ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το impact analysis της Deloitte, οι βολές Eurobank στον πτωχευτικό και ο εκβιασμός με τα lockdown

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Την πρώτη του εμφάνιση στην Eurobank πραγματοποίησε χθες ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, που σύντομα θα αναλάβει χρέη αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, επισκέφτηκαν το digital transformation του ομίλου. Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν.
 • Για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων που στο αρνητικό σενάριο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ προειδοποιεί η impact analysis της Deloitte, που έχει αποσταλεί στην κυβέρνηση αλλά και στους θεσμούς. Η ανάλυση της Deloitte περιλαμβάνει πολλά «εάν» και ερωτηματικά, με μεγαλύτερο το ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας και κατ' επέκταση της οικονομίας. Διότι άλλη θα είναι η επίδραση του νέου πτωχευτικού σε μια οικονομία που αναπτύσσεται και άλλη σε μια οικονομία σε ύφεση.
 • Σε κάθε περίπτωση, στην ανάλυση της Deloitte αποτυπώνεται ο σοβαρός κίνδυνος ο νέος πτωχευτικός, σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, να οδηγήσει στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την εξωδικαστική διαδικασία, η οποία δίνει τη δυνατότητα και σε άτομα που εκπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες να αιτηθούν προστασίας.
 • Η κυβέρνηση μπορεί να μην δίνει πολύ σημασία στο τι λένε οι τράπεζες, ωστόσο, η ανάλυση της Deloitte είναι ήδη στα χέρια των θεσμών, και ειδικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα γνωμοδοτήσει για το νέο πλαίσιο, γνώμη που δεν είναι εύκολο να αγνοηθεί.
 • Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και ο πρόεδρος της τράπεζας, και πρώην υπουργός οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, πήραν τη σκυτάλη από τον Παύλο Μυλωνά, τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις του νέου πτωχευτικού στο τραπεζικό σύστημα. «Σημασία για την εξέλιξη των πραγμάτων στις τράπεζες αλλά και γενικότερα, έχει η τελική διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού δικαίου το οποίο πρέπει να είναι ισορροπημένο ώστε να αποφευχθούν δύο σημαντικά δυνητικά προβλήματα, πέραν αυτών που μας κληροδοτεί ο COVID. Τα προβλήματα αυτά είναι η αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών και η αποφυγή επανακατηγοριοποίησης κάποιων δανείων ως μη εξυπηρετούμενα από την εποπτική αρχή των τραπεζών», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank.
 • «Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αποτελεί, επομένως, ευθύνη και του τραπεζικού συστήματος και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και όλων των θεσμικών φορέων να διαφυλάξουμε και να προάγουμε την κουλτούρα πληρωμών. Μέτρα, πολιτικές ή νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτή την παράμετρο», σημείωσε ο κ. Καραβίας.
 • Έμπειροι νομικοί κύκλοι δεν κρύβουν την έκπληξή τους που η κυβέρνηση προχωρά σε μια τόσο μεγάλης εμβέλειας νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς να φέρει το νομοσχέδιο σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να συζητηθεί σε βάθος, να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και να αναζητηθούν λύσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου. Σε μια τέτοια επιτροπή θα μπορούσαν να τοποθετηθούν δικαστές, ώστε η κυβέρνηση να έχει την γνώμη των αρμοδίων κατά πόσο είναι συμβατά με την δικαστική πραγματικότητα όσα προβλέπει ο νόμος, καθηγητές νομικής, νομικοί, τράπεζες και άλλοι φορείς, ώστε να εξεταστούν σε βάθος όλες οι πτυχές του νόμου.
 • «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ρευστότητα τα τελευταία 35 χρόνια στο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο Απόστολος Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας χθες το μεσημέρι σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν για την οικονομία και ειδικά για τις τράπεζες, ωστόσο εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για την μακροχρόνια επίδραση της απίστευτης ρευστότητας που έχουν απελευθερώσει οι κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες. Αναφέρθηκε επίσης στη μικρού μεγέθους επιχειρηματικότητα, την μεγάλη κινητικότητα που επικρατεί, και την ανάγκη η πολιτεία να ενεργήσει συγκροτημένα και με σχέδιο για τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων. 
 • Ομολογώ πάντως ότι μελαγχόλησα ακούγοντας στην ίδια εκδήλωση, τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τους πρώην υπουργούς οικονομικών Γ. Ζανιά και Γκίκα Χαρδούβελη, τον καθηγητή Νίκο Βέττα, και τον Γ. Προκοπάκη, σύμβουλο επιχειρήσεων, να λένε ότι το ύψος του δημόσιου χρέους δεν έχει και τόσο σημασία αλλά το σημαντικό είναι ότι η βιωσιμότητα έχει βελτιωθεί εξαιτίας της επιτοκιακής συγκυρίας. Πάντα το ζήτημα δεν ήταν ο αριθμητής (χρέος) αλλά ο παρονομαστής (ΑΕΠ), υπογράμμισε ο Ν. Βέττας, τονίζοντας ότι η μητέρα των μαχών θα είναι εάν καταφέρουμε σε βάθος χρόνου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης αισθητά υψηλότερους του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
 • Μελαγχόλησα για το πόσος χρόνος, πόση ενέργεια χάθηκε την περίοδο 2012 – 2015 όταν το πολιτικό προσωπικό, που εκπροσωπήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ασχολούνταν μόνο με τον αριθμητή, αφήνοντας τον παρονομαστή να καταρρεύσει, κυνηγώντας ανεμόμυλους και αυταπάτες με διαγραφές του χρέους και άλλα απίθανα. Τι αμαρτίες άραγε πληρώναμε με τους Βαρουφάκηδες;
 • Κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας χθες στο Χρηματιστήριο, παρά την αντίδραση σε Ευρώπη και Αμερική. Τα στοιχήματα των επενδυτών, ωστόσο, ελάχιστη σχέση έχουν με την αγορά αλλά με το φάσμα ενός νέου lockdown. Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ή να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Περιττό να σημειώσω ότι για την κατάσταση αυτή μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, και ειδικότερα των αρμοδίων στη διαχείριση της πανδημίας που αντί να φροντίζουν για την σωστή τήρηση των μέτρων απειλούν κάθε τόσο με νέα lockdown.
 • Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, προειδοποίησε χθες για το πόσο βλαβερά και επικίνδυνα είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια με την επιβολή νέου lockdown. «Απαιτείται αυστηρή και αποφασιστική επιβολή των μέτρων, με αυστηρές κυρώσεις, και παράλληλα πολύ μεγάλη προσοχή στο πως διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά μελλοντικά lockdown και άμεσα lockdown. Διότι η οικονομία δεν αντέχει να λειτουργεί σε ένα καθεστώς καθημερινού εκβιασμού».
 • Δεν περίμενε κανείς ότι τα αποτελέσματα α' εξαμήνου της Lamda Development θα πρόσφεραν μια ευχάριστη ανάγνωση. Το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων και οι μειώσεις ενοικίων, υποχρεωτικές από το νόμο ή με πρωτοβουλία της Lamda για να υποστηριχθούν οι μισθωτές, έφεραν την εταιρεία σε ζημιές προ φόρων 7,2 εκατ. ευρώ, από κέρδη 63,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
 • Όμως, από όσα είπαν τα κορυφαία στελέχη στην ενημέρωση των αναλυτών αξίζει να συγκρατήσουμε δύο καλά νέα: το 2021, όπως εκτιμά η διοίκηση, δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθούν οι μειώσεις στα ενοίκια, ενώ οι νέοι ενοικιαστές έχουν υπογράψει συμβάσεις με υψηλότερα μισθώματα από τους προηγούμενους. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι ως το τέλος του έτους θα έχει τελειώσει η υπόθεση με το καζίνο στο Ελληνικό, ώστε αμέσως μετά να φθάσει η Lamda σε μια ιστορική στιγμή, την οποία περιμένει σχεδόν μια δεκαετία: στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης της έκτασης του παλιού αεροδρομίου από το Δημόσιο. Μπροστά σε αυτό το game changer, λίγη σημασία θα έχουν τα χαμένα ενοίκια του 2020.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ