Σημαντικό στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο ύψους 30 εκατ. ευρώ υλοποιεί η THERMI VC, μέσω του Northern Greece Investment Fund (NGIF). Το τρίτο αυτό επενδυτικό ταμείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη δρομολογήσει πέντε επενδύσεις στον τομέα της υδροπονικής γεωργίας, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενιαίου παραγωγικού οικοσυστήματος που συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία με τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης.
Βάσει του επιχειρηματικού πλάνου, θα ανεγερθούν θερμοκήπια συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων, πλήρως εξοπλισμένα με συστήματα υδροπονικής καλλιέργειας και μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (ΣΗΘΥΑ). Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 3.750 τόνους, εστιάζοντας σε προϊόντα υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας όπως ντομάτες, αγγούρια, φράουλες και microgreens. Η κατασκευή της πρώτης μονάδας ξεκίνησε ήδη το 2024 και το σύνολο των μονάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της THERMI VC, Νικόλας Τακάς. Τα νέα θερμοκήπια θα διακρίνονται για την ενεργειακή τους αυτονομία, αξιοποιώντας πλήρως τη θερμότητα που παράγουν, ενώ η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη βιωσιμότητα του ενεργειακού συστήματος.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «σε μια εποχή που η αγροτική παραγωγή καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αυτάρκειας, της κλιματικής ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής μετάβασης, η THERMI VC αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανασχεδιασμό του ελληνικού αγροδιατροφικού μοντέλου». Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην υδροπονία, καθώς συνδυάζει ευνοϊκή γεωμορφολογία, κατάλληλο κλίμα και υψηλή τεχνογνωσία.
Μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων της υδροπονικής καλλιέργειας, αναφέρονται η ανώτερη παραγωγικότητα και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με εξοικονόμηση νερού που μπορεί να φτάσει έως και το 90%. Παράλληλα, περιορίζεται η χρήση αγροχημικών, προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας και οι καλλιέργειες διασφαλίζονται από ακραίες καιρικές συνθήκες και φυτοπαθολογικές ασθένειες.
Η ελληνική θερμοκηπιακή παραγωγή έχει καταγράψει αύξηση 22% στην έκταση θερμοκηπίων από το 2010 ως το 2023, ενώ αντίστοιχα η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 10%. Τα βασικά παραγόμενα προϊόντα είναι τα κηπευτικά (με αιχμή τη ντομάτα, τα φυλλώδη λαχανικά και τη φράουλα). Η ντομάτα κατέχει τη μερίδα του λέοντος (46%), ακολουθούμενη από το αγγουράκι και τη φράουλα (19% έκαστο), ενώ μικρότερα μερίδια συγκεντρώνουν η πιπεριά (15%) και το μαρούλι (2%).
Οι υδροπονικές μονάδες, όπως επισημαίνει η εταιρεία, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν σημαντικό τμήμα της εγχώριας ζήτησης σε φρέσκα αγροτικά προϊόντα, μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές. Επιπρόσθετα, μπορούν να λειτουργήσουν ως εξαγωγικές βάσεις προς σημαντικές αγορές, όπως αυτές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. «Η μετατροπή της χώρας σε κόμβο καινοτομίας στον τομέα των καλλιεργειών υψηλής τεχνολογίας είναι πλέον ρεαλιστικός στόχος, με την THERMI VC να τον υπηρετεί εμπράκτως» επισημαίνει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Ο κ. Τακάς δήλωσε πως «η ομάδα μας προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στην υδροπονική γεωργία, κατανέμοντας ουσιαστικό μέρος των κεφαλαίων του NGIF. Πιστεύουμε ακράδαντα στο μέλλον της ελληνικής παραγωγής με προηγμένες τεχνικές, και είναι ενθαρρυντικό που η χώρα αρχίζει να στηρίζει τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες. Ήδη καταγράφουμε έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους και επενδυτικά funds, γεγονός που αποδεικνύει την εμπορική αξία των έργων μας. Η ανάπτυξη της θερμοκηπιακής υδροπονικής γεωργίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή της φθίνουσας παραγωγής κηπευτικών, στην προστασία των καλλιεργειών από ακραίες καιρικές συνθήκες, την ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Επίσης η υδροπονία θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας, την περιφερειακή ανάπτυξη και παραγωγικότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη δημιουργία εξειδικευμένων και μη εξειδικευμένων θέσεων εργασίας».
Η μακρόχρονη παρουσία της THERMI VC στην ελληνική αγορά κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών αποτυπώνεται και στο Northern Greece Investment Fund (NGIF). Από το 2004 μέχρι σήμερα, η THERMI VC έχει διαχειριστεί κεφάλαια άνω των 65 εκατ. ευρώ σε διαδοχικά funds. Το NGIF, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχει ήδη στηρίξει 12 δυναμικές επιχειρήσεις, κατανέμοντας πάνω από 26 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως η βιομηχανία, τεχνολογία, ενέργεια και πλέον η αγροτεχνολογία. Με την ολοκλήρωση της επενδυτικής περιόδου του NGIF ως το 2025, η THERMI VC σχεδιάζει τον σχεδιασμό νέου επενδυτικού σχήματος για το 2026, με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον ελληνικό αγροδιατροφικό και τεχνολογικό τομέα.