ΓΔ: 888.48 1.05% Τζίρος: 6.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:18:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά το Χρηματιστήριο με νέα προσπάθεια κατάκτησης των 870 μον.

Ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 3% σημειώνουν οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Lamda Development, ενώ ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, όπου ξεχωρίζει η Εθνική με κέρδη 1,7%.

Σε θετική πορεία κινείται η αγορά, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε μία νέα προσπάθεια από τον Γενικό Δείκτη να ανακτήσει το επίπεδο των 870 μονάδων, εν τω μέσω, όμως, ιδιαίτερα χαμηλής συναλλαγματικής δραστηριότητας. 

Στις 11:21 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,61% στις 869,06 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται μόλις στα 4,48 εκατ. ευρώ. Απόλυτη επικράτηση των ανοδικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 52, έναντι μόλις 15 πτωτικών και 17 που διατηρούνται αμετάβλητες. Κέρδη 0,61% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,12%. 

Θετική πορεία για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 0,83%, καθώς η Alpha Bank βρίσκεται στο +0,74%, η Εθνική Τράπεζα ακολουθεί την καλύτερη πορεία; με άνοδο 1,78%, η Eurobank κινείται 0,47% υψηλότερα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη 0,43%. 

Πλήρης αντιστροφή τάσεων για τη μετοχή της Ελλάκτωρ η οποία ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 11%, καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, ύψους 120 εκατ. ευρώ, με προσαρμοσμένη τιμή στα 1,263 ευρώ, αλλά κατόρθωσε να γυρίσει σε θετική πορεία και πλέον ενισχύεται 3,4%. Σημειώνεται ότι πέραν της ΑΜΚ η εταιρεία είναι έτοιμη να «δώσει μάχη» για να κρατήσει την Αττική Οδό, με δεδομένο ότι αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% της κερδοφορίας της. 

Ισχυρά κέρδη 3,48% εμφανίζει και η μετοχή της Lamda Development, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Οδ. Αθανασίου, σύμφωνα με τις οποίες η αξία των προπωλήσεων κατοικιών και πωλήσεων οικοπέδων στο Ελληνικό θα φθάσει στα 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και παράλληλα η εσωτερική αξία (Net Asset Value - NAV) της εταιρείας θα αυξάνεται κατά μέσο όρο περισσότερο από 25% ετησίως, για να φτάσει, το 2025, στα 3 δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν ακόμη με κέρδη που ξεπερνούν το 1% οι τίτλοι των Mytilineos και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑενώ πτωτικά κινούνται μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,19%) και Sarantis (-0,23%). 

Για μία ακόμη φορά το μεγάλο στοίχημα της αγοράς παραμένει κατ' αρχήν η υπέρβαση και διατήση των 870 μονάδων, σε μία περίοδο, όμως, που η συναλλαγματική δραστηριότητα συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, εάν εξαιρεθούν οι συνεδριάσεις κατά τις οποίες υπήρξε εκτίναξή της λόγω της αναβάθμισης της Alpha Bank στον δείκτη MSCI. Καθίσταται φανερό ότι στην αγορά υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, γεγονός, πάντως, που μπορεί να εξηγηθεί και από το ότι έγιναν ή αναμένεται να γίνουν αρκετές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, οι οποίες κρίθηκαν ως επιτυχημένες και «μάζεψαν» αρκετά κεφάλαια από το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας, με τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί και να μεταδίδεται με ταχύτητα, εξέλιξη που δημιουργεί φόβους για νέα lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες όμως είναι αμιγώς τουριστικές, όπως νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπ. Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σπεύδουν να τονίσουν ότι ένα ολικό lockdown δεν είναι σε καμία περίπτωση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς αποδεδειγμένα δεν το αντέχει η οικονομία. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρατεταμένη απουσία επενδυτών στο ΧΑ, μικρές απώλειες χάρις στη Coca Cola HBC

Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά των 50 εκατ. ευρώ, ενώ επικράτησαν καθαρά οι πτωτικές μετοχές. Στο 0,10% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη με άνοδο 2,38% για την Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.