ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από τις 900 μονάδες και «αναιμικός» τζίρος για το ΧΑ

Στο «κόκκινο» ο τραπεζικός δείκτης με τη Eurobank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Στήριξη στον Γενικό Δείκτη από Lamda και Τέρνα Ενεργειακή.

Μικρές διακυμάνσεις καταγράφει και σήμερα η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μένει πάνω από τις 900 μονάδες μεν, αλλά το το επενδυτικό ενδιαφέρον στο άνοιγμα της συνεδρίασης παρουσιάζεται αναιμικό. Την ίδια στιγμή ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες στον απόηχο της συμφωνίας της ομάδας των G7 για την καθιέρωση του εταιρικού φόρου 15%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:34, διαμορφώνεται στις 903,12 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,17%%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,20%. Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, 24 πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές.

Η αγορά, μετά τη διόρθωση έως τις 852,54 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 21ης Μαΐου), έχει βελτιώσει σταδιακά την τεχνική της εικόνα με μικρές και συντηρητικές κινήσεις, έχοντας έκτοτε μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο δέκα, ενώ στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις μόνο δύο είναι πτωτικές και με πολύ μικρό ποσοστό. Η αγορά έβγαλε σχεδόν ανώδυνα την πρόσφατη αποφόρτιση και, μολονότι σύμφωνα με κάποιους αναλυτές θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει ουσιαστικότερη διόρθωση ώστε να «φορτιστεί» εκ νέου η δυναμική και να ανατροφοδοτηθεί το σύστημα, εντούτοις ο Γενικός Δείκτης επανήλθε τάχιστα στη ζώνη των 900 μονάδων.

Πλέον, το Χ.Α. βρίσκεται για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900-920 μονάδων, κάτι που έως τώρα δεν έχει καταφέρει, ώστε να αλλάξει επίπεδο και να ξεμπλοκάρει τεχνικά.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι τράπεζες, με τον τον αντίστοιχο δείκτη να κινείται 0,52% χαμηλότερα. Η Eurobank καταγράφει απώλειες περίπου στο 1%, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται Alpha Bank (-0,45%), Πειραιώς (-0,33%) και Εθνική (-0,38%). Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να εκδώσει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (Tier1) για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+1,85%), της Lamda Development (+1,38%) και της ΑΔΜΗΕ (+1,30%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-1,10%), των ΕΛΠΕ (-1,08%) και της Aegean Airlines (-0,55%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ακίνητης περιουσίας (+1,48%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+0,81%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,75%) και του Πετρελαίου (-0,35%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Minerva +9,80% και Λεβεντέρης +9,70%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μοτοδυναμική -4,95% και Δρομέας -4,40%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Έφυγαν για τριήμερο οι επενδυτές, πτώση στο ΧΑ με χαμηλές συναλλαγές

Οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές και η πίεση που δέχθηκε ο τραπεζικός τομέας οδήγησαν σε πτώση τον Γενικό Δείκτη. Απώλειες και περιορισμένες συναλλαγές για την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.