ΓΔ: 1441.27 -0.56% Τζίρος: 33.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τα χαμένα μηνύματα, το payzy πάει Γερμανία και ο... «θησαυρός» του bitcoin

Τα μηνύματα προς την κυβέρνηση και η δυσκολία ερμηνείας τους, η ικανοποίηση Τσαμάζ για το payzy του ΟΤΕ, τα fake news που εκτόξευσαν το bitcoin, τα επιτόκια και ο προϋπολογισμός.

«Μήνυμα ελήφθη», διαμηνύουν από την κυβέρνηση μετά τον κυριακάτικο αιφνιδιασμό που προκάλεσε η εκλογική καθίζηση. Και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε την Κυριακή το βράδυ ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη και να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή…». Το μήνυμα ελήφθη λοιπόν, ωστόσο, εκτός από τη λήψη του μηνύματος υπάρχει μια ακόμα κρίσιμη διάσταση: η ερμηνεία του μηνύματος. Διότι και μετά τις υποκλοπές το μήνυμα ελήφθη, και μετά τα Τέμπη το μήνυμα ελήφθη, και μετά την Αγχίαλο το μήνυμα ελήφθη, και μετά τις πυρκαγιές το μήνυμα ελήφθη, αλλά δεν έχουμε δει να αλλάζουν και πολλά προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.

-- Τα μηνύματα λαμβάνονται, αλλά το πώς ερμηνεύονται από τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του είναι μια άλλη ιστορία. Και μια ισχυρή ένδειξη για τη δυσκολία ερμηνείας του μηνύματος αποτέλεσαν οι εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού. Διότι, μετά από όλον αυτό τον καταιγισμό μηνυμάτων που έλαβε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως μια πλήρη και άνευ όρων αποδοχή των πολιτικών και των επιλογών του. Και η απάντησή του στο ισχυρό ρεύμα για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ήταν ένα κυβερνητικό σχήμα με μέγεθος ρεκόρ, με την τήρηση των γνωστών κομματικών ισορροπιών και υποχρεώσεων, που δύσκολα πείθει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ψίθυροι άρχισαν να ακούγονται από την επόμενη. Και μετά ανέλαβε προσωπικά κεντρικό ρόλο στις αυτοδιοικητικές.

-- Οπότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το μήνυμα της κάλπης έφτασε στο Μαξίμου αλλά θα πρέπει να δούμε την ερμηνεία του. Και δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η απουσία αξιόπιστης, ισχυρής, αντιπολίτευσης δεν βοηθά στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων.


Το payzy πάει Γερμανία και τα ακίνητα του ΟΤΕ

Μπορεί στην αγορά να υπάρχουν πολλοί ψίθυροι για το payzy, ωστόσο χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία του, ενώ αποκάλυψε ότι θα… εξαχθεί στη Γερμανία. Όπως είπε, οι χρήστες του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών που έχει αναπτύξει ο ΟΤΕ, payzy, έχουν φτάσει τους 145.000, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη απήχηση της εφαρμογής. Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η εφαρμογή θα εμπλουτιστεί με νέες λειτουργίες για εμπόρους και σημείωσε ότι το payzy το επόμενο διάστημα θα εξαχθεί στη Γερμανία όπου και θα αρχίσει η πιλοτική λειτουργία του.

-- Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, η αξία της οποίας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η οποία αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα του ισολογισμού. Μόνο η αξία του διοικητικού μεγάρου στο Μαρούσι, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης που θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ, θα φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο όμιλος διαθέτει 2.633 κτίρια που καλύπτουν έκταση 1,14 εκατ. τ.μ. και 2.289 οικόπεδα επιφάνειας 9 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.


Άνθρακες ο «θησαυρός» για το bitcoin

Χρυσωρυχείο πίστεψαν ότι ανακάλυψαν χθες οι θιασώτες του bitcoin και μέχρι να καταλάβουν ότι ήταν… άνθρακες ο θησαυρός είχαν χαθεί 65 εκατ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος. Χθες το μεσημέρι κυκλοφόρησε η «πληροφορία» σε κανάλια του Telegram και μετά στο X (πρώην twitter) ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που θα τοποθετείται σε bitcoin μέσω της spot αγοράς, ένα ETF που έχει σχεδιάσει η Blackrock. Ακαριαία, η αξία του bitcoin εκτινάχτηκε από τα 26.500 στα 27.900 δολ., δηλαδή περισσότερο από 5%. Πολύ γρήγορα, όμως, την κάθετη άνοδο ακολούθησε η ανώμαλη προσγείωση κάτω από τα 26.500 δολ., όταν η Blackrock διέψευσε την έγκριση του ETF της και αποδείχτηκε ότι κάποιοι έπιασαν… κορόιδα ουκ ολίγους traders με μια «πονηρή» διασπορά fake news.

-- Το ETF της Blackrock είναι κάτι σαν ιερό δισκοπότηρο για όσους πιστεύουν ότι θα γίνουν πλούσιοι από το bitcoin, καθώς θα είναι το πρώτο συμβατικό επενδυτικό μέσο από ένα καθιερωμένο οίκο διαχείρισης κεφαλαίων, το οποίο -υποτίθεται ότι- θα φέρει στο bitcoin μεγάλα ποσά επενδυτικών κεφαλαίων από επενδυτές που δεν είναι κατ’ ανάγκη… παλαβοί με τα κρυπτονομίσματα. Προς το παρόν, ο Γκάρι Γκένσλερ της SEC έχει δείξει άγριες εποπτικές διαθέσεις για τα κρυπτονομίσματα και η έγκριση δεν έχει έρθει.

-- Όμως, ο πολέμιος των κρυπτονομισμάτων, Πίτερ Σιφ, έκανε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο: συνεχώς βλέπουμε ράλι του bitcoin με βάση τις προσδοκίες για το ETF και τελικά, όταν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι εγκρίθηκε, όλοι όσοι αγόραζαν τόσα χρόνια τη φήμη θα σπεύσουν να πουλήσουν την είδηση -κάτι που δεν θα είναι και πολύ καλό για την τιμή του bitcoin, προφανώς.


Το βάρος στον προϋπολογισμό από τα υψηλά επιτόκια

Αρκετά βαρύ είναι το κόστος που πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για την αύξηση των επιτοκίων, παρότι γενικά στο οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχούν -άλλοι, όπως οι Ιταλοί, έχουν το σοβαρό πρόβλημα, καθώς αναχρηματοδοτούν τεράστια ποσά χρέους από την αγορά. Και για την Ελλάδα, πάντως, η επίπτωση δεν είναι αμελητέα. Στο 9μηνο, πληρώθηκαν τόκοι 1,26 δισ. ευρώ περισσότερο από όσο υπολογιζόταν, ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερις φορές το ύψος του επιδόματος θέρμανσης. Στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όμως, υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα εγγραφή. Για πρώτη φορά αποτυπώνεται καθαρό όφελος από τις συμφωνίες για τα swap χρέους που έγιναν πριν αρκετά χρόνια, ώστε να φύγουν από την αγορά οι τίτλοι που είχαν εκδοθεί με το PSI. Στον πίνακα με τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές φαίνεται ότι το Δημόσιο πλήρωσε 1,173 δισ. για τόκους και χρεολύσια που απορρέουν από αυτό το deal, ενώ εισέπραξε 1,702 δισ., έχοντας ένα καθαρό όφελος 529 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα…


Νέο hub για την TaskUS στην Θεσσαλονίκη

Το δεύτερο της hub εγκαινιάζει αυτές τις ημέρες η εκ του Τέξας ορμώμενη TaskUs. Πρόκειται για το OlympUs το οποίο θα προστεθεί στα ήδη 27 γραφεία που έχει αναπτύξει σε 13 χώρες η εταιρεία απομακρυσμένης εξυπηρέτησης πελατών με τους 47.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. Για την TaskUs η Θεσσαλονίκη είναι σημαντικός πυλώνας καθώς καλύπτει ένα σημαντικό αριθμό (32) κυρίως ευρωπαϊκών γλωσσών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μαζί με την Κροατία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες έχει παρουσία στην Ευρώπη η αμερικανική εταιρεία. Το νέο hub μεγέθους 683 τ.μ. θα διαθέτει 140 θέσεις εργασίας.


Ισραήλ - Παλαιστίνη στις αντένες του ελληνικού real estate

Οι πολλές στον αριθμό κρίσεις στην περιοχή έχουν βοηθήσει σημαντικά την ελληνική αγορά real estate τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τους Κινέζους επενδυτές που προηγούνται, ένα μεγάλο κομμάτι ξένων επενδυτών προέρχονται από γειτονικές χώρες που δοκιμάστηκαν οικονομικά και πολιτικά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως οι Τούρκοι με την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, οι Λιβανέζοι με την εξαΰλωση της οικονομίας της χώρας, οι Αιγύπτιοι σε μικρότερο βαθμό αλλά και οι βόρειοι, Βαλκάνιοι γείτονες μας που βλέπουν την χώρα μας ως ένα ασφαλές καταφύγιο επενδύοντας κυρίως σε τουριστικά ακίνητα στην Βόρεια Ελλάδα. Στελέχη της κτηματαγοράς θεωρούν ότι στο επόμενο διάστημα θα αυξηθούν σημαντικά οι Ισραηλινοί που θα έρθουν να επενδύσουν σε ακίνητα στην χώρα μας στο οικιστικό, καθώς και κάποιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το πόσο γρήγορα ή πιεστικά θα γίνει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των εχθροπραξιών. Υπενθυμίζεται ότι το «έργο» είναι γνωστό καθώς είχε προηγηθεί ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων που είχε πραγματοποιηθεί κυρίως στα νότια προάστια της Αθήνας στην δεκαετία του ‘70 από Λιβανέζους που έφυγαν από την χώρα τους εξαιτίας του εμφυλίου.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ίντριγκες Τσίπρα, η ανικανότητα ολυμπιακών διαστάσεων και ο προϋπολογισμός

Το παρασκήνιο από τη συνάντηση Τσίπρα - Αχτσιόγλου ως την εκλογή Κασσελάκη, τα ολυμπιακά έργα που σαπίζουν, ο «ιερός» στόχος του προϋπολογισμού, ο Άδωνις και η Huawei και η κάθοδος Μασούτη στην Αθήνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το εθνικό lobbying για το investment grade, «Τσαμάζ 2024» και τα διλήμματα της ΕΚΤ

Η ιδέα της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος - ΟΔΔΗΧ και τράπεζων για την επενδυτική βαθμίδα, η επιτυχία Τσαμάζ και το μελανό σημείο και η έξοδος της ΕΚΤ από το έκτακτο καθεστώς νομισματικής πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, έκτακτοι φόροι και η ενίσχυση της SKY

Ο κυβερνητικός πανικός για το ρεύμα, οι επιδοτήσεις για την πανδημία σε Aegean και Sky Express, η σύμβαση για την Εγνατία μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή, τα Unicredit onemarkets έρχονται στην Ελλάδα και Cosmote-Nova κατά πειρατών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η υπόσχεση Διαμαντοπούλου, οι στοιχηματικές, Μαντωνανάκης και επιτόκια

Η αλά ελληνικά συμφωνία για Μαντωνανάκη και πώς επηρεάζει τα... επιτόκια, το τιτίβισμα Διαμαντοπούλου - υπόσχεση στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας την Attica Bank, οι έλεγχοι στις στοιχηματικές και servicers υπό εκκαθάριση.