ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

«Βυθίζεται» το Χρηματιστήριο, διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές

Πτώση που ξεπερνά το 5% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ και σχεδόν 6% για τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx Banks. Νέες ανησυχίες για τις τράπεζες, με πανικόβλητες ρευστοποιήσεις. Σε ελεύθερη πτώση η Deutsche Bank στα ύψη τα ασφάλιστα κινδύνου.

Απώλειες άνω του 2% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης με τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές να συμπαρασύρονται από το γενικότερο «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών που σημειώνεται στην Ευρώπη καθώς παραμένουν ισχυρές ανησυχίες και αβεβαιότητες για την έκβαση της μίνι τραπεζικής κρίσης και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. 

Οι πωλητές κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές έχουν αναλάβει τα ηνία τόσο του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και των ευρωπαϊκών αγορών, με ταυτόχρονη στροφή στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις του χρέους των χωρών της ευρωζώνης να κινούνται με μεγάλες απώλειες. 

Το sell off στο ΧΑ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την αντίστοιχη κατάσταση στην Ευρώπη, με τις τράπεζες να βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο, με την ελεύθερη πτώση να μην αφορά στην περίπτωση των ελληνικών ομίλων σε κάποια αρνητική είδηση αλλά στο γεγονός ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να αμφισβητούν για το κατά πόσο οι παρεμβάσεις των αρχών εάν χρειαστεί στήριξη το τραπεζικό σύστημα θα είναι οι κατάλληλες. 

Αυτή η ανησυχία οδηγεί τον τραπεζικό δείκτη σε απώλειες 5,45%, με σχεδόν πανικόβλητες πωλήσεις, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να υποχωρεί 4,96%, η Eurobank να έχει απώλειες 6,02%, η Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 5,69% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 6,20% χαμηλότερα. 

Οι διαβεβαιώσεις τόσο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του Πρωθυπουργού για την ισχύ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες θετικές εκθέσεις από οίκους αξιολόγησης και κορυφαίους αναλυτές δεν βρίσκουν, λόγω του διεθνούς κλίματος, πρόσφορο έδαφος μεταξύ των επενδυτών. 

Παράλληλα το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το μεγαλύτερο μέρος της μέσης κεφαλαιοποίησης κινείται στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα στις 12:29 ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί 2,38%, με την αξία των συναλλαγών στα 25 εκατ. ευρώ και 81 μετοχές να έχουν απώλειες έναντι 22 που εμφανίζουν κέρδη. Στο -2,86% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και στο -1,57% ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Η εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι απόλυτα ενδεικτική της διάθεσης των επενδυτών να «εγκαταλείψουν» την αγορά, με τους περισσότερους τίτλους να έχουν πτώση που ξεπερνά το 1%. Υποχώρηση 1,01% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο -1,58%, ενώ πτώση 2,51% έχει ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ αποδυναμώνεται 2,03%. 

«Βουλιάζουν» οι ευρωαγορές

Η νέα αναταραχή προκαλείται τόσο από το «ήξεις αφίξεις» της Αμερικανίδας υπ. Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, αναφορικά με το εάν οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν ή όχι την εγγύηση σε όλες τις καταθέσεις, όσο και από νέα προβλήματα σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, όπως είναι αυτοί των Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse. 

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί άνω του -11%, με τα CDS, δηλαδή το ασφάλιστρο των επενδυτών έναντι του ενδεχόμενου αθέτησης πληρωμής ομολόγων να εκτινάσσεται, χωρίς, πάντως, να υπάρχει κάποια αρνητική είδηση για την τράπεζα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «συναίσθημα» είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις των επενδυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας έχει χάσει το 20% της αξίας της από την αρχή Μαρτίου. 

Απώλειες που ξεπερνούν το 6% εμφανίζουν οι τίτλοι τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse, μετά και από δημοσίευμα του Bloomberg ότι βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για πιθανή παραβίαση των κυρώσεων ενάντια σε Ρώσους ολιγάρχες.  Παράλληλα άγχος στους επενδυτές συνεχίζουν να προκαλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς όλα δείχνουν ότι προτιμούν να συνεχίζουν τον πόλεμό τους κατά του πληθωρισμού και να μην προχωρήσουν σε αναβολή των αυξήσεων έστω και εάν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις αναταραχής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Πάντως σε επίπεδο οικονομίας οι ειδήσεις για την ευρωζώνη είναι θετικές, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ που καταρτίζει η S&P Global να ενισχύεται στις 54,1 μονάδες για τον Μάρτιο, από 52 που ήταν τον Φεβρουάριο και να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών. Η άνοδος στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στον τομέα υπηρεσιών, με αυτόν της μεταποίησης να ακολουθεί πιο «χαλαρή»  πορεία. 

Η σημερινή πορεία των ευρωπαϊκών αγορών επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις έκθεσης της Citigroup, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της, προβλέποντας ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 445 μονάδες έναντι 475 που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας «η μεταβλητότητα στο διεθνή τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει την προσοχή των επενδυτών στο ενδεχόμενο ύφεσης». 

Σε επίπεδο δεικτών απώλειες 1,50% εμφανίζει ο Stoxx 600, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν 6%, με τον DAX να έχει απώλειες 1,94%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,85%, ενώ ο CAC 40 κινείται 1,99% χαμηλότερα. Στο -2,48% ο FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να έχει υποχώρηση 2,43%.

Αντίθετα ράλι εμφανίζουν τα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί 7,4% και να φθάνει στο 2,02%, ενώ του ιταλικού διαμορφώνεται στο 3,942% (με υποχώρηση 2,65%) και του αμερικανικού στο 3,2% με πτώση 3,11%. Το ελληνικό 10ετές στο 4,01%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ