ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Παράταση 20 ημερών στη «ελληνοολλανδική μάχη» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

Η συνέλευση αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου καθώς και του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση. Στις 27 Ιανουαρίου η επαναληπτική συνέλευση.

Η πλευρά των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου καθώς και του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση ήταν αυτή που απέφυγε χθες την καταγραφή δυνάμεων στη μάχη για τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστηρίζουν παράγοντες που συνδέονται με την ολλανδική Reggeborgh.

Όπως λένε, η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι δύο εφοπλιστές δέχθηκαν να τοποθετηθεί «ουδέτερο» προεδρείο στη γενική συνέλευση πριν την έναρξή της ώστε να μην υπάρξει ψηφοφορία γι’ αυτό το θέμα, δηλαδή προ του αιτήματος για αναβολή.

Σε μια τέτοια ψηφοφορία θα αποτυπώνονταν οι ισορροπίες δυνάμεων. Ψηφοφορία δεν υπήρξε καθώς είχε συμφωνηθεί νωρίτερα το κοινής αποδοχής προεδρείο από τους δικηγόρους κ.κ. Νικόλαο Πιμπλή και Νικόλαο Ξενογιάννη στις θέσεις του προέδρου και του γραμματέα. Οι ίδιοι ήταν στο προεδρείο και στην γενική συνέλευση του Ιουλίου 2018 όταν επικράτησε η πλευρά Καλλιτσάντση στη διαμάχη για τη διοίκηση.

Τελικά η συνέλευση θα συνεχιστεί στις 27 Ιανουαρίου αν και μια εβδομάδα νωρίτερα οι δύο πλευρές αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην έκτακτη γενική συνέλευση της θυγατρικής REDS. Η REDS ετοιμάζεται να πωλήσει σημαντικής αξίας ακίνητο, άνω των 6,5 εκατ. ευρώ, στο κέντρο του Βουκουρεστίου με την Reggeborgh και τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της REDS, τον επιχειρηματία Χρ. Παναγιωτόπουλο, να επιδιώκουν το «πάγωμα» της διαδικασίας πώλησης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ελέγχει το 10,2% της REDS και έχει συγκρουστεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα με τη διοίκηση Καλλιτσάντση. Ταυτόχρονα, μαζί με τον κ. Χρ. Γιόκαρη και την Reggeborgh ζητούν την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως μέτοχοι της τελευταίας. 

Οι μέτοχοι που τάσσονται με την πλευρά των Ολλανδών επιχειρούν να αξιοποιήσουν και τη σκληρή διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στους αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση και οδήγησε στην παραίτηση του τελευταίου από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Υποστηρίζουν πως η διοίκηση του κ. Αναστ. Καλλιτσάντση πρέπει να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης του αδελφού του ώστε να διαψεύσει τις φήμες πως περιέχει σκληρές εκφράσεις σε σχέση με τα πεπραγμένα της. Η σημερινή διοίκηση της εταιρείας, όπως είναι σαφές από την εισήγηση προς τους μετόχους, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη φιλολογία περί παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η άλλη πλευρά απαντά πως δεν τίθεται θέμα παρέμβασης αφού η Reggeborgh δεν έχει ούτε ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ δεν διορίζει δικούς της εκπροσώπους ούτε στο Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. «Στηρίζει ένα άλλο διοικητικό συμβούλιο από το σημερινό, που αποτελείται από γνωστά πρόσωπα στην ελληνική αγορά», είναι η απάντησή τους.

Χθες κυκλοφόρησαν για άλλη μία φορά οι φήμες πως οι δύο εφοπλιστές ετοιμάζονται δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ! Έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Ιανουαρίου ώστε να αποκτήσουν πρόσθετο ποσοστό 18,2% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με βάση τη δεσμευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει με την κοινή εταιρεία των αδερφών Καλλιτσάντση. Με την υλοποίηση της συμφωνίας θα ελέγχουν περισσότερο από το 23,3% της εισηγμένης με την Reggeborgh να βρίσκεται γύρω στο 27%. Και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα υποστηρίζουν πως έχουν εφεδρείες, δηλαδή τη στήριξη άλλων ισχυρών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδηλωθεί κάποιος υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑΙΠΕΔ-Άρης Ξενόφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προκλήσεις για τη νέα διοίκηση, αίνιγμα η αύξηση κεφαλαίου

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα η διοίκηση υπό τον Άρη Ξενόφο μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη γενική συνέλευση. Από μηδενική βάση εξετάζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γράμμα Καλλιτσάντση στο προσωπικό: Τι λέει για τη μεγάλη «μάχη» στην Ελλάκτωρ

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ αναφέρεται στις μετοχικές εξελίξεις, την είσοδο των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη και τις επιδιώξεις Reggeborgh, την αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα του Ομίλου.