ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
Φωτο: Shutterstock

Τρέχει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει κατά 44,7% τις τιμές ενέργειας στην ευρωζώνη που έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο ΟΟΣΑ εκτίμησε πως η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα είναι μικρότερη κατά 1,4%.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν προειδοποιήσει ότι το κόστος του πολέμου θα ήταν σημαντικό για την ΕΕ καθώς ανέμεναν επιβράδυνση της ανάπτυξης και επιτάχυνση του πληθωρισμού, ο οποίος είχε ήδη αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά για την περιοχή επίπεδα.

Με τον πόλεμο να έχει εισέλθει στην έκτη εβδομάδα, οι παραπάνω δυσοίωνες προβλέψεις έχουν επιβεβαιωθεί και ο κίνδυνος, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι να οδηγηθούμε στα πιο δυσμενή σενάρια που είχαν καταρτιστεί στις αρχές της σύγκρουσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είχε τον Μάρτιο πολύ πιο έντονη αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, φθάνοντας σε διψήφια ποσοστά σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat έδειξαν ετήσια αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή 15,6% στη Λιθουανία και 14,8% στην Εσθονία, κατά 11,9% στην Ολλανδία και 9,8% στην Ισπανία. Συνολικά στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% από 5,9%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8% από 6,3%, αντίστοιχα.

Στην αιχμή βρίσκονται οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν 44,7% στην ευρωζώνη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με τις τελευταίες να επιβαρύνουν υπερβολικά και την τιμή του ρεύματος.

Μεγάλες αυξήσεις, της τάξης του 7,8%, υπήρξαν και στις τιμές των νωπών τροφίμων, καθώς μηδενίστηκαν οι εξαγωγές σιτηρών, καλαμποκιού και ηλιέλαιου από την Ουκρανία, η οποία είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, ενώ μειώθηκαν και οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια, όπως και σε άλλες πρώτες ύλες που παράγουν οι δύο εμπόλεμες χώρες, όπως το παλλάδιο ή το νέον που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των chips, διαχέονται όλο και περισσότερο στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών κλάδων. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων - επιταχύνθηκε τον Μάρτιο στο 3,2% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Βαριά σκιά έχει ρίξει ο πόλεμος και στο μέτωπο της ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα είναι φέτος μικρότερη κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πιο απαισιόδοξο στην πρόβλεψη του για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της θα αυξηθεί φέτος μόνο 1,8% αντί του 4,6% που εκτιμούσε πριν τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους «πέντε σοφούς», όπως αποκαλούνται στη Γερμανία τα μέλη του Συμβουλίου, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται σημαντικά από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για την Ελλάδα, οι έως τώρα προβλέψεις δείχνουν πιο περιορισμένο αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Το ΔΝΤ προέβλεψε την Παρασκευή έναν ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για φέτος, μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη που είχε κάνει πριν τον πόλεμο. Αντίστοιχα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, ο οποίος αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο την περασμένη εβδομάδα, εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ανάπτυξη επηρεάζεται αρνητικά κυρίως με δύο τρόπους. Πρώτον, με τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η οποία εκδηλώθηκε πολύ έντονα τον Μάρτιο, με βάση έρευνα που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αυξήσεις των τιμών μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ' επέκταση την κατανάλωσή τους. Μερικό «ανάχωμα» σε αυτή τη μείωση αποτελούν οι υψηλές καταθέσεις που είχαν σωρεύσει τα νοικοκυριά την περασμένη διετία.

Δεύτερον, με τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ως συνέπεια της αβεβαιότητας και της μείωσης της ζήτησης. Η έρευνα της Κομισιόν δεν έδειξε μεγάλη μείωση της εμπιστοσύνης αυτής, αλλά η ΕΚΤ θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια επίπτωση που θα αποτυπωθεί τελικά στη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό δυο μηνών στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο. Σε χαμηλό 14 μηνών κατρακύλησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI καθώς έφτασε τις 57 μονάδες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρωζώνη

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και το 2023.
businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Στη νότια Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν μια πολυκατοικία ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. Αυξάνονται οι ελπίδες του Κιέβου για τη νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων.
ukraine-russia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία παρασημοφορεί τον Αλέν Ντελόν για την υποστήριξή του στη χώρα

«Από την πρώτη μέρα του πολέμου, ο Ντελόν εξέφρασε σε πολλές περιστάσεις την υποστήριξή του στην Ουκρανία. Για εμάς, αυτό είναι συμβολικό, είναι σημαντικό», τόνισε ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γαλλία.