ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Όλες οι νέες τιμές - στόχοι

Διψήφια ποσοστά περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι, με βασική ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια. Ποιες τιμές δίνουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies, Ambrosia Capital και Axia.

Τα ισχυρά μεγέθη α’ τριμήνου, τα οφέλη από τη σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η συνεχιζόμενη μείωση των NPEs, σε συνδυασμό με την αύξηση των χρηματοδοτήσεων αλλά και οι ισχυρές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες που οδηγούν σε εντυπωσιακή πορεία τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, αλλά και σε ένα διαρκές μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους και εγχώριους αναλυτές. 

Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των εκτιμήσεων των αναλυτών είναι ότι αναμένουν διατήρηση της ανοδικής πορείας και υπεραπόδοση έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών, με διψήφια περιθώρια ανόδου σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης και συνέχιση της βελτίωσης ορισμένων βασικών μεγεθών, όπως ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE), ο οποίος αρχίζει, πλέον, να προσεγγίζει με αξιώσεις τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 

Οι τιμές – στόχοι που δίνουν οι αναλυτές για τις τράπεζες 

 Goldman SachsMorgan StanleyJefferiesAmbrosia CapitalAxia
Alpha Bank1,95 ευρώ1,98 ευρώ1,10 ευρώ1,90 ευρώ2,00 ευρώ
Eurobank1,70 ευρώ1,55 ευρώ1,70 ευρώ2,05 ευρώ2,00 ευρώ
Εθνική Τράπεζα6,90 ευρώ7,05 ευρώ7,30 ευρώ7,95 ευρώ7,20 ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς3,35 ευρώ4,04 ευρώ2,70 ευρώ3,95 ευρώ3,40 ευρώ

Goldman Sachs: Τα δεδομένα που τροφοδοτούν το ράλι 

Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα αυξηθεί στο 13% φέτος και θα διαμορφωθεί στο 10% το 2024, από 8% που ήταν το 2022, δηλαδή κατά μέσο όρο θα φθάσει περίπου στο 12%, δηλαδή πολύ κοντά στο 13% που ισχύει για τον μέσο όρο στην Ευρώπη, ενώ ο μέσος βασικός δείκτης CET1 θα φθάσει φέτος το 14,9% και στο 15,9% το 2024, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο καταβολής μερισμάτων από το 2024 και μετά. 

Με έναν μοντελοποιημένο δείκτη NPE στο 5%/4%/3% το 2023-25E (σε τροχιά προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ 2-3%) η Goldman Sachs αναμένει επιτάχυνση του CAGR των εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 4% το 2022-27 (πριν από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ) που υποστηρίζεται περαιτέρω από τις υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές (πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,6%/1,5% το 2023-24 στην Ελλάδα), την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

Εκτιμά ότι η σταθερή αύξηση των επιτοκίων και η αργή μετάβαση από των καταθέσεων όψεως σε προθεσμιακές θα υπάρξει αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) κατά περίπου 90 μονάδες βάσης φέτος. Την ίδια ώρα Υπολογίζει ότι η αύξηση του κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι στις 90-100 μ.β. το 2023 με μείωση στις 80 μ.β./65 μ.β. το 2024/25 με τους δείκτες κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να οδεύουν προς το 100% περίπου.

Προχωρά, ακόμη, σε αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 10%/8%/4% για το διάστημα 2023 - 2025 (κατά μέσο όρο) αντανακλώντας τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2023 και τις προοπτικές των επιτοκίων πολιτικής που υποδηλώνει η αγορά, με το επιτόκιο καταθετικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ να κορυφώνεται στο 3,75% (σύμφωνα με τους οικονομολόγους της) το 2023, το οποίο είναι περίπου 25 μ.β. υψηλότερο από ό,τι τον Απρίλιο του 2023.

Morgan Stanley: Περιθώριο ανόδου έως 40% για τις μετοχές

Παρά την υπεραπόδοσή τους οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν προτιμητέα επιλογή, καθώς η δυναμική των εσόδων από τόκους, υποστηριζόμενη από την προοπτική ισχυρής ανάπτυξης των δανείων και σταθερά χαμηλά beta καταθέσεων, αλλά και η βελτιωμένη εικόνα των NPEs, οδηγούν τους αναλυτές του αμερικανικού ομίλου στην εκτίμηση ότι θα ενισχυθούν από 10% έως 13% για το διάστημα 2023 – 2024.

Προβλέπεται μέσος δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 12,2% το 2023 και στο 10,7% το 2022, ενώ ο δείκτη CoE θα φθάσει στο 12,6%, δεδομένης της διαρθρωτικής βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, της δυνατότητας για αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και των εξυγιασμένων ισολογισμών. Όλα αυτά μεταφράζονται σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν την καλύτερη διασπορά απόδοσης κινδύνου σε: +40% περιθώριο ανόδου σε σχέση με το βασικό σενάριο, +69% σε σχέση με το αισιόδοξο σενάριο και -48% σε σχέση με το απαισιόδοξο σενάριο, κατά μέσο όρο.

Προβλέπεται μέσο ROTE 12,2% και 10,7% το 2023 και το 2024, και τώρα υποθέτουμε χαμηλότερο COE για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της διαρθρωτικής βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, της δυνατότητας για αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και της εξυγίανσης των ισολογισμών, τα οποία μεταφράζονται σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές. Το COE της τάξης του 12,6% κατά μέσο όρο συγκρίνεται με το 12% για τις τράπεζες της ΕΕ.

Jefferies: Γιατί ξεχωρίζουν οι ελληνικές τράπεζες

Oι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζονται από «ούριους ανέμους» μετά τις πρόσφατες εκλογές, ενώ βρίσκονται εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων να έχει ήδη περάσει από την πλευρά του ενεργητικού (χάρη στην υψηλότερη έκθεση σε δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο), η εστίαση στα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στις αντιξοότητες του NIM για τις ελληνικές τράπεζες. 

Η ικανότητα διαχείρισης της μετακύλισης των καταθέσεων θα είναι βασικός παράγοντας και η ΕΤΕ και η Πειραιώς σημειώνουν το καλύτερο αποτέλεσμα στα συνολικά beta καταθέσεων στη Ν. Ευρώπη και σημείωσαν μετατοπίσεις του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις που ήταν πιο συγκρατημένες από ό,τι στη Eurobank και την Alpha το 1ο τρίμηνο του 23. Το υψηλό μερίδιο λιανικής της ΕΤΕ (περίπου 75% των συνολικών καταθέσεων) με χαμηλό μέσο υπόλοιπο (81% βασικές εγχώριες ) την αφήνει καλύτερα τοποθετημένη. 

Αναφορικά με το κόστος κινδύνου υπογραμμίζει ότι ο σχηματισμός NPE κινείται γενικά χαμηλότερα από τα επίπεδα στις στα οποία οι ελληνικές τράπεζες είχαν βασίσει τις προβλέψεις για φέτος, δημιουργώντας περιθώρια για θετική αναθεώρηση. Η διατήρηση των προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα το τρίμηνο επέτρεψε την περαιτέρω δημιουργία/διατήρηση της κάλυψης στη Eurobank, την ΕΤΕ και την Πειραιώς (η Alpha είναι η μόνη τράπεζα που είδε την κάλυψη να μειώνεται). Ενώ αναγνωρίζονται οι διαφορές στο μείγμα (ενυπόθηκα έναντι εταιρικά/άλλα) και ποιότητας (>90 ημέρες σε καθυστέρηση έναντι απίθανης πληρωμής), η Jefferies αναμένει μικρή διαφοροποίηση στις προσδοκίες για τις συναινετικές προβλέψεις μεταξύ των τραπεζών μεσοπρόθεσμα. Αναμένει ότι η υψηλή αρχική κάλυψη της ΕΤΕ (87%) θα υποστηρίξει την ταχύτερη σε σχέση με την Alpha (κάλυψη 40%).

Ambrosia Capital: Στήριξη από το θετικό οικονομικό περιβάλλον

Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που οδηγούν την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 13,2% το 2023 και στο 11,7% το 2024 η ισχυρή ενίσχυση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η πληρωμή μερίσματος από το νέο έτος.

Πιστεύει πως το περιβάλλον είναι θετικό για όλες τις συστημικές τράπεζες. Περιμένει πως θα υπάρξουν περισσότερες καταθέσεις με την Τρ. Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα να υπεραποδίδουν έναντι της Alpha Bank και της Eurobank. Αρέσει επίσης στην Αmbrosia το υψηλότερο μερίδιο των ελληνικών δραστηριοτήτων της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας σε ένα έτος όπου η προσδοκία για επενδυτική βαθμίδα θα βελτιώσει το κλίμα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Axia: Υπεραπόδοση και ανθεκτικότητα 

Oι ελληνικές τράπεζες έχουν εμφανίσει εντυπωσιακή πορεία από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας σε απόδοση τις ευρωπαϊκές κατά 49 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα οφείλεται στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και στην αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα εντός του 2023. 

Οι αναλυτές της Axia εκτιμούν ότι η πολύ καλή πορεία θα συνεχιστεί, καθώς εκτιμούν ότι ο μέσος όρος των αναλυτών υποτιμά τη δυναμική των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) αλλά και το κόστος κινδύνου (CoR). Αναμένουν ότι το ΝΙΙ θα ενισχυθεί από 8% έως 10%, με την Alpha Bank να είναι η μόνη από τις τράπεζες που θα φθάσει στην «κορυφή» εντός του 2023, λόγω της δομής του χαρτοφυλακίου επενδυτικών τίτλων της. 

Όσον αφορά το κόστος κινδύνου, οι τράπεζες θα πρέπει να ξεπεράσουν εύκολα τα επιχειρηματικά σχέδια και τις εκτιμήσεις του μέσου όρου των αναλυτών, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών των ακινήτων. Μια άλλη βασική πτυχή που επισημαίνουν είναι η σημασία της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Οι ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται πιο πρόθυμες να επιτρέψουν στις τράπεζες να προβούν σε επενδύσεις που δημιουργούν αξία παρά να διανείμουν κεφάλαιο μέχρι να μειωθούν τα επίπεδα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC). 

Οι τράπεζες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, όπως αποδεικνύεται από τον περιορισμένο / αμελητέο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (μέχρι το 1ο τρίμηνο του 23). Κατά συνέπεια, η καθοδήγηση των διοικήσεων για το 2023 φαίνεται να είναι αρκετά συντηρητική. Έπειτα από ανάλυση ενός συνδυασμού δεδομένων ΔΠΧΑ9, δανείων που έχουν παραχωρηθεί και μακροοικονομικών, η χρηματιστηριακή διατηρεί υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι η κόστος κινδύνου θα ξεπεράσει τις προβλέψεις, ιδίως για την Τρ. Πειραιώς. Με παρόμοιο τρόπο, αναμένει ότι η Alpha θα χρησιμοποιήσει την υψηλότερη γραμμή της, για να αυξήσει ευκαιριακά το CoR και να ενισχύσει τον δείκτη κάλυψης.

Moody's: Πλεονεκτήματα και προκλήσεις για τις τράπεζες

Θετικές προοπτικές για Εθνική Τράπεζα και Eurobank και σταθερές για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δίνει ο οίκος Moody’s σε update του για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.  Ο οίκος θεωρεί ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις βασικές προκλήσεις: 

  • Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων θα πιέσουν την ποιότητα ενεργητικού αλλά και μπορεί να επιβαρύνουν την ικανότητα αποπληρωμών των δανειοληπτών.  
  • Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NΡΕ) εξακολουθεί να είναι υψηλότερος αυτού των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τη σημαντική βελτίωση που έχει καταγραφεί και 
  • Το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) υπονομεύει την ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης.

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται:

  • Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων. 
  • Η ισχυρή βασική κερδοφορία με διαφοροποίηση των κερδών σε επίπεδα καλύτερα των ομοειδών, αλλά και 
  • Το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης με αυξημένες καταθέσεις και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χωρίς εξασφαλίσεις.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις τράπεζες, σε... απογείωση οι τιμές στόχοι

Αναλυτές ξένων και ελληνικών οίκων αναθεωρούν τις προβλέψεις για τις μετοχές και την κερδοφορία των τραπεζών και στρώνουν το έδαφος για ράλι. Τι ανακοίνωσαν S&P, JP Morgan, Morgan Stanley, Eurobank Equties και Pantelakis Securities.