ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διατηρείται σε επαφή με τις 890 μον. ο ΓΔ με βοήθεια από τις τράπεζες

Η Alpha Bank στο +2,39% διατηρεί τα πρωτεία της ανόδου μεταξύ των τραπεζικών μετοχών, ενώ ακολουθεί με 1,95% η Τράπεζα Πειραιώς. Πολύ καλή πορεία για ΕΛΠΕ στο +1,96% και Ελλάκτωρ στο +2,44%

Σταθερά κοντά στο επίπεδο των 890 μονάδων διατηρείται ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίζεται από καλή πορεία για τις τραπεζικές μετοχές και ορισμένα blue chips, αλλά και πιέσεις σε κάποιους τίτλους που έχουν «τρέξει» αρκετά το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτική κατοχύρωση κερδών. 

Στις 13:41 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,69% στις 889,48 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το επίπεδο των 892,50 μονάδων (+1,03%), με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 27,71 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουν να υπερισχύουν οι ανοδικές μετοχές, οι οποίες φθάνουν στις 63, έναντι 40 πτωτικών και 11 που διατηρούνται αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει κέρδη 0,62%, έχοντας περιορίσει ελαφρώς την αρχική του ενίσχυση, ενώ διευρύνει στο 1,23% την άνοδό του ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Όπως συμβαίνει σταθερά στις τελευταίες συνεδριάσεις έτσι και στη σημερινή το ενδιαφέρον παραμένει προσηλωμένο στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε ορισμένους ακόμη τίτλους, κυρίως εταιρειών οι οποίες ανακοίνωσαν οικονομικά μεγέθη τριμήνου την τελευταία εβδομάδα. Κέρδη 1,57% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, οι οποίες εμφανίζουν τον μεγαλύτερο όγκο και τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Τα κέρδη για την Alpha Bank φθάνουν στο 2,39%, τα υψηλότερα μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,3%. Στο +1,95% η άνοδος για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ 0,78% υψηλότερα κινείται η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα ανακοινώσει τα οικονομικά της μεγέθη για το α' τρίμηνο μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης. 

Οι τραπεζικές μετοχές στην αρχή της εβδομάδας δέχθηκαν αρκετές πιέσεις, μετά την ανακοίνωση της Alpha Bank ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παρά το γεγονός ότι Eurobank και ΕΤΕ φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν σχεδιάζουν ανάλογες κινήσεις. Οι τάσεις αντιστράφηκαν όταν δημοσιοποιήθηκαν ορισμένες λεπτομέρειες για την ΑΜΚ της Alpha, αλλά και μία πληθώρα θετικών reports από ξένους και εγχώριους χρηματοοικονομικούς ομίλους, οι αναλυτές των οποίων δείχνουν εμπιστοσύνη στην πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Παράλληλα οι ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών α' τριμήνου από Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έγιναν δεκτές με θετικές διαθέσεις από τους επενδυτές, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Eurobank υπήρξε και μία θετική έκπληξη, με την διοίκηση της τράπεζας να προχωρά σε βελτίωση των εκτιμήσεών της για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά και για το πρόγραμμα «Mexico». 

Θετική η υποδοχή από τους επενδυτές και για τις ανακοινώσεις από πλευράς ΕΛΠΕ (+1,96%) και Ελλάκτωρ (+2,44%). Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Αν. Σιαμίσιης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό στην εταιρεία συμμετοχών θα ανήκουν ως ξεχωριστές εταιρικές οντότητες τα Ελληνικά Πετρέλαια δηλαδή ο τομέας της διύλισης, η εμπορία (ΕΚΟ), ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (ELPEDISON), οι Ανανεώσιμες Πηγές κ.α. Από την πλευρά της η Ελλάκτωρ, θα προχωρήσει σε άντληση του ποσού των 121 εκατ. ευρώ, με στόχο να υπάρξει restart στην κατασκευαστική της δραστηριότητα. Μάλιστα τα στελέχη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριξαν πως δεν περιμένουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κλάδο κατασκευών (ΑΚΤΩΡ) από τον οποίο προήλθαν οι μεγάλες ζημιές του ομίλου την τελευταία πενταετία.

Πτωτική κίνηση για τη μετοχή της ΔΕΗ (-0,72%), καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε ζημίες για το α' τρίμηνο έναντι κερδών στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με τη διοίκηση, πάντως, να υποστηρίζει ότι το busines plan προχωρά κανονικά και να διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για το σύνολο του 2021, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι το β' τρίμηνο θα είναι αρκετά δύσκολο. 

Σημαντικές πιέσεις στο -2,24% για τον τίτλο της Aegean Airlines, ενώ άνω του 1% υποχωρούν Lamda, ΟΠΑΠ και Σαράντης. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+2,58%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+2,56%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,15%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,89%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 4.537.369 και 2.205.738 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Eurobank με 3,631 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 2,445 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πλαστικά Κρήτης +10,00% και Μουζάκης +6,00%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Επίλεκτος- 9,09% και Νάκας -8,26%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ