ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
athinaiki
Φώτο: Αθηναική Ζυθοποίια

Πόσο πιθανή είναι μία διεθνής επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Με επισιτιστική κρίση κινδυνεύουν υπό ανάπτυξη χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εκτόξευση των τιμών σιταριού αυξάνει επικίνδυνα τις τιμές των τροφίμων.

Η διεθνής τιμή σιταριού καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο κορυφαίο παγκοσμίως χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων στο Σικάγο το σιτάρι είναι κατά 50% ακριβότερο από ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής είναι ότι Ρωσία και Ουκρανία ανήκουν στους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιταριού, λέει ο Μάτιν Κάιμ, επικεφαλής του γερμανικού Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη ZEF στη Βόννη: «Στη Ρωσία και Ουκρανία μαζί αναλογεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου σταριού», λέει ο γερμανός ειδικός.

Η Ρωσία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού παγκοσμίως, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της Deutsche Welle, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και στην πέμπτη θέση η Ουκρανία. Όπως όμως επισημαίνει ο Μάτιν Κάιμ τα δύσκολα έπονται: «Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής σιταριού από την Ρωσία και την Ουκρανία εξάγεται το φθινόπωρο. Κατά συνέπεια οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας».

Σύμφωνα με τον ειδικό ο πόλεμος δεν θέτει εμπόδια μόνο στις εξαγωγές. Αν διαρκέσει, τότε θα καθυστερήσει η σπορά και ο θερισμός με επιπτώσεις στη διεθνή τιμή του σιταριού. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν υπό ανάπτυξη χώρες, όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος, οι οποίες εισάγουν το 70 με 90 % των τροφίμων που καταναλώνουν: «Διαπιστώνουμε άνοδο τιμών όχι μόνο στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα τρόφιμα. Για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα στις υπό ανάπτυξη χώρες αυτό σημαίνει πρωτίστως πείνα. Διότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το τρώνε λιγότερο». Εξαρτημένη σημειωτέον από τις εισαγωγές σταριού είναι και η Τουρκία.

Για τον επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη ZEF στη Βόννη το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθούν τρόποι, έτσι ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιταριού από την Ρωσία για να αποτραπούν παράπλευρές απώλειες κυρίως σε υπό ανάπτυξη χώρες. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο Μάτιν Κάιμ προτείνει να υπάρξουν εξαιρέσεις στις κυρώσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας, οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τις εξαγωγές σιταριού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διάθεση 5 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για την κλοπή 600.000 τόνων σιτηρών

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει σιτηρά και τα έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας. Την άρση των κυρώσεων ζητά το Κρεμλίνο για να απελευθερωθούν οι ποσότητες των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο της Κομισιόν για να ανοίξουν οι εξαγωγές τροφίμων από Ουκρανία

Καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια, βυτία και κάθε υποδομή ώστε να επιταχυνθούν οι μεταφορές των φορτίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλεισμένοι 25 εκατ. τόνοι σιταριού στην Ουκρανία εξαιτίας της Ρωσίας

Η ρωσική εισβολή που έχει πλήξει τις υποδομές στην Ουκρανία και έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό των λιμανιών αποτρέποντας έτσι την εξαγωγή των σιτηρών από τη χώρα οδηγώντας σε εκτόξευση των τιμών τροφίμων.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο ζήτησε από Τουρκία να σταματήσει ρωσικό πλοίο με ρωσικά σιτηρά

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας σε επιστολή της στο τουρκικό υπ. Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ με φορτίο που φτάνει τους 7.000 τόνους σιταριού.