ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aegean

Η αφωνία της Aegean για Λασκαρίδη, οι γκρίνιες στην ΕΥΔΑΠ και η χαμηλή πτήση ΑΔΜΗΕ

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean για την κυβέρνηση, όταν η εταιρεία επιβιώνει χάρη σε κρατικές ενισχύσεις, οι αναθέσεις έργων της ΕΥΔΑΠ και η πτωτική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.
 • Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες απαξιωτικές δηλώσεις του Παναγιώτη Λασκαρίδη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό («οι εφοπλιστές έχουν χε..μένο τον πρωθυπουργό, δεν χρειάζονται την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία»...) δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του αδελφού του, Αθανάσιου Λασκαρίδη, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε πως οι δηλώσεις Π. Λασκαρίδη «δεν επιδέχονται καμία διόρθωση».
 • Το «δεν επιδέχονται διόρθωση» φάνηκε χθες με την παραίτηση του Π. Λασκαρίδη από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι πρόκειται περί αποπομπής. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, σε καθολική σύνθεση, έκρινε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη από μέλος του, καθώς και ευρύτερα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, απορρίπτοντας ολοσχερώς τους ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς του. Εξέφρασε επίσης την έντονη απογοήτευση και αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι αρνείται να παραδεχθεί πως η παραίτησή του οφείλεται προδήλως στην πρωτοφανή κατάσταση που ο ίδιος προκάλεσε με τις δηλώσεις του που ήρθαν στη δημοσιότητα», τονιζόταν στην ανακοίνωση. 
 • Αντίθετα, το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη δεν συγκίνησε την Aegean. Η αφωνία της Aegean, και η απουσία στοιχειώδους αντίδρασης για τα απαξιωτικά σχόλια μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι εξαιρετικά προβληματική δεδομένου ότι ο κ. Π. Λασκαρίδης, εκτός από μέτοχος της αεροπορικής εταιρίας, είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κατέχοντας μάλιστα τη θέση του αντιπροέδρου.
 • Στο πλαίσιο αυτό θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία από μια εταιρεία που έχει λάβει ένα σκασμό κρατικό χρήμα, για να το θέσουμε ευγενικά. Διότι η Aegean εξακολουθεί να λειτουργεί και να ελπίζει βάσιμα ότι θα ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας για έναν και μόνο λόγο: την χωρίς προηγούμενο κρατική βοήθεια που έχει λάβει.
 • Η Aegean έλαβε δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Δημόσιο), έθεσε σε καθεστώς αναστολής εργασίας το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της για πολλούς μήνες (με το Δημόσιο να αναλαμβάνει την μισθοδοσία του προσωπικού), έκανε χρήση του κρατικού προγράμματος στήριξης Συν - Εργασία και τέλος έλαβε Κρατική Ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 120 εκατ. ευρώ. 
 • Γκρίνια, πολύ γκρίνια επικρατεί στην ΕΥΔΑΠ για τη διοικητική ομάδα και τις μεθόδους διοίκησης.  Φαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χαράλαμπος Σαχίνης συσπειρώνει εχθρούς και φίλους με κοινό σημείο τα, όχι λίγα, παράπονα για τον τρόπο διοίκησης, αλλά και διάφορες άλλες πρακτικές. Μάλιστα στο εσωτερικό της εταιρίας γίνεται πολύ κουβέντα για διάφορες αναθέσεις και τις σχετικές διαδικασίες που ακολουθούνται.
 • Αγκομαχά το Χρηματιστήριο Αθηνών και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν χαρακτηριστική: την ώρα που η Γερμανία και οι άλλες ξένες αγορές σημείωναν νέο άλμα τιμών, η εγχώρια αγορά βρισκόταν καθηλωμένη στο «κόκκινο» για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης για να κλείσει τελικά με μικρές απώλειες.
 • Σίγουρα η αγορά έχει «τρέξει» πολύ. Θα περίμενε, ωστόσο, κανείς περισσότερα από ένα Χρηματιστήριο που παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα των τιμών του Μαρτίου του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, και φυσικά οι ΗΠΑ, όχι μόνο έχουν ανακτήσει τις απώλειες του κορονοϊού αλλά έχουν αναρριχηθεί πολύ υψηλότερα.
 • Οι αυξήσεις κεφαλαίου βαραίνουν την αγορά, καθώς πέραν της Aegean, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ακολουθεί η Alpha Bank (η οποία θα αντλήσει 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 200 εκατ. ευρώ θα είναι από την εγχώρια αγορά) και η Ελλάκτωρ. Από την άλλη βέβαια το γεγονός ότι, παρά τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη, οι τιμές αντέχουν και το ΧΑ δεν διορθώνει κάτι λέει για τη συνέχεια...
 • Συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, χάνοντας την επαφή με τα υψηλά 52 εβδομάδων, προς απογοήτευση πολλών. Χθες η μετοχή της εταιρίας έκλεισε με πτώση -1,3% στα 2,65 ευρώ και βρίσκεται στο -7,1% από το υψηλό 12 μηνών. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 894,13 μονάδες χαμηλότερα μόλις κατά -2,07% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.
 • Διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χθες η ΑΒΑΞ τα δημοσιεύματα που θέλουν να εξετάζει η κατασκευαστική νέα αύξηση κεφαλαίου -παρ' όλα αυτά, η μετοχή έκλεισε με απώλειες που ξεπέρασαν το 10%. Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η ΑΒΑΞ, τίθεται ένα ερώτημα γενικότερα για τον κλάδο: τώρα που έρχονται έργα δισεκατομμυρίων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι μόνο, ο κλάδος δεν θα χρειαστεί, άραγε, να αντλήσει νέα κεφάλαια για να τα υλοποιήσει; Θα μπορούν οι κατασκευαστικές να χτυπούν άνετα την πόρτα των τραπεζών για δάνεια, έστω και αν η κεφαλαιακή τους βάση είναι ασθενής -για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται; Οι Αμερικανοί λένε «πρέπει να δώσεις λεφτά για να βγάλεις λεφτά» και μάλλον κάτι παραπάνω ξέρουν.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναπάντεχη ήττα της διοίκησης των ΕΛΠΕ και ο πονοκέφαλος των χρηματιστών

Το ξαφνικό «μπλόκο» από το Δημόσιο στις προτάσεις για το καταστατικό, γιατί γκρινιάζουν οι χρηματιστές για την εκκαθάριση, η επένδυση Καράμπελα στον ΑΔΜΗΕ και η «προσωρινή» αναστολή της MLS.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.