ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Παραμένει σε κλοιό μεγάλων πιέσεων το ΧΑ με πτώση στις τράπεζες

Στο «κόκκινο» σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 2,5%, με την Alpha Bank στο -3,8% και την Εθνική στο -3,25%.

Πλήρως ταυτισμένο με τις διεθνείς αγορές είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται λίγο υψηλότερα από το επίπεδο των 890 μονάδων, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο. Επί ευρωπαϊκού εδάφους απώλειες 2,36% εμφανίζει ο Stoxx 600, ενώ άνω του -2% υποχωρούν όλες οι μεγάλες αγορές, ενώ ανάλογες τάσεις επικρατούν και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. 

O Γενικός Δείκτης στις 16:07, διαμορφώνεται στις 891,96 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,57%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 886,58 μονάδες (-2,15%). Η αξία των συναλλαγών είναι αρκετά υψηλή καθώς ξεπερνά τα 60,17 εκατ. ευρώ, χωρίς ύπαρξη σημαντικών πακέτων, με εξαίρεση ένα μόνο της Τράπεζας Πειραιώς ύψους λίγο πάνω από το ένα εκατ. ευρώ. Σταθερή η «πρωτιά» για τις πτωτικές μετοχές οι οποίες φθάνουν στις 74, με μόλις 35 να κινούνται με θετικό πρόσημο και 15 να διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,75%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,63%.

Στις διεθνείς αγορές βασική αιτία του νέου sell - off είναι οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και την πιθανή επίδρασή του στη νομισματική πολιτική είναι ένα θέμα που επανέρχεται στη συζήτηση, μετά τα «καμπανάκια» που ήχησαν στην αγορά λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών, ο οποίος αντανακλά τις εκτιμήσεις της αγοράς ομολόγων για τον πληθωρισμό σε βάθος πενταετίας (προκύπτει ως διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στα πενταετή ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού και στα απλά ομόλογα ίδιας διάρκειας). Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες βάσης, στο 2,73%, που είναι και η υψηλότερη καταγραφή από το 2006, πάνω από το τελευταίο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008.

Την ίδια ώρα στη Λεωφόρο Αθηνών οι επενδυτές βρίσκονται και εν αναμονή των αλλαγών στον MSCI, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει σε πρώτη φάση την είσοδο στον MSCI Greece της Eurobank, ενώ δεν αποκλείεται και η ένταξη της Εθνικής. Σοβαρές πιθανότητες συγκεντρώνει και η μετοχή της Mytilineos.

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να είναι αυτές που δέχονται τις πιο μεγάλες πιέσεις, έχοντας, πάντως, «τρέξει» αρκετά το προηγούμενο διάστημα και αποτελώντας τον βασικό παράγοντα που ώθησε υψηλότερα την αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 2,51%, με την Alpha Bank να έχει πτώση 3,82%, την Eurobank να αποδυναμώνεται 1,34%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 3,25% χαμηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -1,53%. Αντίθετα ανοδικά συνεχίζει να κινείται ο τίτλος της Attica Bank με κέρδη 12,99%. 

Στο απόλυτο κόκκινο η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με μόλις τέσσερις εκ των 25 μετοχών να κινούνται με άνοδο, καθώς η Σαράντης ενισχύεται 1,16%, μετά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών για το α' τρίμηνο, στο +1,31% βρίσκεται η Ελλάκτωρ, κέρδη 0,49% εμφανίζει ο ΟΛΠ, ενώ άνοδο που ξεπερνά το 2% έχει η Τέρνα Ενεργειακή μετά την αναβάθμιση της τιμής - στόχο για τη μετοχή αυτή τη φορά από τη Wood. 

Το υπόλοιπο ταμπλό κινείται πτωτικά με τους απώλειες άνω του 2% για Fourlis, Viohalco, MytilineosΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ, ενώ πτώση που ξεπερνά το 1% σημειώνουν οι Coca-Cola, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+0,95%) και των προσωπικών Προϊόντων (+0,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-3,42%) και των Πρώτων Υλών (-2,44%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 6.656.195 και 6.193.766 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 9,443 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 8,408 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Elinoil +29,95% και Yalco +17,65%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νίκας -18,18% και Ιντραλότ -6,17%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ