Φωτο: Shuuterstock

Πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων 1,2 δισ. από την Εθνική

Η συναλλαγή αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου ποσού 1,2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο πέρασε στον έλεγχο της CarVal Investors.

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη διάθεση του δεύτερου ανεξασφάλιστου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Mirror) γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές η Εθνική Τράπεζα.

Η συναλλαγή αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων οφειλών από πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων και πιστώσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ (σε ανεξόφλητο κεφάλαιο). Σημειώνεται ότι πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Το χαρτοφυλάκιο Mirror αποκτήθηκε από την Asopus LP, εταιρεία συνδεδεμένη με επενδυτικά κεφάλαια, διαχειριστής των οποίων είναι η CarVal Investors.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε πάνω από 9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ.

Μείωση «κόκκινων» δανείων κατά 4,3 δισ. το 2019

Στόχος της τράπεζας είναι να περιορίσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων από 15,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 σε 11,1 δισ. ευρώ στο τέλος της εφετινής χρήσης, μια μείωση συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο τέλος του έτους τα προβληματικά δάνεια της Εθνικής θα έχουν μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με τα 21,5 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του 2015, που αποτέλεσε και το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, επενδυτές κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά πακέτου (Project Icon) δανείων μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων (SBE και SBLs) τα οποία συνοδεύονται από εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 900 εκατ. ευρώ.Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας, σε επίπεδο ομίλου, είναι στην περίοδο 2020 – 2022 να μειώσει τα προβληματικά δάνεια κατά 9,5 δισ. ευρώ και από 11,1 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν στο τέλος της εφετινής χρήσης να συρρικνωθούν στο 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, επίπεδο που θα αντιστοιχεί σε δείκτη NPEs μικρότερο το 5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ETE: Ισχυρή η ζήτηση για τα εταιρικά ομόλογα της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με υψηλή υπερκάλυψη αποδεικνύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόνισε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής της Εθνικής Τράπεζας, Β. Καραμούζης.