ΓΔ: 898.25 0.34% Τζίρος: 18.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:41:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
Φώτο: Shutterstock

«Απογείωση» των νέων συνδέσεων σε γρήγορα δίκτυα οπτικής ίνας

Εντυπωσιακή αύξηση 27% στους συνδρομητές του ΟΤΕ που είχαν σύνδεση υψηλής ταχύτητας με οπτική ίνα. Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των συνδέσεων είχε ανέλθει σε 945.000.

Η αύξηση των απαιτήσεων για τα δίκτυα στο σπίτι κατά την διάρκεια της πανδημίας, έστρεψε τους καταναλωτές στις συνδέσεις οπτικής ίνας, με τον ΟΤΕ να είναι ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς είδε τους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να αυξάνονται κατά 27,4% μέσα στο 2020.

 Ο ΟΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας και κατάφερε να ξεπεράσει τις 300.000 συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι την πρίζα, ενώ έχει στόχο να φτάσει τις 500.000 συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2021. Η διείσδυση των οπτικών ινών ανέρχεται πλέον στο 44% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο ΟΤΕ κατέγραψε το δ' τρίμηνο του 2020 41.000 καθαρές νέες συνδέσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 2,145 εκατομμύρια. Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών έχει πλέον αγγίξει το 80% της συνδρομητικής βάσης σταθερής.

Όπως ανέφερε ο ΟΤΕ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του για το 2020, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο, προσελκύοντας 59.000 καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Στο τέλος του έτους, 945.000 συνδρομητές είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μια αύξηση 27,4% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, χάρη στη συνεχή αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες δικτύου και στις επενδύσεις της εταιρείας.

Παράλληλα ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV ανήλθε σε 575 χιλιάδες, αυξημένος κατά 3,7% σε ετήσια βάση καταγράφοντας 12 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ αξιοποιεί τις νέες υπηρεσίες Over-the-Top, για να ενισχύσει τα πακέτα υπηρεσιών προς τους συνδρομητές. Η ανανέωση των δικαιωμάτων μετάδοσης των UEFA Leagues (Champions League, Europa League and Europa Conference League) έως το 2024, καθώς και οι παραγωγές της COSMOTE TV ενισχύουν την ανταγωνιστική θέση της COSMOTE TV με ιδιαίτερα δημοφιλές περιεχόμενο.

Με τους πελάτες να υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTH ή Vectoring, το ποσοστό των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 14% των συνδέσεων οπτικών ινών και συνεχίζει να αυξάνεται. Έχοντας ολοκληρώσει το πλάνο υλοποίησης των καμπινών FTTC, ο ΟΤΕ προχωρά εντατικά στην υλοποίηση των υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε περιοχές που είτε αναμένεται υψηλή ζήτηση ή δεν ήταν εφικτή η κάλυψη με FTTC, αναμένοντας ότι η ζήτηση θα επιταχυνθεί στο προσεχές μέλλον.

Αρχίζει η επανάσταση του 5G

Παράλληλα, στην κινητή τηλεφωνία, η COSMOTE προχώρησε πρώτη στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας φάσματος τον Δεκέμβριο του 2020. Η εταιρεία στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+. Παράλληλα, μέσα στο 2021 σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G. Το φάσμα που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων COSMOTE 4G/4G+ και COSMOTE 5G.

Η COSMOTE παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7 εκατ. πελάτες, μειωμένους κατά 5,9% σε σχέση με το τέλος του 2019, κυρίως λόγω της καρτοκινητής. Το δίκτυο COSMOTE κινητής απέσπασε για όγδοη συνεχόμενη φορά το βραβείο για «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα», στα Speedtest AwardsTM της Ookla.

Η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας συνέχισε να αυξάνεται, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση, τη συνεχή αύξηση της διείσδυσης των smartphones, καθώς και τις εμπορικές προσφορές. Το δ’ τρίμηνο του 2020, η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 46% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία χρήση αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρσι, και έφτασε τα 4,5 GB ανά συνδρομητή. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες για τα δίκτυα οπτικής ίνας

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας στις επενδύσεις τα δίκτυα, οι πάροχοι σπεύδουν να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέες συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Καμία επίπτωση στην οικονομική θέση από την εξαγορά του 30% της TKRM

Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ σε ανακοίνωση του, το τίμημα της αγοράς του 30% της TKRM θα καθοριστεί από ανεξάρτητους συμβούλους ωστόσο δεν αναμένεται να διαφέρει σημαντικά από τη λογιστική αξία.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε.: Έχουμε το πιο ακριβό ίντερνετ

Κατά 73% ακριβότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές των συνδέσεων στο διαδίκτυο, άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα τη χρονιά της πανδημίας. Στρεβλώσεις ανταγωνισμού «βλέπει» η Επιτροπή Πισσαρίδη.