ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελένη Βρεττού, Τράπεζα Πειραιώς
Η Ελένη Βρεττού (Executive General Manager, Chief of Corporate & Investment Banking, Piraeus Bank, Greece). Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Ελ. Βρεττού: Η Τρ. Πειραιώς στηρίζει έμπρακτα το έργο του Ελληνικού

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν Διοργανωτής και Ανάδοχος του Κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού της «Lamda Development A.E.» και των θυγατρικών της.

Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς τόσο στις χρηματοδοτήσεις υποδομών όσο και στα έργα ακίνητης περιουσίας με κριτήρια ESG, σύμφωνα με την Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της, Ελένη Βρεττού.

Με αφορμή τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., από το ΤΑΙΠΕΔ στην «HELLINIKON GLOBAL I SA», θυγατρικής της Lamda Development η κα Βρεττού ανέφερε:

«Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη Τράπεζα στη χώρα, είναι παρούσα σε όλα τα στρατηγικού χαρακτήρα έργα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξή της. Στηρίζουμε έμπρακτα το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της Ευρώπης και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η συμβολή μας στη χρηματοδότηση της Lamda Development αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας στις σύνθετες  χρηματοδοτήσεις υποδομών και έργων ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας με κριτήρια ESG».

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν Διοργανωτής και Ανάδοχος του Κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού της «Lamda Development A.E.» και των θυγατρικών της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις τυπικές υπογραφές που «έπεσαν» σήμερα το ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει συνολικά 647 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. είναι η πρώτη δόση του τιμήματος για το ακίνητο και 347 εκατ. καταβάλλονται ως εγγυητική επιστολή.

Ετοιμάζει deal εκατομμυρίων η Lamda για την επένδυση στο Ελληνικό

Πέραν των διεργασιών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο, η Lamda προχωρά αυτή την περίοδο στην προετοιμασία πολλών συνεργασιών σε επιμέρους τομείς του μεγάλου project στο Ελληνικό. Μετά τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για τα δύο πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα στην παραλιακή ζώνη και με τον όμιλο Φουρλή για τμήμα της εμπορικής ανάπτυξης στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η διοίκηση της Lamda Development αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών εβδομάδων και τον στρατηγικό εταίρο για την ανάπτυξη του πύργου γραφείων στο Ελληνικό.

Τότε θα γνωρίζουμε αν ισχύουν οι πληροφορίες που φέρουν ένα σχήμα υπό αμερικανική επενδυτική εταιρεία να έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό. Στη γενική συνέλευση της Lamda Development, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου είπε πως ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και εκκρεμεί η έγκριση της καλύτερης προσφοράς από το διοικητικό συμβούλιο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η υπόθεση του τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο, με τον κ. Αθανασίου να υποστηρίζει πως συμφωνήθηκε με την κοινοπραξία Inspire Athens να παρουσιάσει την τελική της πρόταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με την πρόταση, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα μέσα στον Οκτώβριο και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα κατασκευαστεί τουριστικό συγκρότημα, καθώς παραμένει ο στόχος προσέλκυσης ξένων τουριστών.

Η πλευρά της Lamda ρωτήθηκε και για τους άλλους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν συνεργασίες. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου στην πρώτη πενταετία περιλαμβάνονται επενδύσεις για την ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων, των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και των υποδομών υγείας και ευεξίας. Και για τους τρεις κλάδους έχουν γίνει συζητήσεις με ελληνικούς και ξένους ομίλους, καθώς οι συνολικές επενδύσεις ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda, σε κάποιες θα συμμετέχει και η εταιρεία, ενώ σε κάποιες άλλες θα παραχωρηθεί η γη, όπως θα συμβεί με τις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης (όπου γίνονται συζητήσεις με ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), όσο και του αθλητισμού εξετάζονται και διεθνείς συνεργασίες. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της υγείας και υπηρεσιών ευεξίας που μπορεί να στηρίξει το σχεδιασμό του ομίλου για υψηλής ποιότητας τουρισμό χωρίς τη σημερινή εποχικότητα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο Ελληνικό μετακομίζει η Τρ. Πειραιώς, συμφωνία με Lamda για απόκτηση γραφείων

Η συμφωνία αφορά στην απόκτηση χώρων γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ.. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός της πρώτης 5ετούς φάσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, δηλαδή έως το 2025.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Kλείδωσαν» οι όροι του δανείου στη Lamda για το έργο στο Ελληνικό

Μετά την επικαιροποίηση, το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους 205 εκ. ευρώ που αφορά την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του έργου.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Στηρίζουμε την ανάκαμψη με 5,4 δισ. νέα δάνεια στο 11μηνο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι η τράπεζα μόλις σε 8 μήνες έχει ολοκληρώσει το 90% του σχεδιασμού, τόσο αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και αναφορικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση.