Φωτο: Τράπεζα Πειραιώς

«Άνετη» κεφαλαιακή βάση για την Τρ. Πειραιώς «βλέπει» η Moody's

Μετά την επιτυχημένη έκδοση τίτλων Tier 2, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανεβαίνει στο 17,1% και καλύπτεται πλήρως το κόστος επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τη σημαντική βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) της Τράπεζας Πειραιώς, χάρη στην επιτυχημένη έκδοση τίτλων Tier 2, υπογραμμίζει ο οίκος Moody’s, σημειώνοντας ότι ο δείκτης είναι πλέον 2,85% πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Moody’s, η έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ενίσχυσε κατά 500 εκατ. ευρώ την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς και έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων.

Είναι πιστωτικά θετική η αύξηση κατά 110 μονάδες βάσης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τονίζει ο οίκος. Όπως υπολογίζει, ο δείκτης CAR αυξάνεται πλέον στο 17,1%, έναντι ελάχιστης εποπτικής απαίτησης 14,25%.

Η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Πειραιώς

piraeus_moodys

Όπως φαίνεται στο γράφημα της Moody's, η Πειραιώς είχε συνολικό δείκτη επάρκειας κεφαλαίων 15,2%, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναντι εποπτικής απαίτησης 14,25%. Με τη συμφωνία με την Intrum, ακολούθως, ο δείκτης αυξήθηκε στο 16%, ενώ μετά και την έκδοση τίτλων Tier 2 ο δείκτης ανέβηκε στο 17,1% (με πράσινο χρώμα στο γράφημα απεικονίζεται η βασική κεφαλαιακή επάρκεια -δείκτης CET1- και με μπλε τα κεφάλαια δεύτερης διαβάθμισης -Tier 2).

Η έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος που θα έχει για την Τράπεζα Πειραιώς το νέο σχέδιο για τη μείωση των προβληματικών δανείων. Η επιβάρυνση του CAR από τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2020 θα είναι περίπου 180 μονάδες βάσης. Το deal με την Intrum και η νέα έκδοση καλύπτουν πλήρως αυτό το κόστος, αφού προσφέρουν αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα.

Επίσης, ο οίκος Moody’s σημειώνει ότι με τη νέα έκδοση Tier 2 διαφοροποιούνται οι πηγές χρηματοδότησης της τράπεζας και περιορίζεται η εξάρτηση από εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες υποχρεώνουν σε δέσμευση στοιχείων ενεργητικού, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το συνολικό προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας.

Η Τρ. Πειραιώς ήταν η πρώτη που βγήκε στην αγορά πέρυσι, τον Ιούνιο, για την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης και άντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%, ενώ με τη δεύτερη έκδοση το επιτόκιο μειώθηκε στο 5,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προ των πυλών μεγάλη συμφωνία μεταβίβασης πέντε ξενοδοχείων

Κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στο αμερικανικό fund H.I.G. Capital και τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φιλέτα» της αγοράς ακινήτων πωλούνται από την Bain Capital

Το ακίνητο που μισθώνει η αλυσίδα Σκλαβενίτης στους Αμπελόκηπους πουλήθηκε πρόσφατα από την Bain Capital. Ρευστοποιούνται με γοργούς ρυθμούς ακίνητα που αποτελούσαν εξασφαλίσεις «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Ταχύτερη μείωση NPEs με την αξιοποίηση του σχεδίου Ηρακλής

Η τράπεζα θα προχωρήσει το 2020 σε πρόσθετες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (project Vega και Phenix) με στόχο την μείωση των NPEs κατά 11 δισ. Στο 15% ο δείκτη NPEs το 2022 και σε μονοψήφιο επίπεδο το 2023
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς «έκαψε» τα short χαρτοφυλάκια

Έντονα ανοδικά έχει ξεκινήσει και το 2020 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά το θεαματικό ράλι που πραγματοποίησε την περσινή χρονιά, υποχρεώνοντας σε απώλειες τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν short θέσεις.