ΓΔ: 876.02 0.33% Τζίρος: 5.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά το Χρηματιστήριο με τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή

Εκ νέου σημαντικά τα κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, με κέρδη άνω του 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ σε θετική πορεία κινούνται τα περισσότερα blue chips.

Με ιδιαίτερα θετικό βηματισμό το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται υψηλότερα από τις 890 μονάδες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες, επίσης, κινούνται ανοδικά, ενώ ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,33%. 

Στις 11:17 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,84% στις 890,83 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 9,15 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,95% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,73%. Με κέρδη κινούνται 49 μετοχές, 18 σημειώνουν απώλειες ενώ πέντε διατηρούνται αμετάβλητες. 

Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να διατηρούν την πολύ καλή στάση απέναντί τους και τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 2,34%. Στο +2,71% η μετοχή της Alpha Bank, η οποία πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα, με τη Eurobank να ενισχύεται 2,72%, μετά και τη σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεων της διοίκησής της για τα κόκκινα δάνεια. Κέρδη 1,44% για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη α' τριμήνου σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ στο +2,35% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Οριακά κέρδη 0,12% για την Attica Bank, η οποία προχώρησε σε μία ακόμη διάψευση δημοσιευμάτων τα οποία ανέφεραν ότι μπορεί να την απορροφήσει άλλη τράπεζα. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των Jumbo (3,7%), Fourlis (2,14%), Ελλάκτωρ (2%), ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,9%), της Viohalco (-0,85%) και του ΟΠΑΠ (-0,46%). 

Οι επενδυτές βρίσκονται και σε διαδικασία «επανεξέτασης» της πληθώρας των χθεσινών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α' τριμήνου, καθώς πέραν της Eurobank, δημοσιοποίησαν μεγέθη ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ. Όπως δείχνει η πορεία των μετοχών οι ανακοινώσεις των ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ γίνονται δεκτές με ικανοποίηση. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ,  ο επικεφαλής του ομίλου κ. Αν. Σιαμίσιης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό στην εταιρεία συμμετοχών θα ανήκουν ως ξεχωριστές εταιρικές οντότητες τα Ελληνικά Πετρέλαια δηλαδή ο τομέας της διύλισης, η εμπορία (ΕΚΟ), ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (ELPEDISON), οι Ανανεώσιμες Πηγές κ.α. 

Με ενδιαφέρον εξετάζει η αγορά και τις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, καθώς η εταιρεία θα προχωρήσει σε άντληση του ποσού των 121 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρξει restart στην κατασκευαστική της δραστηριότητα. Μάλιστα τα στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριξαν πως δεν περιμένουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κλάδο κατασκευών (ΑΚΤΩΡ) από τον οποίο προήλθαν οι μεγάλες ζημιές του ομίλου την τελευταία πενταετία.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ (+0,11%), το ενδιαφέρον στρέφεται στο γεγονός ότι από κέρδη προ φόρων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2020, η εταιρεία πέρασε φέτος σε ζημιές 29 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που η διοίκηση αποδίδει σε εφάπαξ επιβαρύνσεις. Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τις εφάπαξ επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση, τα EBITDA μειώθηκαν σημαντικά, κατά 15%, υποχωρώντας από 218,3 σε 186,3 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,23%) και του Εμπορίου (+1,63%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,52%) και των Πρώτων Υλών (-1,12%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ +24,41% και CPI +6,71%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Mevaco -8,26% και Aegean Airlines -5,00%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μαζεύει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, στα επίπεδα των 870 μονάδων

Η μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει «βουτιά» 11% και οι φόβοι των επενδυτών για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αγορά που παλεύει να κρατηθεί στο όριο των 870 μονάδων.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες πιέσεις στο ΧΑ, «βουτιά» για τη ΔΕΗ με απώλειες άνω του -10%

Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ στον απόηχο της ανακοίνωσης για την αύξηση κεφαλαίου. Πτώση άνω του -1% για το Γενικό Δείκτη, ανησυχούν οι επενδυτές για τις ΑΜΚ. Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.