ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
OTE, Cosmote
Φωτο: Shutterstock

Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ, ο μύθος για τα δάνεια στις ΜμΕ και η ανησυχία Στουρνάρα

Γιατί φαίνεται να επικρατεί μια κακή διάθεση στους διαδρόμους του ΟΤΕ, τι είπε ο Στουρνάρας για την ενεργειακή κρίση και τις τράπεζες, ο Φ. Καραβίας και ο «μύθος» για τις ΜμΕ, η υπογραφή του Frontier και το ράλι της REDS.

Βαριά ατμόσφαιρα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους του Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι. Όπως μεταφέρουν στη στήλη καλά ενημερωμένες πηγές, η κακή διάθεση έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό χωρίς ιδιαίτερα προφανείς αιτίες, καθώς η εταιρεία πηγαίνει καλά, σαρώνει το ένα μετά άλλο έργα πληροφορικής ενώ αναμένεται τσουνάμι έργων τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα βαραίνει, στελέχη αποχωρούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν μια συνεχώς επιδεινούμενη εικόνα των ερευνών ικανοποίησης των εργαζομένων του ΟΤΕ, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη διοίκηση.

-- Την ίδια ώρα συνεργεία του ΟΤΕ, υπεργολάβοι για να είμαστε ακριβείς, τρέχουν και δε φτάνουν, σκάβοντας κάθε γειτονιά στην Αθήνα για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών. Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτός από την «απολιγνιτοποίηση» η χώρα πρέπει να προχωρήσει και στην «αποχαλκοποίηση», κάτι που ο ΟΤΕ απέφυγε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια, καθυστερώντας υπερβολικά τις επενδύσεις για την αντικατάσταση του χαλκού με οπτικές ίνες, καθηλώνοντας τις σταθερές τηλεπικοινωνίες της χώρας στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις για το δίκτυο οπτικών ινών θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον εδώ και μια 5ετία.

-- «Δεν το είχαμε προβλέψει». Με τη φράση αυτή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, και στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας τέλειας καταιγίδας. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η κατάσταση στην ενέργεια οφείλεται σε σειρά παραγόντων, ωστόσο, καθησύχασε για τον κίνδυνο επανάληψης ενός φαινομένου στασιμοπληθωρισμού. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για την εξέλιξη του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση για τα επιτόκια σημειώνοντας ότι όσοι βιάζονται για αυξήσεις επιτοκίων μάλλον θα μείνουν με την όρεξη.

-- Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε όλες τις πλευρές -κυβέρνηση, ΤτΕ, ιδιωτικό τομέα, τράπεζες κ.λπ.- να εργαστούν εντατικά ώστε να μπορέσει η χώρα να μπορέσει το 2022 να επανέλθει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας ώστε να μην τεθεί καν ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση μετά την απόσυρση των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ για την πανδημία. Ο κ. Στουρνάρας δεν φάνηκε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις στα μάκρο ακόμα και αν η ΕΚΤ επιστρέψει στο καθεστώς αποκλεισμού των ελληνικών ομολόγων (στην περίπτωση που αποτύχουμε να επανέλθουμε σε investment grade). Αντίθετα, προβληματισμένος εμφανίστηκε για τις επιπτώσεις στις τράπεζες και ευρύτερα στην οικονομία αν η ΕΚΤ σταματήσει να δέχεται ως εγγυήσεις από τις τράπεζες τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

-- Μύθο χαρακτήρισε τη φιλολογία ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών. «Δουλειά μας είναι να δανείζουμε και ζούμε από τα δάνεια που δίνουμε», σημείωσε, «ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια». Όπως είπε ο κ. Καραβίας, από τις αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων που απορρίπτονται, ένα ποσοστό αφορά δυσμενή διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας (ληξιπροθεσμίες στην αποπληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, ύπαρξη οφειλών κτλ), σε κάποιες περιπτώσεις ο πελάτης παρουσιάζει συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις ή είναι υπερδανεισμένος, ή ο κύκλος εργασιών του είναι απαγορευτικός για χρηματοδότηση, και μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη ή βιώσιμη. «Δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια - που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε», τόνισε ο κ. Καραβίας.

-- Σήμερα, εκτός απροόπτου, υπογράφεται το Frontier, η μεγάλη τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, την οποία απέκτησε η κοινοπραξία doValue  - Bain Capital – Fortress.  Με το Frontier η Εθνική πουλά «κόκκινα» δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ και πετυχαίνει τη δραστική μείωση του δείκτη NPEs στο 13,5%, ωστόσο, αυτό που θα οδηγήσει σε μονοψήφιο δείκτη NPEs την τράπεζα, θα είναι το Frontier II, για το οποίο οι άνθρωποι της ΕΤΕ δουλεύουν ήδη εντατικά.

-- Αρκετούς ψιθύρους προκάλεσε χθες στους χρηματιστηριακούς κύκλους το ξαφνικό «ξύπνημα» της μετοχής της REDS, καθώς μάλιστα είναι προγραμματισμένη σήμερα διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΑΚΤΩΡ και της REDS, Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα γίνει κάποια σπουδαία ανακοίνωση για την πορεία της εταιρείας ακινήτων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που έχει σε αναμονή το μεγάλο project στο κτήμα Καμπά, γνωστό και ως “Cambas Park”. Στην αγορά πάντως δυο είναι οι βασικές προβλέψεις για την επόμενη ημέρα της εταιρείας: η πρώτη θέλει ο όμιλος Ελλάκτωρ να δίνει βαρύτητα στην περαιτέρω αξιοποίησή της, ενώ η δεύτερη «βλέπει» πώληση.  

-- Χθες, η μετοχή της Reds εκτινάχθηκε 8,55% υψηλότερα, σε μια κακή συνεδρίαση, ενώ η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 2,3 εκατ. ευρώ και έφερε τη μετοχή στην τέταρτη θέση της συνεδρίασης με βάση τις συναλλαγές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «καμπανάκι» Στουρνάρα στις τράπεζες, οι διευκρινίσεις της Εθνικής και η αντιπολίτευση στον ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Εurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «φως το αληθινό» του CVC, η αισιοδοξία Καραβία, οι εθελούσιες και οι παρενέργειες

Η προφητεία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank για την ανάπτυξη, ο επενδυτικός «έρωτας» του CVC με την Ελλάδα, οι παρενέργειες της μείωσης καταστημάτων - προσωπικού στις τράπεζες και το ρεκόρ της βενζίνης.