ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΑΙΠΕΔ-Άρης Ξενόφος
Φώτο: ΤΑΙΠΕΔ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προκλήσεις για τη νέα διοίκηση, αίνιγμα η αύξηση κεφαλαίου

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα η διοίκηση υπό τον Άρη Ξενόφο μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη γενική συνέλευση. Από μηδενική βάση εξετάζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Μηδενικά περιθώρια χρόνου έχει η νέα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπό τον Άρη Ξενόφο, που εξελέγη χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση, καθώς οι μέτοχοι του ομίλου στήριξαν την πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh Invest. Πρόσωπα που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστηρίζουν πως, παρά τις δηλώσεις της προηγούμενης διοίκησης περί ισχυρών διαθεσίμων και σχεδίου διάσωσης, πρέπει να αναζητηθούν χρήματα για πληρωμή άμεσων λειτουργικών αναγκών και προμηθευτών.

Άμεσα πρέπει, επίσης, να προχωρήσει ουσιαστικός έλεγχος στην οικονομική κατάσταση της θυγατρικής στις κατασκευές, της ΑΚΤΩΡ, η οποία τα τελευταία 2,5 χρόνια επιβάρυνε τον όμιλο με ζημιές κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες τόσες ήταν οι ζημιές την προηγούμενη πενταετία – εξαετία.

Παράλληλα, μέσα σε πολύ μικρό χρόνο πρέπει να ξεκαθαριστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως η συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, καθώς την 1η Απριλίου υποβάλλονται δεσμευτικές προσφορές. Πρέπει, επίσης, να αποσαφηνιστούν συμφωνίες που είχε υπογράψει πρόσφατα η διοίκηση Αναστ. Καλλιτσάντση, όπως με την πορτογαλική EDPR για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 900 MW. Στις προτεραιότητες της διοίκησης περιλαμβάνεται και η προετοιμασία για τον διαγωνισμό που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ομίλου.

Στα μεγάλα ερωτηματικά της επόμενης ημέρας περιλαμβάνεται η στάση που θα κρατήσει το σχήμα των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, που είχαν ταχθεί υπέρ της διοίκησης Αναστ. Καλλιτσάντση και χθες καταψήφισαν το νέο Δ.Σ. που πρότεινε η Reggeborgh. Οι εφοπλιστές κατέχουν γύρω στο 5% των μετοχών και το 25,5% των δικαιωμάτων ψήφου αλλά μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί αν αγόρασαν πρόσθετο ποσοστό 10% στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Farallon που απέκτησε τις μετοχές των αδερφών Καλλιτσάντση. Η χθεσινή ψηφοφορία έδειξε πως το μπλοκ των εφοπλιστών και του κ. Αναστ. Καλλιτσάντση ελέγχει περί το 30% - 32% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ερωτηματικό παραμένει και η στάση που θα ακολουθήσει η Reggeborgh η οποία ελέγχει περί το 14,17% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά διαθέτει και δικαίωμα αγοράς του 12,5% που κατέχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. Θα εξασκήσουν άραγε αυτό το δικαίωμα; Θα αναζητήσουν άλλο μοντέλο συμφωνίας με τον κ. Μπόμπολα ο οποίος επιδιώκει να επανέλθει στα διοικητικά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Πρόκειται για ζητήματα που θα ξεκαθαριστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το σίγουρο είναι πως οι Ολλανδοί δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να ξεπεράσουν το 33% των μετοχών ώστε να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση προς τους άλλους μετόχους. Αντίστοιχη στρατηγική ακολούθησαν και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία διατηρούν το 30,5%. Και χθες ο εκπρόσωπός τους κ. Γ. Σωτηρόπουλος υποστήριξε πως «είναι παθητικός μέτοχος» που «δεν ελέγχει τις διοικήσεις των εταιρειών» στις οποίες επενδύει.

Οι μετοχικές εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνδέονται στενά και με την αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζεται. Η πλευρά των εφοπλιστών καταψήφισε χθες την αύξηση που είχε ζητήσει η διοίκηση Καλλιτσάντση, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό έναντι της Reggeborgh που επίσης καταψήφισε.

Οι εφοπλιστές, για να διαμορφώσουν καλές σχέσεις με τους μετόχους μειοψηφίας, δήλωναν εδώ και εβδομάδες πως δεν χρειάζεται η αύξηση και πως όταν αναλάβουν αυτοί τις τύχες του ομίλου θα βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Οι Ολλανδοί, από την άλλη πλευρά, υποστήριζαν πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χρειάζεται κεφαλαιακή ένεση, αλλά αφού πρώτα γίνει ουσιαστικός έλεγχος ώστε να εντοπιστεί με ακρίβεια το ποσό της αύξησης κεφαλαίου. Εκτιμάται πως, αν η αύξηση κεφαλαίου κινηθεί κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τότε θα αποκαλυφθεί και η στρατηγική τόσο των εφοπλιστών, όσο και των Ολλανδών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γράμμα Καλλιτσάντση στο προσωπικό: Τι λέει για τη μεγάλη «μάχη» στην Ελλάκτωρ

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ αναφέρεται στις μετοχικές εξελίξεις, την είσοδο των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη και τις επιδιώξεις Reggeborgh, την αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα του Ομίλου.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση 20 ημερών στη «ελληνοολλανδική μάχη» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

Η συνέλευση αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου καθώς και του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση. Στις 27 Ιανουαρίου η επαναληπτική συνέλευση.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.