Τρ. Πειραιώς: «Βουτιά» άνω του 25%, ανησυχία για αύξηση κεφαλαίου

Ισχυρή πίεση στη μετοχή προκαλεί το σενάριο για αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ η αναστάτωση επεκτείνεται ευρύτερα στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 9%.

Ξεπερνούν το 25% οι απώλειες της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς επικρατεί ανησυχία στο επενδυτικό κοινό για τα επόμενα βήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, με αφορμή τις πληροφορίες περί πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από σημερινούς βασικούς μετόχους, δηλαδή την πλευρά του Τζον Πόλσον, του Αρ. Μυστακίδη και του fund Bienville Capital.

Η μετοχή υποχωρούσε λίγο πριν τις 15.17 κατά 26% στα 0,6990 ευρώ, ενώ αναστάτωση έχει προκληθεί ευρύτερα στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από 9%, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά -7,39% με την τράπεζα να προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί σε ποσοστό -5,69% ενώ απώλειες -7,31% σημειώνει η μετοχή της Eurobank. Πτώση -2,9% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης

Νωρίτερα η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα του newmoney.gr απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ευθέως τις πληροφορίες για πρόταση από μετόχους για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

«Η τράπεζα αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν αποφάσεις.

Εντωμεταξύ, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό θέμα αλλά όχι τόσο απλό. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες». 

Σύμφωνα με την Alpha Finance και το πρωινό report της, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συνεδριάζει σήμερα, αρνείται πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για πενταετή παράταση του δικαιώματός του για μετατροπή των Coco's σε μετοχές. Η διοίκηση της Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πληρώσει μετρητοίς το κουπόνι των μετατρέψιμων ομολόγων φέτος, αλλά εκκρεμεί η σχετική έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ενδεχόμενο μετατροπής των Coco's σε μετοχές είναι ένας από τους παράγοντες προβληματισμού που έχουν οδηγήσει σήμερα στην άσκηση πιέσεων στη μετοχή, ενώ οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά και το σενάριο που δημοσιοποιήθηκε για πρόταση των τριών μετόχων για μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, την οποία οι πλευρά αυτών των μετόχων εγγυάται ότι θα καλύψει.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ανθεκτικά αποτελέσματα στο 9μηνο, οργανική ενίσχυση κεφαλαίων

Η διοίκηση της τράπεζας προγραμματίζει οργανικές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης περίπου 1δισ. μέχρι το τέλος του 2021. Ισχυρή αύξηση χορηγήσεων. Προχωρούν οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληροφοριακό σημείωμα της Τρ. Πειραιώς για την απόσχιση

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην έκδοση πληροφοριακού σημειώματος ώστε να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό σχετικά με τη διάσπαση της τράπεζας με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας.