ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stassis
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης. Πηγή: ΔΕΗ.

Mezz για… μερακλήδες, η έκτακτη ΓΣ της Παγκρήτιας και το comeback της ΔΕΗ

Η σύγκριση των αποτιμήσεων των τεσσάρων μετοχών Mezz, τα ερωτηματικά για την έκτακτη Γ.Σ. της Παγκρήτιας, το άλμα της μετοχής της ΔΕΗ και η φημολογία περί εξαγορών, πώς έγινε... βούκινο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το σιτάρι.

Με δύο ακόμα Mezz, το Sunrise και το Galaxy Cosmos, εμπλουτίζεται το ΧΑ και, ειδικότερα, η Εναλλακτική Αγορά, μετοχές που απευθύνονται στους… μερακλήδες του ρίσκου και μόνο. Το ντεμπούτο των δύο νέων mezz χθες ήταν μια περιποιημένη «βουτιά» κατά -40%, με την Sunrise Mezz να κλείνει στα 0,0819 ευρώ (-41,5%) και την Galaxy Cosmos Mezz στα 0,1643 ευρώ (-39,48%). Φαίνεται ότι πολλοί που βρέθηκαν με αυτές τις περίεργες μετοχές στα χέρια (υπενθυμίζεται ότι Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank προχώρησαν στη δωρεάν διανομή των μετοχών των δύο mezz στους μετόχους τους) έσπευσαν να πουλήσουν όσο – όσο. Υπογραμμίζουμε ότι πρόκειται για δύο υψηλού ρίσκου μετοχές, η πορεία των οποίων εξαρτάται από τις ανακτήσεις «κόκκινων» δανείων των τιτλοποιήσεων των τραπεζών. Στην ουσία, πρόκειται για δύο call option που στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε καλά για την οικονομία, την αγορά ακινήτων και τις ανακτήσεις δανείων μπορεί να αφήσουν μεγάλα κέρδη, αλλά, στην περίπτωση που η οικονομία «κάτσει» και μαζί της τα ακίνητα και οι ανακτήσεις εκτροχιαστούν, τότε η αξία των δύο μετοχών μπορεί να μηδενιστεί. Με λίγα λόγια αποτελούν ένα επιθετικό στοίχημα που ποντάρει στην δυναμική ανάκαμψη της Ελλάδας. Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το ποια είναι η «δίκαιη» τιμή των mezz, ποια η πραγματική τους αξία, σε ποια επίπεδα είναι ελκυστικές οι μετοχές τους και μέχρι που μπορεί να φτάσουν. Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις είναι πολύ δύσκολες, και υποκειμενικές, ακόμα και σε κανονικές μετοχές, ενώ για τις mezz είναι πολύ πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Ωστόσο, υπάρχει μια δυνατότητα προσέγγισης των αποτιμήσεων και αυτή είναι η σύγκριση μεταξύ των τεσσάρων mezz. Η Cairo Mezz είχε αποτιμηθεί στα 57,5 εκατ. ευρώ και είχε εισαχθεί με τιμή 0,19 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 0,115 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται κατά -39,5% χαμηλότερα από την εκκίνηση. Η Phoenix Vega Mezz είχε αποτιμηθεί στα 62,5 εκατ. ευρώ και είχε εισαχθεί στην ΕΝ.Α με τιμή τα 0,05 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 0,056 ευρώ, δηλαδή ενισχύεται κατά 12%. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο -η Phoenix με premium 12% και η Cairo με discount -39%- οφείλεται στη δομή των δύο τιτλοποιήσεων, με την Phoenix να πλεονεκτεί καθώς το waterfall προβλέπει πρώτα την πληρωμή των τόκων των mezzanine και μετά την αποπληρωμή του κεφαλαίου των senior, σε αντίθεση με το Cairo που προβλέπει καταβολή των τόκων στα senior, μετά αποπληρωμή του κεφαλαίου των senior και κατόπιν πληρωμή των τόκων των mezzanine.

-- Χθες στο ντεμπούτο τους το Sunrise βρέθηκε με discount -41,5% από την αποτίμησή του και το Galaxy Cosmos σε discount -39,5%, επίπεδα ανάλογα του discount του Cairo. Ωστόσο, υπάρχει μια κομβική διαφορά:  η δομή της τιτλοποίησης των Sunrise και Galaxy, δηλαδή το waterfall, είναι ανάλογα του Phoenix το οποίο διαπραγματεύεται με premium, που δείχνει ότι ακόμα η αγορά και οι επενδυτές δεν έχουν «χωνέψει» τα δύο νέα mezz. Οι μεγάλες πιέσεις οφείλονται και στην ιδιαιτερότητα των μετοχών αυτών: πολλοί ιδιώτες που βρέθηκαν με μετοχές mezz λόγω της δωρεάν διανομής τους δεν γνωρίζουν πως «δουλεύουν» τα οχήματα αυτά, ενώ και πολλοί θεσμικοί δεν προβλέπεται να διακρατούν τέτοιου τύπου μετοχές, οπότε προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Όταν περάσει αυτό το κύμα των ρευστοποιήσεων η αγορά θα ασχοληθεί αναλυτικότερα με τις αποτιμήσεις. Θυμίζουμε ότι το Phoenix Vega ξεκίνησε στα 0,05 ευρώ, «βυθίστηκε» μέχρι τα 0,036 ευρώ, για να ανακάμψει στη συνέχεια φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα 0,070 ευρώ.

-- Πολλά ερωτηματικά και πολλές συζητήσεις πυροδότησε η χθεσινή ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας περί αιτήματος της Lyktos Participations για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Φαίνεται ότι το αίτημα αιφνιδίασε τη διοίκηση της Παγκρήτιας, ενώ κάποιες πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση που προσπαθεί να προκαταλάβει εξελίξεις πριν την ολοκλήρωση των μετοχικών αλλαγών και τη λήψη του fit and proper από τους νέους μετόχους (Δ. Μπάκο, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου).

-- Δεν διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί εξαγορών στη Ρουμανία η ΔΕΗ, ωστόσο κρατά κάποιες αποστάσεις. Όπως τόνισε σε χθεσινή ανακοίνωσή της, «η ΔΕΗ εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης». Τα δεδομένα είναι τα εξής: η ΔΕΗ με ρευστότητα 2 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου έχει προαναγγείλει ότι εξετάζει ευκαιρίες εξαγορών στον τομέα των ΑΠΕ ώστε να «πρασινίσουν» οι δραστηριότητές της. Μάλιστα, στις παρουσιάσεις προς τους αναλυτές η διοίκηση επισημαίνει πως σε 2,5 χρόνια από τώρα η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ θα διαμορφωθεί στα 5,1GW από 280 MW σήμερα. Αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι μόνο με εξαγορές υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ μπορεί να επιτευχθούν. Βασική επιδίωξη της διοίκησης παραμένει η επίτευξη EBITDA 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να χρηματοδοτείται άνετα  το επενδυτικό της πλάνο με έμφαση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα.

-- Η συνεισφορά της στήλης στην όλη φημολογία των ημερών είναι ότι ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, λείπει αυτή την εβδομάδα -ταξίδι για δουλειές, οπότε νεότερα από την άλλη εβδομάδα.

-- Χθες πάντως στο ΧΑ, με ένα εντυπωσιακό +5,10% η μετοχή της ΔΕΗ «πάτησε» για τα καλά το επίπεδο των 6 ευρώ, κλείνοντας στα 6,39 ευρώ. Λίγο η φημολογία για εξαγορές, λίγο το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, λίγο η μικρή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ενέργειας, λίγο ότι η μετοχή είχε υποχωρήσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα τροφοδοτούν την ισχυρή ανάκαμψη.

-- Ο θερμόαιμος και πολλάκις καταγγελθείς πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Ιωάννης Βουτσινάς έγινε… βούκινο στις Βρυξέλλες και μαζί του η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, στην αποστολή της οποίας συμμετείχε. Αυτό μάλλον όμως είναι γνωστό. Όπως επίσης είναι γνωστό πως ο… δαρθείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδος, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, προσέφυγε στην Αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας, καταγγέλλοντας τον θερμόαιμο Πειραιώτη. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι ο λόγος της αιφνίδιας επίθεσης. Μέχρι πρόσφατα, ο κ. Σκιαδαρέσης ήταν πρόεδρος των νησιωτικών επιμελητηρίων, έναν μάλλον άτυπο θεσμό, και κατά πληροφορίες ο κ. Βουτσινάς δρομολόγησε την αποκαθήλωση του Λευκαδίτη επιχειρηματία και την τοποθέτηση στη θέση του… φίλιων δυνάμεων -ενός συμβούλου στο ΕΕΠ. Στην εκδήλωση, ο κ. Σκιαδαρέσης είπε στον κ. Βουτσινά πως αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό και κουβέντα στην κουβέντα έγινε ό,τι έγινε. Υπάρχει όμως μια ακόμα ενδιαφέρουσα διάσταση. Ότι ο πρόεδρος του ΕΕΠ και οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ έχει καταγγελθεί και μάλιστα αρκετές φορές για μάλλον απρεπή συμπεριφορά (και προς γυναίκες υπαλλήλους), αλλά και για αστοχίες σε πτυχές της οικονομικής διαχείρισης, οι οποίες απαίτησαν την άμεση επέμβαση τότε προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου.

-- Νέες αναταράξεις και κινδύνους προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από το πρόγραμμα της ασφαλούς μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Χθες, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε κατά 13 ευρώ τον τόνο –από 337 ευρώ ανήλθε στα 350 ευρώ. Ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς μετά από τον σχεδόν βέβαιο περιορισμό της προσφοράς σιτηρών στη διεθνή αγορά. Η αβεβαιότητα η οποία επανέρχεται στη διεθνή αγορά των δημητριακών και προστίθεται στις αιφνίδιες –έτσι κι αλλιώς– αναστατώσεις της χρηματιστηριακής αγοράς που επικρατούν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Πηγές του κλάδου της αλευροβιομηχανίας με τις οποίες συνομίλησε το BD έλεγαν πως, αν η χθεσινή συνεδρίαση είναι ο οιωνός για ό,τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για την ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα. Και μάλλον δεν αποκλείεται νέο κύμα ανατιμήσεων το τελευταίο δίμηνο του έτους, στα προϊόντα εκείνα που έχουν ως πρώτη ύλη το αλεύρι (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά κ.α.). Βέβαια, αν η κατάσταση εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, τότε δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις και η αναταραχή στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων δεν θα διαχυθεί στην πραγματική ζωή.

-- Ένα καλό σημάδι, πάντως, που απέτρεψε χθες μια πολύ μεγαλύτερη άνοδο στις διεθνείς τιμές των σιτηρών ήταν ότι, παρά τις προειδοποιήσεις των Ρώσων ότι θα είναι επικίνδυνο να φεύγουν καράβια από τα ουκρανικά λιμάνια χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διεθνή συμφωνία, έγινε γνωστό πως αναχώρησαν χθες 12 πλοία φορτωμένα με σιτηρά. Ως καλός οιωνός ερμηνεύτηκε και η δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αλλά δεν την τερματίζει, που θεωρήθηκε ότι αφήνει «παράθυρο» για διαπραγμάτευση. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «φάουλ» της Coca Cola HBC, η αντίδραση των mezz και οι έρευνες στην Κρήτη

Οι συνεχείς εμπλοκές της Coca Cola HBC με την Επ. Ανταγωνισμού, η άνοδος των μετοχών των δύο νέων mezz, φήμες και πραγματικότητα για την Exxon και την Κρήτη, τα δάνεια με τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου, η μεγέθυνση της Ergo και το discount στην Ανδρομέδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψίθυροι για Ν. Παπαθανάση, το άλμα της ΔΕΗ και τα κανάλια Δ. Μελισσανίδη

Οι γκρίνιες για τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν φτάνουν στην αγορά, τι είπε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές, κοντά στην εξαγορά δυο τηλεοπτικών σταθμών ο Δ. Μελισσανίδης, ο Ν. Ταχιάος «τρέχει» για το Flyover και τα περίεργα του δικαστικού χάρτη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Βαρβιτσιώτης έπιασε δουλειά, συνάντηση Στάσση - Πάιατ και τα δίδακτρα «φωτιά»

Η πρώτη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ με έναν παλιό γνώριμο της Ελλάδας, το αυστηρό μήνυμα της κ. Μπουχ στους τραπεζίτες, τα POS και το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο Κολέγιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η βόμβα στη Σταδίου, τα ζόρια της κυβέρνησης, η ΔΕΗ και οι παλιές αμαρτίες

Τα σκληρά διλήμματα της κυβέρνησης για τους αγρότες, τα κτήρια για πανεπιστήμια με 500.000 ευρώ, η ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, η ΔΕΗ μπροστά σε αμαρτίες του παρελθόντος και ο σταθερά απαισιόδοξος Βακάκης.