ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

H Credit Suisse οδηγεί σε δραματική πτώση τις αγορές, βουλιάζουν οι τράπεζες

Μεγάλες πιέσεις σε Ευρώπη, ΧΑ και Wall Street, με τον τίτλο της Credit Suisse να υποχωρεί έως και 30%. Στροφή των επενδυτών σε ομόλογα, χρυσό και δολάριο.

Πτώση χωρίς φρένο για τις αγορές, με τον τραπεζικό τομέα να δέχεται πραγματικό σφυροκόπημα πωλήσεων και τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια χρυσού, δολαρίου αλλά και κρατικών ομολόγων, υπό τον φόβο ακόμη και κατάρρευσης του ελβετικού τραπεζικού ομίλου Credit Suisse. 

Οι πιέσεις ήταν τόσο ισχυρές που υπήρξε προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και γαλλικών και ιταλικών τραπεζών, καθώς υποχώρησαν άνω του 20%, οδηγώντας σε πραγματική δίνη τις διεθνείς αγορές, ενώ, όπως είναι φυσικό, σε ανάλογη πορεία κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Η Credit Suisse αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες προβλήματα, τα οποία αρχικά σχετίζονταν με την φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων από την τράπεζα και τις τελευταίες εβδομάδες επανήλθε στο φως της δημοσιότητας μετά την έναρξη έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (SEC) αναφορικά με τον τρόπο «μέτρησης» των μεγεθών της. Η ίδια η τράπεζα, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο εσωτερικού ελέγχου των λογιστικών της καταστάσεων, ενώ πριν είχε εκφράσει αρνητική γνώμη για αυτή τη διαδικασία και η PwC. Ταυτόχρονα η Credit Suisse τόνισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανακοίνωση των μεγεθών της για το 2022, κάτι που έχει αναβάλει επ' αόριστον χωρίς να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Η σταγόνα που έκανε το «ποτήρι να ξεχειλίσει» κατέφθασε σήμερα με την άρνηση του κορυφαίου ιδιώτη επενδυτή της, της Saudi National Bank να αρνηθεί οποιαδήποτε παροχή νέων κεφαλαίων, τονίζοντας ότι το πράττει γιατί αύξηση του μεριδίου της στην ελβετική τράπεζα θα σήμαινε «μπερδέματα» και με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης αλλά και την ΕΚΤ. 

Η συσσώρευση όλων των παραπάνω οδηγεί τη μετοχή της τράπεζας σε πτώση που φθάνει στο 30%, ενώ προκαλεί πραγματικό πανικό στους επενδυτές, καθώς καταφθάνει μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB και δύο ακόμη περιφερειακών τραπεζών, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για ένα νέο φαινόμενο τύπου Lehman Brothers. Πάντως τα κορυφαία στελέχη της Crediti Suisse σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η τράπεζα έχει πολύ καλή ρευστότητα, ενώ ο πρόεδρός της τόνισε ότι δεν εξετάζεται ούτε κατά το ελάχιστο το ενδεχόμενο διάσωσης από το ελβετικό δημόσιο. Ενδεικτικό του πανικού στις αγορές είναι ότι το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) ομολόγων της τράπεζας άγγιξε τις 900 μονάδες βάσης, επίπεδο στο οποίο είχαν φθάσει τα αντίστοιχα των ελληνικών εν τω μέσω των μνημονίων την προηγούμενη 10ετία. 

Ταυτόχρονα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι παραμένει «επίμονα» υψηλός, διατηρώντας την ανάγκη για αυξήσεις επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε υψηλότερα του αναμενόμενου τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός στη Γαλλία έφθασε στο 7,3% τον ίδιο μήνα, έναντι 7,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας. 

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναταραχή στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες δεν πρόκειται να αποτρέψει την ΕΚΤ από να προχωρήσει αύριο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% κάτι άλλωστε που το έχει προαναγγείλει από την προηγούμενη συνεδρίασή της. Όπως, δε, τονίζει σε ανάλυσή της η S&P Global Ratings  η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική της πολιτική. 

Απώλειες 2,55% εμφανίζει ο Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 2,80%, τον FTSE 100 να κινείται 2,43% χαμηλότερα, ενώ απώλειες 3,29% σημειώνει ο CAC 40. Στο -3,61% ο FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 3,70%.

«Βουτιά» στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και για τη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,30%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 1,58%, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα για την τεχνολογία με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται 0,54%, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και εδώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. 

Νέα στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της ευρωζώνης να εμφανίζουν μεγάλες απώλειες. Στο 2,16% η απόδοση του γερμανικού 10ετούς με πτώση που ξεπερνά το 11%, με το ιταλικό 10ετές να έχει απόδοση 4,1%, η οποία αποδυναμώνεται 4,20%. Στο 4,19% και πτώση 3,5% η απόδοση για το ελληνικό 10ετές, ενώ για το αμερικανικό διαμορφώνεται στο 3,45% με υποχώρηση σχεδόν 5%. 

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζει ο δείκτης δολαρίου φθάνοντας στις 104,5 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρεί σχεδόν 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,05 δολάρια ανά ευρώ. Στους κερδισμένους και ο χρυσός με άνοδο 1% στα 1.930,30 δολάρια. 

Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑ

Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και στην εγχώρια αγορά, καθώς η διεθνής διάθεση μείωσης του ρίσκου πλήττει την πορεία του Γενικού Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε διαδικασία sell off. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:40 εμφανίζει απώλειες 4,53% στις 1.025,40 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 50,3 εκατ. ευρώ, ενώ 120 μετοχές υποχωρούν, έναντι 14 που κινούνται με κέρδη. Πτώση 4,94% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 4,12%.  

Στο -8,62% ο τραπεζικός δείκτης, καθώς η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 11,34% παρά την επίτευξη σημαντικών κερδών για το 2022, με την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 5,34%, αν και ανακοίνωσε άλμα 57% στα λειτουργικά κέρδη του περασμένου έτους, τη Eurobank να υποχωρεί 8,64% και  την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 8,71% χαμηλότερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η Coca-Cola HBC «κρατά» το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Σταθερά σε ανοδική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Καλή η εικόνα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών.