ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος κόντρα στο ρεύμα, ανάκαμψη των τραπεζών και αγοραστές στην ΤΕΝΕΡΓ

Η όρεξη της εγχώριας αγοράς και ο προβληματισμός για τις περιπλοκές στη Μέση Ανατολή, η όγδοη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τις τράπεζας, το πακέτο της Εθνικής και η απάντηση Βακάκη για τις γενναιόδωρες χρηματικές διανομές.

Διέψευσε χθες το ΧΑ την διαπίστωση της στήλης περί επανασύνδεσης, μετά από μεγάλο διάστημα αυτόνομης πορείας, της εγχώριας αγοράς με τα ξένα χρηματιστήρια με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.178,88 μονάδες με αξιόλογα κέρδη +0,78% και αυξημένο τζίρο στα 75,8 εκατ. ευρώ παρά τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Και μακάρι αυτό να έχει συνέχεια

Φυσικά είναι πρόωρη οποιαδήποτε σκέψη περί αυτονόμησης της αγοράς από το διεθνές περιβάλλον και σταθερή ανοδική πορεία, όμως η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης δεν παύει να είναι ενθαρρυντική. Βοηθά η αναμενόμενη αναβάθμιση αύριο Παρασκευή από την S&P ενώ μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την επικείμενο διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ.

Το διεθνές περιβάλλον είναι βέβαιο, πάντως, ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, όπως φάνηκε με σαφήνεια από την κακή χθεσινή συνεδρίαση στη Wall, όπου ο Dow Jones έχασε -0.98%, ο S&P 500 υποχώρησε -1.34% και ο Nasdaq -1.62%. Οι επενδυτές δεν εστίασαν πρωτίστως στον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, αλλά στα επιτόκια, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «σκαρφάλωσε» στο 4,9%. Νωρίτερα, και στην Ευρώπη το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί στο κλείσιμο κατά -1,05%.

Οι περιπλοκές στη Μέση Ανατολή και οι πιέσεις στις ξένες αγορές προδιαθέτουν για μια καλή συνεδρίαση σήμερα στο ΧΑ.

-- Τράπεζες: Για όγδοη συνεχή συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 900 μονάδες, ενώ το κλείσιμο στις 939,07 μονάδες (+2,27%) είναι το υψηλότερο από τις 29 Σεπτεμβρίου, ήτοι 18 συνεδριάσεις πίσω. Έτσι, ο τραπεζικός δείκτης πέρασε θετικός τον Οκτώβριο κερδίζοντας πλέον 2,28%, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ακόμη 2,52%, o FTSE 25 χάνει 1,69%, ενώ ο Mid Cap είναι στο -3,87%, παρουσιάζοντας τη χειρότερη συμπεριφορά.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη 9 Φεβρουαρίου 2023 - 18 Οκτωβρίου 2023

-- Εθνική Τράπεζα: Δεύτερη με μικρή διαφορά από την Alpha σε αξία συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς το ταμπλό «έγραψε» 11,2 εκατ. ευρώ. Έκλεισε με μια άνοδο 1,68%, που δεν ήταν η μεγαλύτερη στον τραπεζικό κλάδο. Όμως, έχει ενδιαφέρον αυτή η θετική κίνηση ειδικά χθες, καθώς ήταν η ημέρα όπου, μέσω του πρακτορείου Bloomberg, έγινε και διεθνώς γνωστό ότι οδεύουμε προς το placement του 20% των μετοχών μέσα στον Νοέμβριο από το ΤΧΣ. Το προνόμιο στους υφιστάμενους μετόχους για την απόκτηση των μετοχών του ΤΧΣ επέδρασε καθοριστικά στην αναχαίτηση της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. 

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας 9 Φεβρουαρίου 2023 - 18 Οκτωβρίου 2023

-- Jumbo: Σε ερώτηση μετόχου στην χθεσινή γενική συνέλευση της Jumbo για το αν είναι υπερβολή τα 3 ευρώ που μοίρασε εντός του 2023 ως μέρισμα η εταιρεία στους μετόχους μέσα από τρεις διαφορετικές χρηματικές διανομές, ο επικεφαλής της εταιρείας Απόστολος Βακάκης απάντησε ως εξής: «Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε φιλάνθρωποι. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί δεν βρήκαμε αυτή την χρονική περίοδο καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουμε αυτά τα μετρητά. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβληθεί κανένας έκτακτος φόρος και να τρέχουμε». Επίσης, επισήμανε για τη συνέχεια πως τα κέρδη του ομίλου θα κατανέμονται ως εξής: Το 1/3 σε μερίσματα, το 1/3 σε επενδύσεις και το 1/3 (ανελαστικό) σε φόρους.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo 9 Φεβρουαρίου 2023 - 18 Οκτωβρίου 2023

-- Mid Cap: Ολοένα και μειώνονται οι συναλλαγές στα μικρομεσαία χαρτιά της αγοράς, κάτι που δείχνει ότι οι μικροί ιδιώτες – κυρίως – επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, είναι «κουμπωμένοι», κινούνται αμυντικά, χωρίς νέες πρωτοβουλίες. Γενικώς το κλίμα στην αγορά είναι εύθραυστο. Χθες στον Mid Cap διακινήθηκε τζίρος μόλις 2,37 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τη δεύτερη μικρότερη επίδοση του 2023, μετά τα 2,36 εκατ. ευρώ που είχαν γίνει στις 3 Μαΐου.

-- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ενδιαφέρουσα ανοδική αντίδραση (+3,64% με κλείσιμο στα 14,25 ευρώ) και με αρκετά υψηλό τζίρο, στα 3,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή μάλλον έχει ταλαιπωρηθεί άδικα, σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της εταιρείας, από τη μακρά και άγονη συζήτηση για το deal πώλησής της. Φαίνεται ότι σε αυτά επίπεδα αποτίμησης, με την κεφαλαιοποίηση στα 1,68 δισ., αρχίζει να γίνεται στόχος αγοραστών.

Η πορεία της μετοχής της Τερνα Ενεργειακή 9 Φεβρουαρίου 2023 - 18 Οκτωβρίου 2023

-- Intrakat: Με άνοδο 104,5% από την αρχή του έτους, είναι πλέον η κορυφαία σε απόδοση μετοχή το 2023 σε όλο τον Mid Cap αλλά και τον FTSE 25. Και τούτο διότι έχει δείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα το τελευταίο διάστημα της διόρθωσης της αγοράς, αντιθέτως με άλλες που υποχώρησαν σημαντικά. Πλέον η Aegean Airlines που είχε φτάσει έως το +145% φέτος, έχει… πέσει στο +93,57%, η Πειραιώς που κέρδιζε έως +144% πλέον βρίσκεται στο +102%, ενώ η Cenergy Holdings που είχε φτάσει έως το +140,40%, είναι στο +92%.

-- Moda Bagno: Από τον Αύγουστο του 2008, ήτοι 15 χρόνια πίσω είχε να κλείσει πάνω από το 1 ευρώ! Χθες συμπλήρωσε την 7η συνεχή ανοδική συνεδρίαση, έχοντας αυτό το διάστημα άνοδο άνω του 30%. Έκλεισε στα 1,11 ευρώ με άνοδο 6,73%, ενώ διακίνησε ισχυρό για τα δεδομένα της όγκο πάνω από 35 χιλ. τεμάχια. Τελευταία έχει ανεβάσει όγκους. Βεβαίως, έχει πολύ «σφικτό» free float, οπότε είναι πολύ εύκολα… ελεγχόμενη. Μετά τα πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα του 2022, με τις πωλήσεις στα 20,70 εκατ. από 14,58 εκατ. το 2021 και καθαρά κέρδη 2,89 εκατ. ευρώ έναντι 1,72 εκατ. το 2021, το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν ξανά καλό. Η βελτίωση της οικοδομικής δραστηριότητας αυξάνει τις πωλήσεις, ενώ και το εστιατόριο στη Μύκονο δίνει σημαντικά κέρδη. Ο κύκλος εργασιών το 6μηνο έφτασε στα 13,7 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 1,01 εκατ. ευρώ από 50 χιλ. ευρώ. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν στα 2,82 εκατ. ευρώ από 1,16 εκατ. ευρώ. Αισίως βρίσκεται στο +70% το 2023.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ο «αδαής» πωλητής στην Ελλάκτωρ, το ριμπάουντ της ΕΤΕ και η σκυτάλη στο METLEN

Η νέα μικρή άνοδος του ΓΔ, η ορμή της Εθνικής και το business plan, ο πωλητής των 300.000 μετοχών της Ελλάκτωρ που... βγάζει μάτι, η αγορά προεξοφλεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ και το ΜΥΤΙΛ δίνει τη θέση του στο ταμπλό στο METLEN.
MARKET MAKER

Μένει από ανάσες η αγορά, η ταλαιπωρία της Jumbo και το φαρμάκι της ΕΚΤΕΡ

Η αδράνεια των ξένων κόβει τη φόρα της αγοράς, η Coca Cola HBC σε ρόλο στυλοβάτη του Δείκτη, η Εθνική σε πτωτική κίνηση, η Τιτάν σε τριήμερο διόρθωσης, η απογοήτευση από την ΕΚΤΕΡ και η ιστορική αλλαγή στη Wall Street.
MARKET MAKER

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

ΤΕΝΕΡΓ - ΓΕΚ Τέρνα δυναμικά στο προσκήνιο, το σούπερ μέρισμα του ΟΠΑΠ και η ΕΤΕ

Η αγορά «βλέπει» done deal για Τέρνα Ενεργειακή, οι προσδοκίες για ΓΕΚ Τέρνα, η αντίδραση στα εξαιρετικά αποτελέσματα της ΕΤΕ, οι ξένοι οίκοι βαθμολογούν το Αεροδρόμιο, οι προοπτικές του ΟΠΑΠ, η ανοδική αντίδραση Motor Oil και Mytilineos και η κινητικότητα του ΟΤΕ.
MARKET MAKER

Με βήμα σημειωτόν η αγορά, η δύναμη της ΤΕΝΕΡΓ και το ράλι της Lavipharm

Διατήρηση κεκτημένων για τον Δείκτη με χαμηλό τζίρο, οι διεθνείς αγορές φρενάρουν, η Τέρνα Ενεργειακή σε ισχυρή ανοδική κίνηση, η Coca Cola HBC έγινε στυλοβάτης του Δείκτη, το come back της Lavipharm και η διόρθωση της Viohalco.