ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο Shutterstock

Diversa: Η εισηγμένη που έκανε ρεκόρ σε χαμένες ευκαιρίες για deal

Χωρίς ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα και με ανεπαρκή κεφάλαια, η Diversa αποτυγχάνει συνεχώς να βρει επενδυτές και να ολοκληρώσει επιχειρηματικές συμφωνίες.

Ξεκίνησε ως εταιρεία εισαγωγής ρολογιών, αλλά έχει προ πολλού σχεδόν μηδενική δραστηριότητα. Η Diversa, εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, έχει ανακοινώσει ότι θα μετεξελιχθεί σε εταιρεία συμμετοχών και έχει επιχειρήσει μεγάλα deal, όπως την εξαγορά της Εριουργίας Τρία Άλφα, όμως ως τώρα δεν έχει να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από μια ιστορία χαμένων ευκαιριών.

Η… κακοτυχία της Diversa έχει πλήξει και την προσπάθεια να βρει επενδυτές για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία, εκτός από τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων, είναι απαραίτητη για την ίδια την επιβίωση της εταιρείας, αφού με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (για το 2019), το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι μικρότερο από το 1/2 του μετοχικού κεφαλαίου.

Παράλληλα η εταιρεία αποδεικνύεται αρκετά γαλαντόμα καθώς η ΓΣ της αποφασίζει παραγραφή απαιτήσεων από εταιρείες των μετόχων και μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα παραμένουν πολύ χαμηλά και ζητάει από τους πιστωτές διαγραφές των δανείων.

Η Diversa είχε εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά, αλλά η μετοχή της είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Τώρα, ο ιδρυτής της εταιρείας που είχε παραιτηθεί το 2018, επιστρέφει στη διοίκηση ενώ η ΑΜΚ συνεχώς απομακρύνεται και... μικραίνει, καθώς από τα 15,8 εκατ. που είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2019, το ποσό αυτό έπεσε στα 10 εκατ. ευρώ και πλέον στην επικείμενη Γενική Συνέλευση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν να γίνει αύξηση κεφαλαίου κατ’ ελάχιστον 1 εκατ. ευρώ.

Από την Κύπρο ως τη Ζάμπια

Ο ιδρυτής της εταιρείας Κωνσταντίνος Κλοκοτάρας επέστρεψε στην κεφαλή της Diversa, μετά την απόφαση να ακυρωθεί η πώληση των μετοχών στην καναδική GEO ENERGY INSTITUTE INC. Η  καναδική, ατομική επιχείρηση, του Καναδού ελληνικής καταγωγής, Πίτερ Βενιέρη, είχε εκδηλώσει τηη πρόθεση να καλύψει την μεγάλη ΑΜΚ ύψους 10,5 εκατ. ευρώ που είχε προαναγγελθεί από τον Οκτώβριο αλλά έμεινε στα χαρτιά και στην επερχόμενη ΓΣ αναμένεται να ακυρωθεί.

Με την είσοδο του Ελληνοκαναδού επενδυτή, η Diversa σκόπευε να βρει τα κεφάλαια για να εξαγοράσει το 70% των μετοχών της Εριουργία Τρία Αλφα, μιας ιστορικής εταιρείας του ΧΑ με σημαντική ακίνητη περιουσία. Η συμφωνία επίσημα χάλασε τον Νοέμβριο, αλλά το «ναυάγιο» είχε ήδη διαφανεί από τον Σεπτέμβριο όταν και εξέπνευσε η προθεσμία για το due diligence. Όπως ανέφερε τότε στην ανακοίνωση της η Εριουργία Τρια Άλφα: «Το μνημόνιο προβλέπει ότι εντός 60 ημερών από την υπογραφή του η εταιρεία DIVERSA ΑΕΒΕ όφειλε να διενεργήσει νομικό και οικονομικό έλεγχο στην εταιρεία Εριουργία Τρία Αλφα ΑΕ, ο οποίος δεν διεξήχθη και η αίρεση δεν πληρώθηκε».

Καθώς ο επίδοξος επενδυτής από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν εμφανίστηκε, ο ιδρυτής της Diversa κ. Κλοκοτάρας ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε συμφωνία με… νέους επενδυτές που πρόκειται να βάλουν τα κατάλληλα κεφάλαια για να απαλλαγεί η εταιρεία από τα δανειακά της βάρη και να αποκτήσει νέες πηγές εσόδων. Ανέφερε επίσης πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για διαγραφή μεγάλου μέρους των δανειακών της υποχρεώσεων.

Η εταιρεία που εισήγαγε ρολόγια, για την οποία ο χρόνος έχει... σταματήσει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, μοιάζει να ζει την «μέρα της μαρμότας». Τον Οκτώβριο του 2019, ήταν που ανακοίνωνε επίσης ότι βρισκόταν σε πορεία συμφωνίας για την εξαγορά του 51% της Mineral Trade ΕΠΕ. Για εκείνη την εξαγορά η εταιρεία είχε ανακοινώσει ΑΜΚ ύψους 15,8 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2018, μια αύξηση κεφαλαίου επίσης δεν υλοποιήθηκε, ακόμη και μετά την παράταση που είχε δοθεί.

Στα τέλη του 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε μια συμφωνία που δεν περιελάμβανε μετρητό από μέρους της, αλλά και πάλι δείχνει να μην έχει προχωρήσει. Τότε η εταιρεία είχε ανακοινώσει την σύναψη συμφωνητικού χρηματοδότησης με την εταιρεία Eucalyptus Holding Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροτικής καλλιέργειας ευκαλύπτων, με στόχο την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στη Ζάμπια. Η εταιρεία είχε αναλάβει τη διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, με αντάλλαγμα το 35% σε SPV που θα έκανε επένδυση στη Ζάμπια. Ωστόσο και αυτή η συμφωνία έμεινε στα σχέδια.

Στο τέλος του 2019 μαζί με την έναρξη της συμφωνίας με την Eucalyptus Holding, η Diversa είχε ενημερώσει τότε το επενδυτικό κοινό ότι δεν θα προχωρούσε το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει για την εξαγορά της αεροπορικής εταιρείας CobaltAir που είχε έδρα στην Κύπρο. Ακόμα μια συμφωνία που δεν κατάφερε να «απογειώσει» τις δραστηριότητες της Diversa…

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μυστήριο με το μεγάλο πακέτο του Απόστολου Βακάκη στην Jumbo

Η αγορά προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα από την πώληση μεγάλου πακέτου από τον βασικό μέτοχο και απόλυτο αφεντικό της Jumbo. Η μείωση συμμετοχής κάτω από 20% και οι επενδύσεις σε καράβια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς «έκαψε» τα short χαρτοφυλάκια

Έντονα ανοδικά έχει ξεκινήσει και το 2020 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά το θεαματικό ράλι που πραγματοποίησε την περσινή χρονιά, υποχρεώνοντας σε απώλειες τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν short θέσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εταιρείες με ακίνητα 800 εκατ. στην πόρτα του Χρηματιστηρίου

Στα πρόθυρα της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται ήδη οι εταιρείες ακινήτων των ομίλων ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Φουρλή, Noval και Trade Estates, ενώ προς το Χρηματιστήριο κινούνται η Orilina της Brevan Howard και η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη.