται 0,83% χαμηλότερα. Ανοδικά κινούνται 26 μετοχές, 67 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο εξακολουθεί να είναι η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς (+7,89%, ενώ σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά τα κέρδη της ξεπέρασαν το 22%), μετά τη μεγάλη υπερκάλυψη της διεθνούς προσφοράς μετοχών που καταγράφηκε. Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καθώς ολοκληρώθηκε η διάθεση των 25 εκατ. μετοχών της που αντιστοιχεί σε ποσοστό έως 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου, εκ μέρους της Viohalco. Η τιμή τοποθέτησης ανήλθε στα 2 ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα από τη συναλλαγή ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ. H μετοχή υποχωρεί περισσότερο από 5%, στα 2,2 ευρώ.

Επιπλέον, διευρύνει τα κέρδη της η μετοχή της Eurobank (+1,62%), η οποία θα προχωρήσει την έκδοση ομολόγου Tier 2, 6ετούς διάρκειας, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Οι παρουσιάσεις της νέας έκδοσης στους επενδυτές (road show) άρχισαν χθες διαδικτυακά, με την τράπεζα να δίνει την εντολή στις Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC και UBS  να προχωρήσουν σε επαφές με θεσμικούς επενδυτές σε όλη την Ευρώπη ενόψει της έκδοσης.

Πακέτο 3,33 εκατ. τεμαχίων διακινήθηκε  στη μετοχή της Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,50  ευρώ, ήτοι με premium 8,75% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1,56% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και ήταν αξίας 5 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αφορά τη  συμφωνία της 17ης Δεκεμβρίου μεταξύ Pemanoaro και Invesco.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην εκτίναξη της ανάπτυξης κατά 6,2% το 2022 από 3,6% φέτος, ενώ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,1% το 2023 και κατά 4,4% το 2024.  Η αγορά, ως εκ τούτου και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος αισιοδοξεί για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Παράλληλα, η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P την περασμένη Παρασκευή φαίνεται ότι δίνει επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές, κάτι που φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση η οποία έκλεισε με άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 1,51%.

Ο τραπεζικός δείκτης έχασε τη δυναμική του και καταγράφει οριακές απώλειες 0,03%, με την Alpha Bank να παραμένει αμετάβλητη και την Εθνική να καταγράφει απώλειες 1,36%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της YALCO (+19,51%) και της Πειραιώς (+7,897%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Ελλάκτωρ (-2,88%).

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ