ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Psaltis, Alpha Bank
Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Τα καρφιά Θεοδωρόπουλου, ο Β. Ψάλτης εφ’ όλης της ύλης και το... νεφοκεφάλαιο

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ για τα αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη στις επιχειρήσεις, τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha στην Edison, tο Αεροδρόμιο και οι μικροεπενδυτές, IRIS Vs Mastercard, το βιβλίο του Ν. Γκαργκάνα και ο Γ. Βαρουφάκης κυνηγά το... νεφοκεφάλαιο.

Σε μια πολύ πυκνή συνέντευξη 16 λεπτών στον επενδυτικό οίκο Edison, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης παρουσίασε όλα όσα θα ήθελε να γνωρίζει ένας ξένος επενδυτής που θέλει να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση της τράπεζας και της μετοχής της. Αναφέρθηκε, βεβαίως, στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που δημιουργούν ούριο άνεμο και για το τραπεζικό σύστημα. Τόνισε ότι, σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η Alpha Bank θα καταφέρει να ξεπεράσει φέτος τον στόχο του επιχειρησιακού σχεδίου για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%, ενώ το 2025 η απόδοση θα ανεβεί πάνω από 12%. Στην τριετία, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών θα είναι 20%, ενώ θα δημιουργηθεί νέο κεφάλαιο ύψους 2,3 δισ. για να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή βάση. Για να επιτύχει αυτούς τους στόχους η Alpha, εξήγησε ο κ. Ψάλτης, η διοίκηση αφενός έχει στραφεί στην αύξηση των χορηγήσεων και, αφετέρου, φέρνει συνεχώς διαρθρωτικές βελτιώσεις στην απόδοση όλων των επιμέρους μονάδων της τράπεζας.

-- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο CEO της Alpha Bank όταν κλήθηκε να εξηγήσει το μεγάλο deal με τη Unicredit. Στην απάντησή του, ανέφερε όσα ήδη είναι γνωστά για τις διαφορετικές πτυχές αυτής της συμφωνίας, που καλύπτει την αγορά της Ρουμανίας, τη συνεργασία στην ελληνική αγορά και τη συμμετοχή της Unicredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, μέσω της οποίας, όπως τόνισε ο κ. Ψάλτης, επιτεύχθηκε και η πλήρης επαναφορά της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε, όμως, και ένα άλλο, σημαντικό ατού που δίνει στην Alpha αυτή η συμφωνία: η τράπεζα είναι πλέον δικτυωμένη με έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι η Alpha θα έχει πλεονέκτημα όταν θα απευθύνεται σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν δουλειές στο εξωτερικό.


Το εργασιακό παράδοξο κατά τον Σπ. Θεοδωρόπουλο

Η ψηφιακή κάρτα στη βιομηχανία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου με στόχο  να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και τους εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε ενημερωτική εκδήλωση ενόψει της «πρεμιέρας» της κάρτας, όπου συμμετείχε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου και η ηγεσία του ο ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως  η ελληνική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 117.000 νέες θέσεις εργασίας, μια άνοδος που ξεπερνάει το 30%, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, οι μέσες αμοιβές στη βιομηχανία είναι 32% υψηλότερες από την υπόλοιπη οικονομία.

-- Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών θεμάτων και ανθρώπινου δυναμικού του Συνδέσμου, κ. Σπ.  Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι ο ΣΕΒ υποστηρίζει κάθε εργαλείο που καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς να επιβαρύνει με αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη τις επιχειρήσεις. Όμως, όπως σημείωσε, εκτός από την ψηφιακή τεχνολογία χρειάζεται  ρεαλισμός και λειτουργικότητα και ανέφερε ένα παράδειγμα που αποτυπώνει κατά τον ίδιο ένα παράδοξο φαινόμενο:«Οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν παραπάνω, οι επιχειρήσεις θέλουν να δώσουν καλύτερες αμοιβές, αλλά ρυθμιστικές αγκυλώσεις αποτρέπουν και τις δυο πλευρές».


Το Αεροδρόμιο και οι μικροεπενδυτές

Με τα δεδομένα του Ιανουαρίου να επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές για το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς η κίνηση κατέγραψε διψήφια αύξηση (+10,7%), σήμερα χτυπά το πρώτο «καμπανάκι» του χρηματιστηρίου για τη Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Η δημόσια προσφορά για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου «απογειώθηκε», αφού η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11,6 φορές, με προσφορές που συνολικά ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από τη συνδυασμένη προσφορά ανέρχονται σε 784.700.000 ευρώ, εκ των οποίων 46.700.000 ευρώ από το premium των Καναδών. Η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών ήταν αναμενόμενη, εκείνοι όμως που τίναξαν την μπάνκα ήταν οι 21.472 ιδιώτες επενδυτές της ελληνικής δημόσιας προσφοράς, με την υπερκάλυψη να φτάνει τις 23,2 φορές. Σε αυτούς, βεβαίως, τους επενδυτές κατευθύνθηκε μόνο το 13,56% των συνολικά προσφερόμενων μετοχών, παρότι βασικό επιχείρημα της επιλογής για την είσοδο του αεροδρομίου στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας ήταν η συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στα κέρδη. Οι Έλληνες ιδιώτες πήραν τελικά μόνο το 4,3% των μετοχών που ζήτησαν. Μαζί με την Οικογένεια Κοπελούζου, που βάσει της cornerstone συμφωνίας απέκτησε 3 εκατ. μετοχές στην τιμή διάθεσης των 8,20 ευρώ/μετοχή, στην εγχώρια αγορά διατέθηκαν μετοχές αξίας λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη μέτοχος AviAlliance έλαβε 30 εκατ. μετοχές, στην τιμή των 9,758 ευρώ/μετοχή συμπεριλαμβανομένου του προσυμφωνηθέντος premium, ανεβαίνοντας στο 50% + 6 μετοχές.


Επενδυτής και το Υπερταμείο στο ΔΑΑ

Μετοχές από την ελληνική δημόσια προσφορά του ΔΑΑ απέκτησε και το Υπερταμείο. Ειδικότερα, του χορηγήθηκε προνομιακή κατανομή σε ποσοστό 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ, δηλαδή 1.500.000 μετοχές για τις οποίες κατέβαλε 12,3 εκατ. ευρώ για να τις αποκτήσει (8,2 ευρώ ανά μετοχή). Το Υπερταμείο κατείχε το 25% του ΔΑΑ και με την νέα τοποθέτηση το ποσοστό του ανέβηκε στο 25,5%


Δεν φοβάται το IRIS η Mastercard

Καθώς επεκτείνονται οι πληρωμές χωρίς μετρητά, το IRIS έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και για το κατά πόσο θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις κάρτες. Πάντως, ακόμα δεν φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό, με τον Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Παναγιώτη Πολύδωρο να σημειώνει ότι ο συναγωνισμός που φέρνει το IRIS είναι καλοδεχούμενος και θετικός, όμως όπως σημείωσε ακόμα υπάρχουν βασικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να αρχίσει να αυξάνει το μερίδιο του στην πίτα, η οποία φτάνει πλέον τα 60 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε είναι απαραίτητο να υπάρξει μια εμπειρία πελάτη που δεν θα διακυβεύσει τα κεκτημένα που υπάρχουν σήμερα και είναι η γρήγορη, ασφαλής και απρόσκοπτη εμπειρία πληρωμής. Υπογράμμισε πως με τη χρήση κάρτας αν κάτι πάει λάθος μπορεί ο καταναλωτής να αμφισβητήσει την συναλλαγή, ενώ και στο εξωτερικό η κάρτα είναι αποδεκτή παντού.


Το βιβλίο του Ν. Γκαργκάνα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα για την παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Χ. Γκαργκάνα, Greece’s sovereign debt crisis and its economic aftermath: Analysis and Lessons. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής, Γιάννης Στουρνάρας ενώ θα σχολιάσουν το βιβλίο η Δρ. Μιράντα Ξαφά και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής κ. Νίκος Βέττας. Τη συζήτηση θα ανοίξει και θα διευθύνει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.


Ο Γιάνης χτυπά το νεφοκεφάλαιο

Αφού αναμετρήθηκε με το τραπεζικό κεφάλαιο («αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»), ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να τσακίσει έναν ακόμη πιο ύπουλο εχθρό των λαών: τους μεγιστάνες της υψηλής τεχνολογίας, με πρώτους εκείνους που ελέγχουν τα social media. Έχοντας άφθονο ελεύθερο χρόνο, από τότε που οι ψηφοφόροι τον έστειλαν στο σπίτι του, ο επιφανής καθηγητής ανέπτυξε στους διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους τη θεωρία του για την τεχνολογική φεουδαρχία (technofeudalism) και το νεφοκεφάλαιο (cloud capital). Με κίνδυνο να απλουστεύσουμε μια περισπούδαστη θεωρία, αυτό που υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς φεουδαρχικού τύπου, ένα καθεστώς στυγνής και ύπουλης εκμετάλλευσης των λαών από τους μεγιστάνες που ελέγχουν τις εταιρείες τεχνολογίας και social media. Αυτή η νέα μορφή που παίρνει ο καπιταλισμός μας κάνει, ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, να δουλεύουμε για το νεφοκεφάλαιο και οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αφού ανέπτυξε σε διεθνείς κύκλους τη θεωρία του, ο Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποίησε… τα social media (για την ακρίβεια, το Instagram, που φαίνεται ότι δεν συμμετέχει στην παγκόσμια συνωμοσία του νεφοκεφαλαίου) για να κάνει και τους Έλληνες κοινωνούς του προβληματισμού του. Δεν θα αναπαράγουμε από τη στήλη όσα δηλώνει σε αυτό το σύντομο βίντεο ο Βαρουφάκης, καθένας μπορεί να το απολαύσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Θα προσπαθήσουμε μόνο να δούμε την καλή πλευρά του πράγματος: Τουλάχιστον, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πάψει να ασχολείται με το πως θα σώσει την Ελλάδα και με τα σχέδια για να βγει η χώρα από την ευρωζώνη και να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις με IOU’s. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εμπλοκές με το IRIS, οι αλλαγές στην Alpha Finance και τα ομόλογα της Intrum

Τι ζητούν οι επαγγελματίες από τις τράπεζες για το IRIS, οι σαρωτικές αλλαγές στο ΔΣ της Alpha Finance, γιατί δεν ανησυχούν στην Intrum για τα ομόλογα, οι παραβάσεις της Prelium, η υποχώρηση της Vodafone και το «χρυσό» τρίμηνο των τραπεζών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μ. Τσαμάζ γράφει βιβλίο, η «φούσκα» των Βρυξελλών και ο τελικός της Dport

Το πρόστιμο στην Mondelez και η επιστολή Μητσοτάκη, τι είπαν για τη γραφειοκρατία στην Ευρώπη Δ. Παπαλεξόπουλος - Ευ. Μυτιληναίος, η θεραπευτική κάνναβη, το παράπονο του Μ. Μανουσάκη και η υπουργική... μπούκα σε εκδήλωση της Alpha.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ρελάνς Ψάλτη, το χάος με τη δόμηση και το νέο μέτωπο του Κ. Χατζηδάκη

Τα αποτελέσματα ρεκόρ του Βασ. Ψάλτη στην Alpha, ένα γνήσια ελληνικό μπέρδεμα με τη δόμηση, η σύγκρουση Χατζηδάκη - λογιστών, οι γκρίνιες στη Flexopack, η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και ο Στάσσης στο Power Summit.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φουριόζα Ι. Τσέτη, «κόκκινο» στα ανασφάλιστα, οι Έλληνες και η Μεταπολίτευση

Με φόρα που θυμίζει κανονικό πολιτικό η Ιουλία Τσέτη στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΕΒ, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, τα οφέλη του Τιτάνα από τις ΗΠΑ και η «κόκκινη κάρτα» σε ανασφάλιστα ΙΧ.