ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Αυξήσεις ρεκόρ για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να περιορίσει τις ανατιμήσεις, που έχουν φτάσει στο 41,8% για το φυσικό αέριο και στο 55% για το ρεύμα, διαθέτοντας 3,8 δισ. ευρώ για στήριξη σε νοικοκυριά και ανέργους.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι αυξήσεις του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία θα αγγίξουν, αντίστοιχα, το 41,8% και 55%. Η κυβέρνηση Ντράγκι προσπάθησε να περιορίσει τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων διαθέτοντας 3,8 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά.

Χωρίς την κρατική αυτή παρέμβαση, η αύξηση του φυσικού αερίου θα έφτανε το 59,2% και του ηλεκτρικού ρεύματος το 65%. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό της χώρας, το 2022 θα αναγκαστεί να ξοδέψει 994 ευρώ περισσότερα απ΄ότι την φετινή χρονιά.

Προς το παρόν, ως επιπλέον διευκόλυνση, προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλόμενων ποσών σε δέκα μηνιαίες δόσεις. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, όμως, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, τόνισε ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να εγκρίνει και νέα οικονομική στήριξη, για τους άνεργους πολίτες και να νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.

Η ενεργειακή κρίση δείχνει να αποκλιμακώνεται προς το παρόν καθώς τουλάχιστον δέκα πλοία LNG carriers κατευθύνονται προς την Ευρώπη, ενώ άλλα 20 πλοία φαίνεται ότι διασχίζουν τον Ατλαντικό, αλλά δεν έχουν ακόμα δηλώσει τους τελικούς προορισμούς τους. Τα αμερικανικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εξαπλασιαστεί αυτό το έτος, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες μόλις άνοιξαν ξανά οι οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία και ενισχύθηκε η ζήτηση. Οι καθυστερημένες εργασίες συντήρησης και οι διακοπές παραγωγής σε γαλλικές πυρηνικές μονάδες συνέβαλαν επίσης στη μεγάλη άνοδο των τιμών.

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι 13 φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ και η αγορά διαπραγματεύεται επίσης με ένα σπάνιο premium έναντι των τιμών στην Ασία, καθιστώντας την ήπειρο έναν πρωταρχικό προορισμό για LNG.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός στην Ιταλία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σημείωσε πως στην οικονομία πολέμου που επικρατεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποιες χώρες θα υποστούν βαρύτερο πλήγμα από τις ενεργειακές επιλογές που θα κάνουν.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης αντιτάσσεται στις προτάσεις των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2023 στοχεύει η Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης τόνισε πως η Μόσχα κερδίζει σχεδόν 1 δισ. ευρώ καθημερινά με τις ενεργειακές συναλλαγές που έχει με την ΕΕ. Σε νέες συμφωνίες για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο προχωράει η Ιταλία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία θέλει πλαφόν στις τιμές για την αγορά φυσικού αερίου

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τάσσεται δυναμικά υπέρ της υιοθέτησης ενός πλαφόν, σε ότι αφορά την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει η ιταλική RAI.