ΓΔ: 1392.47 0.83% Τζίρος: 65.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:45:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΟΤΕ

Η επιστροφή του ΟΤΕ στο 1990, τα περίεργα με την Creta Farms και το ράλι της Lamda

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Πρώτη σε συναλλαγές και χθες ήταν η μετοχή του ΟΤΕ, με διαφορά από τις επόμενες, καθώς οι ξένοι θεσμικοί έχουν πιστέψει το αναπτυξιακό story του Οργανισμού και έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από το σταθερό μοντέλο ανταμοιβής των μετόχων με υψηλά μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών.
  • Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου βλέπουμε εικόνες από τον ΟΤΕ της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, αλλά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους συνδικαλιστές μοιάζει σαν να έχει γυρίσει το ρολόι στις δεκαετίες του ’80 ή του ’90.
  • Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ – ΟΤΕ έχουν σηκώσει λάβαρα αγώνα, για να μην γίνουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ «δουλοπάροικοι», όπως λένε, ενώ για τις πρόσφατες απολύσεις λίγων φυλάκων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν, με παρότρυνση των συνδικαλιστών, παχυλές αποζημιώσεις για να αποχωρήσουν εθελοντικά, λένε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ «έχυσε αίμα». Και δεν είναι μόνο όσα λένε, αλλά και όσα κάνουν, που θυμίζουν άλλες εποχές: μπλόκο σε κτίρια του ΟΤΕ, για να περιφρουρηθεί η απεργία, που οδήγησαν τη διοίκηση του ΟΤΕ να καταθέσει μήνυση και να προκαλέσει παρέμβαση της Αστυνομίας.
  • Δεν είναι της παρούσης να σχολιάσουμε εκτενώς ποια αιτήματα έχουν οι συνδικαλιστές και πόσο δίκαια είναι. Κάθε εργαζόμενος στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα, πάντως, δυσκολεύεται πολύ να πιστέψει ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα γίνουν δουλοπάροικοι. Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι και οι δύο πλευρές να κλείσουν μια νέα συλλογική σύμβαση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, ότι ξέρουν να διαβάζουν το ημερολόγιο, που γράφει 2020. Όχι 1990.
  • Φαίνεται ότι έχουν χάσει την μπάλα οι πιστώτριες τράπεζες, που διαχειρίζονται την επιχείρηση διάσωσης της Creta Farms. Ενώ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη με τον προτιμητέο επενδυτή στο σχέδιο εξυγίανσης της πολύπαθης βιομηχανίας αλλαντικών, το οποίο θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο, στην καλύτερη περίπτωση, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι πληροφορίες από την Κρήτη αναφέρουν ότι ο προτιμητέος επενδυτής ήδη κάνει κουμάντο στην εταιρεία, μέσω της τοποθέτησης στελεχών της επιλογής του σε καίριες διοικητικές θέσεις.
  • Αυτό το πρωθύστερο σχήμα προκαλεί πολλά ερωτήματα, κυριότερο και προφανέστερο των οποίων είναι ένα: δεν θα ήταν πιο φρόνιμο, από πλευράς τραπεζών, να αφήσουν να «τρέχει» προσωρινά την εταιρεία ένα διοικητικό σχήμα απολύτως δικής τους επιλογής και να βάλει ο επενδυτής τους δικούς του, όταν με το καλό οριστικοποιηθεί και η συμφωνία μεταβίβασης – εξυγίανσης;
  • Εκτός από τις τράπεζες, την μπάλα φαίνεται να έχει χάσει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τουλάχιστον ακατανόητο είναι γιατί δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στην Επιτροπή τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου που διενήργησε ελεγκτικός οίκος στην Creta Farms; Δεν έχει ενδιαφέρον η Επιτροπή να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί με την οικονομική διαχείριση, που οδήγησε την εταιρεία στο αδιέξοδο; Μυστήρια πράγματα…
  • Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση κόντρα στο ρεύμα της Eurobank χθες. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 1,11% και μάλιστα στο χαμηλό της ημέρας, σε μια μέτρια πλην με θετικό κλείσιμο συνεδρίαση. 
  • Μπορεί το εμβληματικό έργο στο Ελληνικό να έχει αρκετές εκκρεμότητες ακόμη, μέχρι να δούμε τις πρώτες μπουλντόζες να πλησιάζουν στο ακίνητο, όμως το επενδυτικό κοινό έχει πεισθεί για το επενδυτικό story της Lamda Development και η μετοχή βρίσκεται σε συνεχή πορεία ανόδου, αφού «έκανε κοιλιά» ως τις αρχές Νοεμβρίου, λόγω της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
  • Στη χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή έπιασε τα 8,8 ευρώ, με μια άνοδο κατά 1,85%, ενώ ήταν μέσα στις πρώτες σε αξία συναλλαγών. Με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, μάλιστα, η μετοχή απέχει λιγότερο από 6% από το υψηλό 12μήνου των 9,3 ευρώ, όπου είχε φθάσει στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.
  • Η στήλη υπενθυμίζει ότι αύριο η Lamda θα ανακοινώσει και τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, ενώ η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να βγάλει ειδήσεις και για το Ελληνικό.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δεν πείθει το ΧΑ η Lamda, το φάντασμα των e-mails και οι «πονηριές» με το ρεύμα

Γιατί μένει στο «μείον» η μετοχή της Lamda ενώ το ΧΑ «τρέχει», οι φόβοι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των e-mails, ποιες «πονηριές» με το ρεύμα θα τιμωρούνται αυστηρότερα, γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» η GRECO στην Ελλάδα και το ράλι της βενζίνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η βόμβα στη Σταδίου, τα ζόρια της κυβέρνησης, η ΔΕΗ και οι παλιές αμαρτίες

Τα σκληρά διλήμματα της κυβέρνησης για τους αγρότες, τα κτήρια για πανεπιστήμια με 500.000 ευρώ, η ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, η ΔΕΗ μπροστά σε αμαρτίες του παρελθόντος και ο σταθερά απαισιόδοξος Βακάκης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα νέα μέτρα για τη βία στα γήπεδα, γιατί «τρέχουν» στην Εθνική και οι servicers

Τα νέα μέτρα και το πρόβλημα της εφαρμογής τους, «αντεπίθεση» της ΕΤΕ στο asset management, οι έλεγχοι της ΤτΕ στους servicers, το κοινοπρακτικό δάνειο της Lamda, η τρίμηνη παράταση για ΛΑΡΚΟ και η ΚΡΙ ΚΡΙ γίνεται vegan.
Mitsotakis-European-Counsil
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη, η «πράσινη» ΔΕΗ, το σίριαλ Παυλίδη και ο ρόλος του ECM

Η δέσμευση Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη διαφορά του εφετινού συνεδρίου της Morgan Stanley, η «πράσινη» ΔΕΗ, το καρφί Ευ. Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ, η νίκη των servicers, το σίριαλ στην Παυλίδης και η τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο «χώσιμο» σε Lamda, επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο και η ΓΣ της ΔΕΗ

Δεν πείθει τους ξένους το στόρι του Οδ. Αθανασίου για το Ελληνικό, η επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley με παρουσία Κ. Μητσοτάκη, η αναφορά Στουρνάρα στον Μαρξ και η συνέλευση της ΔΕΗ.