ΓΔ: 823.92 0.09% Τζίρος: 46.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Alpha Bank: Αλλάζει η δομή της συναλλαγής για τα ακίνητα - project Skyline

Το νέο σχέδιο προβλέπει την μεταβίβαση όλων των ακινήτων σε μη εισηγμένη εταιρία η οποία και θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και τράπεζας. Στόχος η επιτάχυνση της συναλλαγής.

Σε αλλαγές στη δομή της συναλλαγής Skyline προχωρά η Alpha Bank μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η συναλλαγή.

Όπως έγινε γνωστό από την τράπεζα στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι η χρήση εισηγμένης εταιρείας για την πραγματοποίηση της κοινοπραξίας Skyline δεν προκρίνεται ως βέλτιστη λύση από τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς, μεταξύ άλλων, επιβαρύνει χρονικά και διαδικαστικά τη συναλλαγή λόγω των αυξημένων διατυπώσεων, που θέτει η νομοθεσία για τις συναλλαγές εισηγμένων εταιρειών.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι ζήτησαν αντίστροφο σχήμα. Έτσι τα ακίνητα του Project Skyline, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Alpha Αστικά Ακίνητα, θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank.

Η μεταβίβαση των ακινήτων από την Alpha Αστικά Ακίνητα προς το επενδυτικό όχημα της Κοινοπραξίας, θα γίνει με την τήρηση του συνόλου των προϋποθέσεων και με όλα τα εχέγγυα της κείμενης νομοθεσίας (αποτιμήσεις ακινήτων από τρίτους ανεξάρτητους αποτιμητές, δημοσίευση αποτίμησης κτλ.) για συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών. 

Περαιτέρω, ο μετασχηματισμός της Alpha Αστικά Ακίνητα σε εταιρία αποκλειστικού σκοπού παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων θα οδηγήσει σε ανάπτυξη εργασιών καθώς πλέον η εταιρεία θα καλύπτει το σύνολο των εταιρειών του Ομίλου της Alpha Bank, ενώ, πέραν της παροχής υπηρεσιών προς τη Skyline και των Εταιρειών του Ομίλου, θα είναι σε θέση να παρέχει αντίστοιχα ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τρίτους. Ο τομέας παροχής υπηρεσιών της Alpha Αστικά Ακίνητα, που μέχρι σήμερα αντιστοιχούσε σε ποσοστό περί το 75% του κύκλου εργασιών της, αναμένεται με την ενίσχυσή του να καλύψει την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια, που θα προκληθεί από τη μεταβίβαση των ακινήτων, και να δημιουργήσει περαιτέρω περιθώρια κερδοφορίας.

Ως προς την Alpha Αστικά Ακίνητα, σημειώνουν πηγές της τράπεζας  δεν υπάρχει καμία απόφαση για την έξοδό της από το ΧΑ. Η εταιρεία παραμένει εισηγμένη ενώ θα προχωρήσει κανονικά ο εταιρικός της μετασχηματισμός της και εν συνεχεία η συναλλαγή Skyline.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Τη διαδικασία για τον μετασχηματισμό της εισηγμένης θυγατρικής της, Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε., σε εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, θα αρχίσει η  Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. («Alpha Holdings»), 100% μητρική της Alpha Bank Α.Ε. («Alpha Bank»), στo πλαίσιo της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξάγει για τον σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων («Συναλλαγή Skyline») και αφού έλαβε υπόψη τις προθέσεις των επενδυτικών σχημάτων που συμμετέχουν στη Συναλλαγή Skyline.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Μετασχηματισμός της Εταιρείας θα περιλάβει την πώληση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. σε εταιρεία του Ομίλου της Alpha Holdings, η οποία αποκτώσα εταιρεία θα αποτελέσει τον φορέα για την κοινοπραξία της Συναλλαγής Skyline (εφεξής η «Κοινοπραξία»). 

Ο Μετασχηματισμός της Εταιρείας θα περιλάβει ακόμη την ενσωμάτωση στην Alpha Αστικά Ακίνητα της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της «Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε.», εταιρείας του Ομίλου Alpha Holdings. Τέλος, η Alpha Αστικά Ακίνητα, κατόπιν ολοκλήρωσης του Μετασχηματισμού της, αναμένεται να συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Κοινοπραξία, καθώς και με εταιρείες του Όμιλου Alpha Holdings, για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Συναλλαγής Skyline, όπως ανακοινώθηκε την 30.7.2021, προέβλεπε τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης ακινήτων σε εταιρεία του Ομίλου Alpha Holdings. Η πρόθεση της Alpha Bank σε ό,τι αφορά τη μετοχική διάρθρωση της Κοινοπραξίας παραμένει όπως ανακοινώθηκε την 30.7.2021, καθόσον ο στρατηγικός επενδυτής της Συναλλαγής Skyline αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην Κοινοπραξία, ενώ η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφική σσυμμετοχή.

Η επιλογή από την Alpha Bank του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για τη Συναλλαγή Skyline και ο Μετασχηματισμός της Εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, ενώ η ολοκλήρωση εν συνόλω της Συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα έως το τέλος του 2022. Η τελική δομή, οι όροι της συνεργασίας με τον στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί, το χρονοδιάγραμμα, η εν γένει υλοποίηση και η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Skyline, υπόκεινται σε προϋποθέσεις και σε ποικίλους κινδύνους, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται εκτός του ελέγχου της Alpha Bank, περιλαμβανομένων των κρατουσών συνθηκών της αγοράς και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εντός και εκτός Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση του Μετασχηματισμού της Εταιρείας και της Συναλλαγής τελούν υπό την επιφύλαξη της λήψης των απαραιτήτων, κατά την κείμενη νομοθεσία, εταιρικών και εποπτικών εγκρίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα εποχή στην Alpha Αστικά Ακίνητα, προχωρά ο μετασχηματισμός

Δημιουργείται μια νέα εταιρεία η οποία θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και εκμετάλλευσης για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων, εκμεταλλευόμενη τη θετική συγκυρία για την εγχώρια αγορά ακινήτων.
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σημειώνουν για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Alpha Bank δέκα οίκοι

Οι αναλυτές κάνουν ειδική μνεία στο ύψος των νέων εκταμιεύσεων και την καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας που παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.