ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ο φόβος ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας «ρίχνει» το Χρηματιστήριο

Μόλις δύο μετοχές με θετικό πρόσημο, με την Aegean Airlines να έχει «ανώμαλη προσγείωση» στο -4%, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για μία όχι και τόσο καλή πορεία του τουρισμού.

Σταθερά σε πτωτική πορεία κινείται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο των 880 μονάδων και μόλις δύο μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται με θετικό πρόσημο. Στον αντίποδα στην Ευρώπη ο Stoxx 600 κατόρθωσε να μαζέψει όλες τις αρχικές απώλειές του και πλέον κινείται θετικά έστω και με οριακή άνοδο 0,01%. Η ελληνική αγορά ακολουθεί, εκ νέου, ανεξάρτητη πορεία σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, με δεδομένη και την υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό. 

Στις 13:02 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,01% στις 877,72 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 12,13 εκατ. ευρώ. Πλήρης επικράτηση των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 85, έναντι 14 ανοδικών και οκτώ που παραμείνουν αμετάβλητες. Στο -0,91% διαμορφώνεται ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,33%. 

Απώλειες 1,02% για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,29%, η οποία δέχεται βοήθεια και από τη θετική έκθεση του οίκου Moody's για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την Εθνική Τράπεζα να αποδυαναμώνεται 1,69%, τη Eurobank να κινείται 0,56% χαμηλότερα, ενώ απώλειες 2,28% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς

Σε πραγματικά «ανώμαλη προσγείωση» οδηγείται η μετοχή της Aegean Airlines με απώλειες 4%, καθώς τα μηνύματα από τον τουρισμό δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά, ενώ ο φόβος για ένα τέταρτο πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας και μάλιστα εν τω μέσω του καλοκαιριού, αποτελεί τον βασικό λόγο που σχεδόν το σύνολο της αγοράς κινείται πτωτικά και όχι μόνο η μετοχή του αεροπορικού ομίλου. Σημαντικές πιέσεις για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-2,26%), Viohalco (-1,34%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,26%), ElvalHalcor (-1,97%), Mytilineos (-1,84%), ΟΤΕ (-1,07%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,26%). Μοναδικές μετοχές οι οποίες κινούνται θετικά είναι αυτές των Coca-Cola HBC (+0,35%) και Sarantis (+1,48%). 

Οι εξελίξεις της πανδημίας είναι αυτές που καθορίζουν τις τάσεις στην αγορά, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο κύμα, το οποίο -όπως έχουν τονίσει κατ' επανάληψη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη- θα αποτελούσε καταστροφή για την οικονομία και φυσικά για τα δημοσιονομικά μεγέθη έστω και εάν υπάρχει «πάγωμα» του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουρισμό δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές με φόβους ότι θα «χαθεί» ο Ιούλιος και οι ελπίδες πλέον στρέφονται στον Αύγουστο, ενώ σε ορισμένες αμιγώς τουριστικές περιοχές υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής τοπικών lockdowns καθώς σημειώνεται συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων. 

Την ίδια ώρα το πρόγραμμα εμβολιασμών δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα αρχικά αναμενόταν, γεγονός το οποίο μπορεί να πλήξει και την εγχώρια τουριστική κίνηση, καθώς έχουν τεθεί σε εφαρμογή ειδικά  μέτρα για τα ταξίδια σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως τα νησιά. 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 734.020 και 525.310 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 1,073 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 835.610 ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+0,29%) και των Τροφίμων (+0,26%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,87%) και της Τεχνολογίας (-1,73%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ακρίτας +6,06% και Βιοκαρπέτ +5,45%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Lagismos -9,91% και Αττικές Εκδόσεις -9,82%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.