ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η ανυπομονησία της Τρ. Πειραιώς για τη MIG και οι ευθύνες της χούντας για το μπλακάουτ

Γιατί η Τρ. Πειραιώς περιμένει να εγκριθεί η πώληση της Vivartia, πότε αναμένονται οι σημαντικές αλλαγές στον MSCI και πώς ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται τέσσερα χρόνια για μια κρίσιμη προμήθεια.
 • Με το βλέμμα στραμμένο στις 26 Φεβρουαρίου βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Ο λόγος είναι ότι, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της MIG, προκειμένου οι μέτοχοι να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση της Vivartia στο fund CVC.
 • Και μόλις δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δάνεια συνολικού ύψους περίπου 425 εκατ. ευρώ της Vivartia που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς και τα οποία σήμερα είναι στα μη εξυπηρετούμενα θα γυρίσουν σε εξυπηρετούμενα.
 • Σήμερα θα ανακοινωθεί η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI, αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ στις 26 Φεβρουαρίου. Δεν αναμένονται αλλαγές για τον MSCI Greece, δεδομένου ότι κατά κανόνα στις ενδιάμεσες αναθεωρήσεις δεν γίνονται αλλαγές παρά μόνο για πολύ σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις, που δεν είχαμε.
 • Το μεγάλο ραντεβού, με σημαντικές πιθανότητες να δούμε προσθήκη νέων εγχώριων μετοχών στον MSCI Greece, ορίζεται για τις αρχές Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση των δεικτών, αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.
 • Μπορεί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να έχουν πλημμυρίσει τις οικονομίες με ρευστότητα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ρευστότητα αυτή έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της πανδημίας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κατανάλωσης έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα η ρευστότητα να έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των καταθέσεων παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, παρά τον πακτωλό ρευστότητας, ο πολλαπλασιαστής χρήματος έχει πέσει επηρεάζοντας αρνητικά την επίδραση του M2 (νόμισμα σε κυκλοφορία, καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων) στην αύξηση του ΑΕΠ. Προφανώς αυτό θα αλλάξει αμέσως μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος αρχίσει να ξοδεύει.
 • Ναι μεν αλλά… Ο λόγος για την χθεσινή εικόνα της αγοράς. Η σημαντική άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά +1,75% δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκίες για την συνέχεια, αισιοδοξία που ψαλιδίζει όμως αρκετά η καθήλωση των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα. Διότι οι συναλλαγές ξεπέρασαν χθες τα 50 εκατ. ευρώ, αισθητά βελτιωμένες από τα επίπεδα των 33 εκατ. και 42 εκατ. ευρώ που είχαν βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες, αλλά μακριά από νούμερα που θα ενέπνεαν εμπιστοσύνη.
 • Σημειώνεται ότι μόνον η εγχώρια αγορά και αυτή της Πορτογαλίας βρίσκονται στο «κόκκινο» από τις αρχές του έτους.
 • Την κωμικοτραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται γενικότερα η χώρα αποκάλυψε η υπόθεση του μπλακάουτ που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Όπως μας ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ το μοιραίο βραχυκύκλωμα το προκάλεσε η παλαιότητα του εξοπλισμού: ο αυτομετασχηματιστής είχε κατασκευαστεί το 1986, δηλαδή λίγα χρόνια πριν την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ ο διακόπτης είχε κατασκευαστεί το 1972, λίγο πριν την πτώση της χούντας.
 • Το πρόβλημα, λέει, είχε αναγνωριστεί και «ήδη από το 2018 ο Διαχειριστής προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών στο πλαίσιο της ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων του Συστήματος».
 • «Ωστόσο», σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, «λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα».
 • Τι να σχολιάσει κανείς; Τι να πει κανείς όταν ο υπεύθυνος Διαχειριστής δηλώνει ότι για την αλλαγή ενός διακόπτη σε «κρίσιμα στοιχεία του Συστήματος» απαιτούνται τέσσερα χρόνια;
 • Πάλι καλά που στην ανακοίνωση δεν απέδωσαν τις ευθύνες στην χούντα, οπότε και είχε κατασκευαστεί ο προβληματικός διακόπτης.

[email protected]

 • Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το τέλος της εμπλοκής της ΤτΕ με τα «κόκκινα» και η μεγάλη εβδομάδα για MIG

Πώς έφθασαν ως το Χρηματιστήριο Αθηνών οι παγωμένοι άνεμοι από το Τέξας, με ποιο τρόπο σηματοδότησε ο Γ. Στουρνάρας τη λήξη της πρωτοβουλίας του για τα «κόκκινα» δάνεια και οι ειδικοί όροι στο διαγωνισμό για ΔΕΔΔΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.