ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
intrakat
Τα γραφεία διοίκησης της Intrakat. Πηγή: Intrakat

Η απογοήτευση της αγοράς για Intrakat, τα 13,8 δισ. της Eurobank και η βουτιά στο LME

Η διάψευση προσδοκιών για δημόσια πρόταση στην Intrakat, τα «ξένα» καύσιμα των καταστροφολόγων στο ΧΑ, το «σβήσιμο» των παλαιών ζημιών της Eurobank, η βύθιση των μετάλλων στο Λονδίνο και η πτώση του πετρελαίου κάτω από 100 δολ.

Με ένα περιποιημένο -11,73% αντέδρασε χθες η αγορά στη μεγάλη είδηση για την πώληση της Intrakat στην Winex των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, πτώση που οφείλεται στη διάψευση των προσδοκιών για την υποβολή δημόσιας πρότασης. Διότι, ναι μεν η Intracom πούλησε το ποσοστό της με ένα σεβαστό premium +17,3% από το κλείσιμο της Δευτέρας (2,515 ευρώ) και +33,5% από τον μέσο όρο τιμής του τελευταίου τριμήνου ((2,21 ευρώ), ωστόσο το premium αυτό δεν μπορούν να το απολαύσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας. Οι νέοι ιδιοκτήτες, αποκτώντας ποσοστό κάτω του 33% δεν είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση. Έτσι οι μικρομέτοχοι θα πρέπει να περιμένουν να δουν τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών και κυρίως τα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι στη μετοχή είχε μπει πολύ ευκαιριακό χρήμα που «πόνταρε» σε deal και δημόσια πρόταση, ακριβώς όπως έγινε με την Ελλάκτωρ, «ποντάρισμα» που δεν τους βγήκε.   

-- Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε χθες, λίγες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση, με την εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση των μετοχών της Ιntrakat στους νέους ιδιοκτήτες. Η τριάδα των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου απέκτησαν το 31,7% από την Intracom και οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου αθροιστικά το 29,5%. Ειδικότερα, ο Ηλίας Γκότσης απέκτησε περίπου το 16% της Intrakat από τους κ.κ. Λαζαράκη, Στασινόπουλο και Σουρέτη και ο κ. Αγγέλου το 13,5% από τον κ. Δ. Θεοδωρίδη και άλλα στελέχη της Ιntrakat. H Intracom παραμένει μέτοχος στην Intrakat με 5,09%. Η Winex ξόδεψε 70,2 εκατ. ευρώ και οι άλλοι δύο εφοπλιστές 65,3 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό παραμένει τι στάση θα κρατήσει ο κ. Δημήτρης Κούτρας. Ο αντιπρόεδρος της Intrakat ελέγχει το 8,2% της εταιρείας. Θα μείνει ως παθητικός μέτοχος ή θα προτιμήσει να πουλήσει τις μετοχές του; Σε μια τέτοια περίπτωση δυνητικοί αγοραστές θα είναι οι εφοπλιστές Αγγέλου και Γκότσης που ακόμη και να αποκτήσουν το ποσοστό του δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δημόσια πρόταση. Για κάποιες φήμες που ήθελαν «μπροστινούς» των Μπάκου - Καϋμενάκη τους δύο εφοπλιστές, η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και δεν είναι οι τύποι που θα έκαναν τέτοιες δουλειές. Έδειξαν ενδιαφέρον για την Intrakat και ο Εξάρχου, που είναι παντού μέσα, τους έφερε σε επαφή με τους πωλητές.

-- Στις 15 Ιουλίου θα εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από πρόσωπα που θα υποδείξουν οι νέοι ιδιοκτήτες. Διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Ο Εξάρχου, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη όταν οι εφοπλιστές αποχώρησαν από την Ελλάκτωρ, θα μετέχει πλέον ως επενδυτής και όχι ως απλός σύμβουλος στις νέες επεκτατικές κινήσεις  των εφοπλιστών Μπάκου - Καϋμενάκη, εξού και η συμμετοχή του στη Winex.

-- Για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη χθεσινή κατάρρευση δεν μπορεί κανείς να πει πολλά. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τα βάλει με τις δυνάμεις της αγοράς, ειδικά όταν επικρατεί πανικός. Η μεγάλη πτώση ασφαλώς είναι εισαγόμενη, ωστόσο σε όσους πιστεύουν ή φοβούνται νέες καταστροφές οφείλουμε να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: ούτε η Ελλάδα, ούτε η οικονομία, ούτε οι τράπεζες έχουν την παραμικρή σχέση με τις καταστάσεις που ζήσαμε το 2012, το 2013 και το 2015. Οι καταστροφολόγοι αυτή τη φορά κινούνται με αποκλειστικά «ξένα» καύσιμα.

-- Aξίζει να σημειωθεί πάντως το ισχυρό ριμπάουντ των τεχνολογικών μετοχών (κυρίως των Alphabet και Meta) χθες στη Wall Street, που επέτρεψε στον Nasdaq να κλείσει 1,75% υψηλότερα. Ο S&P 500 είχε μικρή άνοδο (0,16%), ενώ ο Dow Jones περιόρισε σε 0,42% τις αρχικά μεγάλες απώλειές του. Δεν είναι βέβαιο ότι όλα αυτά σηματοδοτούν κάποια αλλαγή τάσης, αλλά δείχνουν ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών υπάρχουν και ορισμένοι αγοραστές που ψάχνουν ευκαιρίες.

-- Στο δύσκολο αυτό χρηματιστηριακό περιβάλλον, ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Dimand. Η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 15 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Dimand με τη δημόσια εγγραφή στόχευε στην άντληση 93 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ.

-- Το ποσό φαίνεται θηριώδες: 13,8 δισ. ευρώ. Τόσες είναι οι συσσωρευμένες ζημιές που «κουβαλούσε» η Eurobank από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής και τραπεζικής κρίσης, αλλά και από τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων με τιτλοποιήσεις. Η Eurobank είναι, ως γνωστόν, η πρώτη ελληνική τράπεζα που μείωσε σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ισολογισμό της και θα γίνει, εκτός σοβαρού απροόπτου, η πρώτη που θα μοιράσει μέρισμα από τα κέρδη αυτής της χρήσης. Κάπως έτσι, η τράπεζα φθάνει σε κομβικό σημείο: στην τακτική γενική συνέλευση μέσα στον μήνα, θα ζητήσει από τους μετόχους να «σβήσουν» από τον ισολογισμό αυτές τις ζημιές του παρελθόντος και να συμψηφιστούν με αποθεματικά. Πρόκειται για μια κίνηση λογιστικού χαρακτήρα, που δεν αλλάζει κάτι στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, αλλά δεν παύει να έχει το δικό της συμβολισμό: μαζί με 13,8 δισ. των ζημιών «σβήνει» και μια πολύ κακή περίοδος, που όλοι θα ήθελαν να μείνει για πάντα στο παρελθόν.

-- Κάτω από τα 100 δολάρια βρέθηκαν χθες τα futures του αμερικανικού αργού πετρελαίου, για πρώτη φορά από τις 11 Μαΐου. Μένει να δούμε αν θα έχει διάρκεια η πτώση της τιμής του πετρελαίου και πότε αυτή θα περάσει στην τιμή της βενζίνης και στην εγχώρια αγορά.

-- Συνήθως, οι πρώτοι που «μυρίζονται» μια επερχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι trader στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Από αυτή την άποψη, είναι εξόχως ανησυχητικό ότι το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης βιομηχανικών μετάλλων του LME είχε την εντονότερη πτώση από την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008. Το νικέλιο, που είχε «πετάξει» πάνω και από τα 100.000 δολ., τώρα έχει «προσγειωθεί» γύρω στα 22.500 δολ., ενώ στον χαλκό καταγράφονται τα περισσότερα συμβόλαια short από τον Απρίλιο του 2020, όταν κορυφώνονταν οι ανησυχίες για τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων βρίσκεται, βεβαίως, η Ρωσία: αρχικά οι τιμές των μετάλλων είχαν εκτιναχθεί επειδή υπήρχαν φόβοι για μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία λόγω του πολέμου και των κυρώσεων. Στη συνέχεια, όμως, αποδείχτηκε ότι οι ρωσικές εξαγωγές συνεχίζονται χωρίς πολλά προβλήματα, αλλά τώρα ο μεγάλος φόβος είναι ότι μια μεγάλη μείωση ή διακοπή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εκτινάξει σε νέα ύψη τα κόστη της ενέργειας και θα οδηγήσει πολύ γρήγορα την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντίδραση στις αγορές, το δράμα της Credit Suisse και η «βουτιά» της Intrakat

Το ισχυρό ξεκίνημα των αγορών κόντρα στο October effect και στις ανησυχίες για την Credit Suisse, πώς οι φήμες για ΑΜΚ «βύθισαν» τη μετοχή της Intrakat, η σύσκεψη για τις ανατιμήσεις, το deal AΝΕΚ - Attica, οι αλλαγές στην ΕΥ, και η μεταγραφή της Alpha Finance.
nova
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές και η οικονομία, η ευγένεια της Nova και οι νέες συζητήσεις για Άκτωρ

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις εκλογές, την αυτοδυναμία και την επόμενη ημέρα, η ευγένεια της Nova που όμως δεν λύνει προβλήματα, οι συζητήσεις Reggeborgh - Intrakat για την Άκτωρ, η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων και η συμμαχία του Νότου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «αφεντικό» της νέας Attica, το θαύμα του spread και τα αποκαλυπτήρια του SSM

Οι δύο διεκδικητές της θέσης του CEO στην Attica Bank, οι ανακοινώσεις του SSM για τα ελάχιστα κεφάλαια των τραπεζών, η μεγάλη μείωση του spread ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, η ΓΕΚ Τέρνα και η δυναμική της Intrakat.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.