ΓΔ: 907.56 0.38% Τζίρος: 24.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:57:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κωστής Χατζηδάκης- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Οι πανηγυρισμοί για τα NPLs, η «χαρά» Χατζηδάκη για ΔΕΠΑ και το κάζο Πατούλη

Οι πρόωροι πανηγυρισμοί για τα «κόκκινα» δάνεια, υπουργικοί διαγκωνισμοί για τη δόξα της ΔΕΠΑ Υποδομών, πως «έχασαν» το ράλι της Ελλάκτωρ εγχώριοι θεσμικοί και το κάζο του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Την εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «η σημαντική αυτή μείωση στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής που έχει ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείρισή τους, κυρίως μέσω του επιτυχημένου προγράμματος “Ηρακλής”».

-- Καλά τα γράφει ο καλός υπουργός και πραγματικά έχει υλοποιηθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι λίγο πιο σύνθετη. Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, καθώς «πακετάρονται» και πωλούνται σε εξειδικευμένα fund. Όμως το ότι το πρόβλημα φεύγει από τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι φεύγει αυτομάτως και από την οικονομία. Τα κόκκινα δάνεια είναι εδώ και παραμένουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αφορούν τους πάντες: νοικοκυριά που είναι αποκλεισμένα από το τραπεζικό σύστημα και πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα, «κλειδωμένα» περιουσιακά να αξιοποιηθούν, υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις να αναδιαρθρωθούν ώστε να περάσουν στην επόμενη ημέρα, μη βιώσιμες επιχειρήσεις να αποχωρήσουν μεταφέροντας ενεργητικό σε βιώσιμες κοκ. Η αποτελεσματική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι απαραίτητη μόνο για την επανένταξης ανενεργών περιουσιακών στοιχείων και παραγωγικού δυναμικού στην οικονομία αλλά και για λόγους δημοσιονομικούς. Διότι αν οι ανακτήσεις δανείων από τους servicers δεν προχωρήσουν ικανοποιητικά υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος “Ηρακλής” (δίχως τις εγγυήσεις αυτές δύσκολα οι επενδυτές θα αγόραζαν ελληνικά «κόκκινα» δάνεια). Και μέχρι στιγμής το κομμάτι της εκτέλεσης, που είναι τόσο απαραίτητο στην διαδικασία των ανακτήσεων, δεν δουλεύει, για να το θέσουμε ευγενικά, και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει τίποτα για την βελτίωση της κατάστασης. Θυμίζουμε ότι τα δικαστήρια έμειναν κλειστά και οι πλειστηριασμοί «πάγωσαν» για σχεδόν 12 μήνες λόγω πανδημίας, κάτι που δεν έγινε σε καμία χώρα της Ευρώπης για τόσο μεγάλο διάστημα.

-- Και μιλάμε για κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια ύψους 32 δισ. ευρω!

-- Πριν καλά - καλά ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ ότι αποδέχεται την προσφορά, ύψους 733 εκατ. ευρώ, της ITALGAS για την ΔΕΠΑ Υποδομών ο Κωστής Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν υπουργός Εργασίας, έσπευσε να γιορτάσει την εξέλιξη με ένα tweet: «Χαίρομαι που η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών που ξεκινήσαμε με τον @GerassimosThom1  στο ΥΠΕΝ σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία: Ενισχύεται από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό στρατηγικό επενδυτή, την ITALGAS. Η εταιρία ανεβαίνει κατηγορία! Με αποφασιστικότητα η Ενέργεια εκσυγχρονίζεται!».

-- Η χαρά του κ. Χατζηδάκη είναι εύλογη αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που προβληματίστηκαν από την ταχύτητα. Διότι μοιάζει σαν ο πρώην ΥΠΕΝ να ήθελε να προλάβει τον νυν ΥΠΕΝ (Κώστα Σκρέκα) για να καρπωθεί τη «δόξα» μιας επιτυχίας που, όπως και να το δει κανείς, ολοκληρώθηκε με ΥΠΕΝ τον κ. Σκρέκα.      

-- Το φυσάνε και δεν κρυώνει πολλοί διαχειριστές εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων με την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Ο λόγος είναι ότι πολλοί διαχειριστές σκεπτόμενοι αρκετά συντηρητικά δεν συμμετείχαν στην αύξηση με «φρέσκο» χρήμα, αλλά προχώρησαν σε μερική ρευστοποίηση της θέσης τους χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα για την συμμετοχή στην ΑΜΚ. Πολλοί θεώρησαν ότι θα επαναληφθεί ο «κανόνας» που θέλει μετά από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου να εκδηλώνεται πίεση στην τιμή της μετοχής, ποντάροντας αγορές σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, όχι μόνο δεν επαναλήφθηκε ο «κανόνας» αλλά η μετοχή κινήθηκε προς τα υψηλά 52 εβδομάδων με τους διαγκωνισμούς των δυο μεγαλομετόχων να δίνουν ώθηση στη μετοχή.

-- Η μετοχή της εταιρείας, που πριν από λίγες ημέρες είχε αναρριχηθεί σε υψηλό έτους στα 1,58 ευρώ, το τελευταίο διάστημα κινείται διορθωτικά ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς. Επισημαίνουμε τη μικρή, πια, διασπορά καθώς το 70% ελέγχεται από Ολλανδούς – εφοπλιστές και την Atlas ενώ το ποσοστό που βρίσκεται σε ξένους και εγχώριους επενδυτές ξεπερνά το 10%. 

-- Η σκηνή από την πρώτη στιγμή ήταν κωμική με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, σιγά - σιγά και με μικρά βηματάκια να «χώνεται» στην κεντρική σκηνή των εγκαινίων του Ράλλυ Ακρόπολις για να φωτογραφηθεί με τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την ξεκαρδιστική συνέχεια: εκεί που ο κ. Πατούλης ετοιμάζεται να ποζάρει ένας κύριος της διοργάνωσης τρέχει τον γραπώνει και τον οδηγεί εκτός πλάνου, προς μεγάλη απογοήτευση του περιφερειάρχη. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Ελλάκτωρ, η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο απόηχος του ανασχηματισμού

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του ομολόγου της Ελλάκτωρ, η αποσφράγιση των προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, πως η “κακή στιγμή” του ανασχηματισμού θύμισε το φάσμα του πολιτικού κινδύνου και η καρατόμηση Χρυσοχοϊδη.
mitsotakis-kivernisi
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μπηχτή» Μητσοτάκη σε παρόχους, η Ελλάκτωρ και οι περίεργες καταθέσεις στη Folli

Το πρόβλημα του ακριβού ίντερνετ που επεσήμανε ο Πρωθυπουγός, οι περίεργες μετακινήσεις καταθέσεων στη Folli Follie, οι περικοπές στην Ελλάκτωρ, το ράλι της ΔΕΗ και η αθόρυβη δουλειά στον ΟΔΔΗΧ.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «άλμα» του ρεύματος, το «θαύμα» του τουρισμού και η χαμηλή πτήση της Aegean

Γιατί η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος δεν θα είναι πολύ μεγάλη, τζίροι που ξεπέρασαν το 2019 σε νησιά όπως η Πάρος, η καθήλωση της μετοχής της Aegean και ο αποχαιρετισμός στον τελευταίο των μεγάλων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
ellaktor_office
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «κόκκινα» δάνεια των πυρκαγιών, το ράλι της Ελλάκτωρ και οι ψηφιακοί νομάδες

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας των πυρκαγιών, η οικονομικά ανορθόδοξη άποψη του ότι η καταστροφή (από τις φωτιές) θα μετατραπεί σε ευκαιρία, το αποχαιρετιστήριο Υπουργικό Συμβούλιο και το λειψό κάλεσμα των ψηφιακών νομάδων.