ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παράθυρο ευκαιρίας για την Attica Bank η αναγέννηση των κατασκευών

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών επιταχύνει τον σχεδιασμό για την αύξηση κεφαλαίου, αγκάθι οι τεταμένες σχέσεις των μετόχων. Ευκαιρίες για δάνεια στον τομέα κατασκευών φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε αναζήτηση βιώσιμου σχεδίου ανάπτυξης βρίσκεται η Attica Bank και οι μέτοχοι καλούνται να λάβουν σύντομα αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της μη συστημικής τράπεζας. Όπως έχει αναφέρει το Business Daily, η συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group έχει προτείνει τρία μοντέλα βιώσιμου μετασχηματισμού, εκ των οποίων το επικρατέστερο θα χρηματοδοτηθεί από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 365 εκατ. ευρώ που προγραμματίζεται για το επόμενο φθινόπωρο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, η απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ισχυροποιούν την πιθανότητα η ΑΜΚ να υλοποιηθεί αμέσως μετά τον διορισμό νέου CEO στη θέση του μεταβατικού Μιχάλη Ανδρεάδη το προσεχές φθινόπωρο.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν, πάντως, καθυστέρηση στην υλοποίηση της αύξησης-ορόσημο εξαιτίας ισχυρών διαφωνιών μεταξύ των ιδιωτών μετόχων (Ellington - ΤΜΕΔΕ) και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάντως, η τρέχουσα συγκυρία της θεαματικής επανόδου του κατασκευαστικού κλάδου στο προσκήνιο, με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς εφόσον υλοποιηθεί το σενάριο η Attica Bank να μετεξελιχθεί σε «τράπεζα των μηχανικών και των κατασκευαστικών», οι ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι πολύ ισχυρές και θα μπορούσαν να στηρίξουν το σχέδιο ανάκαμψης της τράπεζας.

Υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης στις Κατασκευές

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΟΒΕ με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης και Ανάγκες Χρηματοδότησης του Τομέα των Κατασκευών»,  εκτιμάται ότι επιχορηγήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν μέσω του RRF σε έργα που έχουν άμεση σχέση με τον κατασκευαστικό κλάδο, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους ύψους 13,3 δισ. ευρώ.

Τα κατασκευαστικά έργα που θα στηριχθούν με τις εν λόγω επιχορηγήσεις αφορούν κυρίως τους τομείς της Ενέργειας (4,6 δισ. ευρώ), των Μεταφορών (4,1 δισ. ευρώ) και του Περιβάλλοντος (2,9 δισ. ευρώ). Μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (και τους κινητοποιούμενους από τα δάνεια πόρους χρηματοδότησης) εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις Κατασκευές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν συνολικά 27 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2026.

Όπως τονίζεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη των δημόσιων και ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων, η συμμετοχή σε δημόσια έργα και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού του κλάδου θα απαιτήσουν σημαντικά αυξημένους πόρους χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, έως το 2026 εκτιμάται ότι οι καθαρές ροές δανείων στον κατασκευαστικό κλάδο με διάρκεια έως ένα έτος (κεφάλαια κίνησης) θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 363 - 546 εκατ. ευρώ. Για δάνεια άνω του ενός έτους, η εκτίμηση για την ίδια περίοδο διαμορφώνεται μεταξύ 1 και 1,44 δις. ευρώ. Συνολικά εκτιμάται ότι ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός των επιχειρήσεων του τομέα την περίοδο 2022-2026 θα αυξηθεί συγκριτικά με το επίπεδο του 2020 κατά 596 εκατ. έως 2,3 δισεκ.

Μετ’ εμποδίων η χρηματοδότηση των κατασκευαστικών

Το 2008 ήταν έτος καμπής για τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος, από «αγαπημένος κλάδος» των τραπεζών είδε τις χορηγήσεις να μειώνονται δραστικά. Η στασιμότητα των καθαρών ροών τραπεζικής χρηματοδότησης στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στον κατασκευαστικό τομέα -και συνολικά στην ελληνική οικονομία- υποδεικνύει την υποχρηματοδότηση των ΜμΕ και αφορά όχι μόνο τις ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης αλλά και στις επενδυτικές τους ανάγκες. Ως εκ τούτου, η οικονομική κρίση και η αδυναμία πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια δημιούργησαν ένα χρηματοδοτικό κενό, το μέγεθος του οποίου προκύπτει από τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης κεφαλαίων από τις ΜμΕ.

Το κενό αυτό είναι που δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την Attica Bank και το σενάριο να εξελιχθεί σε τράπεζα του κατασκευαστικού κλάδου. Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, η προσδοκώμενη άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα ενισχύσει την ανάγκη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τομέα για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ωστόσο, ότι οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και το υψηλότερο (συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης) κόστος δανεισμού των τεχνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Συγχρόνως, το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλότερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και το υψηλό χρηματοδοτικό κενό μπορεί να αμβλυνθούν με τη χρήση διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως εγγυητικά κεφάλαια, επιδότηση επιτοκίου κ.α., ώστε να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα τα επόμενα χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ΤΜΕΔΕ ζητά ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία με κρατική εγγύηση, η οποία θα καλύπτεται από το έργο, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για εξατομικευμένα προϊόντα προς τον κλάδο, τα οποία η Attica Bank έχει μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιήσει κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο στην ειδική αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων για τη διάσωση της Attica Bank

Αύξηση κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ, ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος χρόνου. Ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για το deal που επιτεύχθηκε την ύστατη στιγμή.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύσκολη διαπραγμάτευση στην Attica Bank, πιθανή νέα παράταση από ΤτΕ

Οι συναντήσεις των ομάδων που έχουν συστήσει οι τρεις μέτοχοι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, «πυρετώδεις, εξαντλητικές και μαραθώνιες». Εξετάζονται πολλαπλά σενάρια όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank αναλαμβάνει η Ελένη Βρεττού

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Business Daily η σχετικη συμφωνία εχει οριστικοποιηθεί. Η κα Βρεττού είναι απο τις πρώτες γυναίκες που αναλαμβάνουν θέση διευθύνουσας συμβούλου ελληνικής τράπεζας και η νεότερη ηλικιακά CEO του κλάδου.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων στην Attica Bank για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου

Με προσωρινή εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών θα υποβληθεί αύριο το νέο capital plan, ενώ οι ακριβείς υπολογισμοί θα παραδοθούν από την DBRS έως τις 10 Αυγούστου. Νέα συμφωνία ΤΧΣ και Ellington για συμμετοχή στην αύξηση.