ΓΔ: 1198.36 -0.16% Τζίρος: 64.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:25:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Intrakat
Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat. Πηγή: Intrakat

Αλ. Εξάρχου: Με την εξαγορά της Άκτωρ «αγοράσαμε» εμπειρία πολλών ετών

Το τίμημα των 100 εκατ. θα καλυφθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως το νέο σχήμα θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς δανεισμό και υποστήριξε πως τα έργα της Άκτωρ θα είναι κερδοφόρα.

«Με την εξαγορά της Άκτωρ ουσιαστικά "αγοράσαμε'' εμπειρία και τεχνογνωσία πολλών ετών», υποστήριξε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους. 

Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως η  Ακτωρ θα αφήσει πίσω τα ζημιογόνα αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Γνωρίζουμε την ποιότητα του ανεκτέλεστου της Ακτωρ και γνωρίζουμε και τι κέρδη μπορεί να φέρει αφού τα νέα έργα δεν ήταν ''χτυπημένα" όπως στο παρελθόν».

Επανέλαβε, επίσης, ότι η εξαγορά θα φέρει πολλές συνέργειες και θα δημιουργήσει σοβαρές οικονομίες κλίμακος. Οριοθέτησε και τους τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης του ομίλου Ιntrakat που είναι τα έργα, οι παραχωρήσεις, οι ΑΠΕ και το Real Estate.

O κ. Εξάρχου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το νέο σχήμα Intrakat - Άκτωρ, παρά το μεγάλο ανεκτέλεστο των 4 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστεί δάνεια για κεφάλαιο κίνησης.

Όπως εξήγησε, η Intrakat δεν έχει πρόβλημα με το cash flow για τα επόμενα τρία έτη και για την Άκτωρ υπογράμμισε πως οι προκαταβολές για τα έργα θα κατευθύνονται για την ολοκλήρωσή τους και όχι για να κλείνουν τρύπες. Επισήμανε πως σύναψη δανεισμού θα χρειαστεί για μια εξαγορά ή για συμμετοχή σε έργα ΣΔΙΤ, αλλά όχι για κεφάλαιο κίνησης.

Η συναλλαγή προβλέπει την καταβολή 100 εκατ. ευρώ ως τίμημα και την ανάληψη δανείων της Ακτωρ 114 εκατ. ευρώ. Το τίμημα των 100 εκατ. ευρώ θα εξοφληθεί κατά 57 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια της Intrakat και κατά 43 εκατ. ευρώ από δανεισμό.

Όπως είπε ο κ. Εξάρχου, για τη συναλλαγή δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου, κάτι που δεν απέκλεισε να γίνει μακροπρόθεσμα και ανάλογα με το πως θα κινηθούν οι εργασίες του νέου ομίλου.

Επίσης, για τα δάνεια των 114 εκατ ευρώ της Ακτωρ εξήγησε πως η συμφωνία προβλέπει την αποπληρωμή τους στην Ελλάκτωρ (είναι ενδοομιλικά) εντός 19 μηνών από το cash flow της Άκτωρ. Αν για κάποιο λόγο αδυνατεί η Ακτωρ να ανταποκριθεί θα τα πληρώσει η Intrakat.

Ο κ. Εξάρχου ξεκαθάρισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδιασμός για άλλες εξαγορές. Παραδέχτηκε ότι η Intrakat ενδιαφέρθηκε για την ΤΕΚΑΛ, αλλά μετά την «ευκαιρία», όπως χαρακτήρισε την εξαγορά της Άκτωρ, το ενδιαφέρον για την ΤΕΚΑΛ δεν υφίσταται.

Ο κ. Εξάρχου, διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξει συνεργασία της Άκτωρ με την Ακτωρ Παραχωρήσεις η οποία όμως δεν θα είναι ούτε αποκλειστική, ούτε υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάκτωρ, στις αποκλειστικές συζητήσεις για την πώληση της Ακτωρ που είχαν προηγηθεί με το σχήμα Wade Adams και Δ. Κούτρα, είχε προτάξει τη συνεργασία της Άκτωρ -όταν θα εξαγοραζόταν- στα κατασκευαστικά έργα που θα έπρεπε να γίνουν στις παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ.

Τώρα, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου στη συμφωνία για τη μεταβίβαση της Άκτωρ δεν υπάρχει κάτι δεσμευτικό για την Άκτωρ, αλλά όπως δήλωσε: «εμείς επιζητούμε τη συνεργασία με τον μεγάλο αυτό όμιλο στις παραχωρήσεις αλλά ό,τι θα γίνει, θα γίνει με όρους αγοράς».

Ο κ. Εξάρχου, τέλος, επανέλαβε πως μέχρι να ανάψει πράσινο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι δύο εταιρείες με τις διοικήσεις τους θα κινούνται αυτόνομα, με τη διαφορά πως θα υπάρχει ένας παρατηρητής της Intrakat στην Άκτωρ.

Για την επόμενη μέρα μετά το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ερωτώμενος αν θα υπάρξει απορρόφηση της Άκτωρ από την Ιntrakat δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όπως δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα η Άκτωρ ως 100% θυγατρική της Intrakat.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Στο break-even φέτος η Intrakat με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ.

Από την τρέχουσα χρήση, η κατασκευαστική αφήνει πίσω τις ζημιές, μέρισμα από το 2024. Εκτινάχτηκε στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο μετά και την εξαγορά της Άκτωρ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ και οι αποθήκες καυσίμων στη Φουτζέιρα.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Θα επιτύχει το break even η Intrakat εντός του 2023

Τα νέα έργα έχουν υψηλά margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρουν θετικό cash flow και κέρδη, υποστηρίζει η διοίκηση της Intrakat. Eμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ για την εξασφάλιση σταθερών ετήσιων ροών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.