ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Απώλειες για Wall Street στο χειρότερο εξάμηνο εδώ και δεκαετίες

Στο χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1962 οδεύει ο Dow Jones, ενώ ο δείκτης &P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση από το 1970. Την μεγαλύτερη πτώση σε ένα εξάμηνο ιστορικά καταγράφει και ο Nasdaq. Στο 16,6% οι απώλειες του Stoxx 600 στο α' εξάμηνο.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να οδεύει για το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1962, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η επιθετική προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν τον καλπάζων πληθωρισμό θα εμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στις 20:30 ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,48%, στις 30,880 μονάδες, και ο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 0,40%, στις 3.804 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,67%, στις 11.103 μονάδες. Και οι τρεις βασικοί δείκτες βρίσκονται σε πορεία να σημειώσουν τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση τους για πρώτη φορά από το 2015.

Ωστόσο η εικόνα της Wall Street είναι βελτιωμένη σε σχέση με την εκκίνηση έχοντας καλύψει σημαντικό τμήμα του χαμένου εδάφους.

Ο τεχνολογικός Nasdaq μπορεί να απομακρύνθηκε από τα χαμηλά της συνεδρίασης, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει ποτέ για το πρώτο εξάμηνο, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα εξάμηνο από το 1970.

Οι φόβοι για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την άνοδο των τιμών έχουν επηρεάσει τις αγορές, με τις ανησυχίες για την ύφεση να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αυξήσουν επιθετικά το κόστος δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκε την Τετάρτη να μην αφήσει την αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ένα «καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού», ακόμη και αν αυτό σημαίνει αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη.  Τα στελέχη της Fed τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζουν τις αγορές για μια δεύτερη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ακόμη και όταν τα οικονομικά στοιχεία έδιναν μια δυσοίωνη εικόνα για την καταναλωτική κίνηση.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, υποδηλώνοντας μια χλιαρή ανάκαμψη της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός διατήρησε την ανοδική του τάση.

«Πολλοί επενδυτές ανέμεναν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα άρχιζαν πραγματικά να μειώνονται. Αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι είναι πολύ πιο δύσκολο και ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραμένουν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιθανότατα δεν έχουν κορυφωθεί», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην CFRA.

Στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης S&P έχει καταγράψει μόλις μια φορά υψηλό έτους, ενώ 42 ήταν οι φορές που βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο σε 52 εβδομάδες. Αντίστοιχα ο Nasdaq έχει καταγράψει 11 υψηλά έτους αλλά και 332 νέα χαμηλά. Προχωρώντας προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι πληγωμένες αγορές θα συνεχίσουν να εστιάζουν στον πληθωρισμό, την ανεργία και τις αυξήσεις των επιτοκίων μαζί με τις επιπτώσεις τους στα εταιρικά κέρδη.

Στο ταμπλό οι τεχνολογικοί κολοσσοί καταγράφουν απώλειες με την μετοχή της Microsoft να υποχωρεί κατά 0,87% ενώ η Apple σημειώνει πτώση 1,39%. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται επίσης Amazon και Tesla με απώλειες 1,99% και 0,54% αντίστοιχα.

Η αλυσίδα Walgreens Boots Alliance σημειώνει πτώση 5,95% καθώς η αλυσίδα διατήρησε την πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδα εξαιτίας της πτώσης των εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Μέσα σε ένα γκρίζο επενδυτικό περιβάλλον, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντική πτώση καταγράφοντας το χειρότερο τρίμηνο μετά το α’ τρίμηνο του 2020 όταν και η πανδημία του κορονοϊού είχε αναστατώσει τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 406,88 μονάδες, κλείνοντας το τρίμηνο με συνολική πτώση 9% ενώ από τις αρχές του 2022 έχει απωλέσει 16,6%. Επίσης ο Eurostoxx 50, έκλεισε με απώλειες 1,66%, στις 3.456 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,61%, στις 12.793 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει πτώση 1,80%, στις 5.922 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 1,98%, στις 7.167 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 2,37%, στις 21.315 μονάδες, ενώ ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά 0,99%, στις 8.106 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ