ΓΔ: 1530.68 -0.57% Τζίρος: 137.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φωτο: Shutterstock

Καλύτερη λειτουργία, λιγότερη γραφειοκρατία με Τεχνητή Νοημοσύνη στο κράτος

Μεγάλο έργο 47 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

Το Δημόσιο βάζει στο επίκεντρο της βελτιστοποίησης των υπηρεσιών που προσφέρονται σε πολίτες και επιχειρήσεις την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναζητώντας νέες δυνατότητες και εργαλεία που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη κομμάτι του ελληνικού Δημοσίου με δύο ψηφιακούς βοηθούς, το mAigov και το mAiGreece. Παράλληλα, το Gov.gr εμπλουτίζεται καθημερινά με εφαρμογές όπως το MyCoast που αλλάζουν τα δεδομένα, έχοντας φτάσει πλέον τις 2.025 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ το wallet αποκτά νέες δυνατότητες και αναπτύσσεται περαιτέρω για την προστασία των παιδιών από την υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα ψηφιακό κράτος που κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών του, με την Ελλάδα να καταγράφει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή μετάβαση του δημοσίου, βελτιώνοντας επίσης τις εσωτερικές του λειτουργίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε για λογαριασμό του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα φιλόδοξο διαγωνισμό που στοχεύει να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επτά καίριους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Εξειδικευμένες λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο

Το έργο ύψους 47,4 εκατ. ευρώ έχει στόχο να μειώσει περαιτέρω την ψηφιακή γραφειοκρατία και να βελτιώσει τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο που αποτελεί και βασική στόχευση του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο αρμόδιος υπουργός Δ. Παπαστεργίου.

Στόχος του έργου θα είναι η υλοποίηση εξειδικευμένων λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα ψηφιοποιήσουν, αυτοματοποιήσουν και θα αναβαθμίσουν τις διαδικασίες, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τομείς όπως η έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση, παροχή υπηρεσιών Υγείας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση-συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο, διαχείριση των οικονομικών του κράτους, κοινωνική πολιτική, μεταφορές και επικοινωνίες, πολιτική προστασία και εσωτερική ασφάλεια.

Η συμφωνία πλαίσιο προβλέπει ότι το έργο θα παραδίδεται τμηματικά με εκτελεστικές συμβάσεις και εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών AI. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να προσφέρει λύσεις στην Πολιτική Προστασία με εργαλεία έγκαιρης πρόβλεψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, αλλά και στις Μεταφορές με λύσεις για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Θα αναζητηθούν επίσης λύσεις που θα απλουστεύσουν περαιτέρω τις διαδικασίες για πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, μειώνοντας την γραφειοκρατία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την κοινωνική πολιτική του κράτους με καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παρόχων, ενώ μπορεί να βελτιστοποιήσει και τη διαχείριση του  κρατικού προϋπολογισμού και δαπανών.

Η ανάπτυξη της ΤΝ στην Ελλάδα και η πρόοδος στον δημόσιο τομέα

Η έκθεση της Deloitte για την ανάπτυξη του κλάδου της Πληροφορικής στη χώρα είχε επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τα επόμενα χρόνια να υιοθετείται τουλάχιστον μια καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών σε κάθε υπουργείο, κάθε χρόνο.

Από την πλευρά της, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη που σύστησε η κυβέρνηση, και θέλει να φέρει τη χώρα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, έχει καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο που περιλαμβάνει έξι εμβληματικά έργα. Τα έργα αυτά θα στοχεύουν στους κεντρικούς πυλώνες που θα υπάρξουν όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας, η ανάπτυξη νέων εργαλείων πολιτικής προστασίας εναντίον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Μια πρόοδος που αντανακλάται στον ετήσιο δείκτη DESI όπου η χώρα μας κατάφερε να φτάσει το 79,66% σε χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρέχονται από το κράτος ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σταθερά από το 2023.

Επίσης η Ελλάδα με άλμα 24,6%, ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 70,8% για τα προσυμπληρωμένα έντυπα, φτάνοντας το 79%, αποδεικνύοντας τη βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας προς όφελος των πολιτών. Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για πολίτες με ποσοστό 75,9% η Ελλάδα πλησίασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 79,4%, ενώ στις επιχειρήσεις η χώρα μας, ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 85,4% σημειώνοντας ποσοστό 86,2%, αναδεικνύοντας τη στήριξη του επιχειρείν με σύγχρονες ψηφιακές λύσεις.

Στον τομέα της Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ ρίχνει στην μάχη κατά της απάτης, νέα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο οργανισμός με στόχο να ελέγξει τους πόρους του και την εξυπηρέτηση των ασθενών θα προσθέσει anti fraud εργαλεία, ενώ παράλληλα τρέχουν πολλές δράσεις, όπως η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το κλείσιμο ηλεκτρονικά των ραντεβού των ασφαλισμένων, οι άυλες γνωματεύσεις.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το έργο για τον ολοκληρωτικό ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, όπου πρόκειται να αναπτυχθούν και λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ελεγκτικού της έργου.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη περιλαμβάνεται επίσης και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για την περίοδο 2025 – 2029, καθώς υπάρχει η στόχευση να χρησιμοποιηθεί στους φορολογικούς ελέγχους για εντοπισμό κινδύνων μη συμμόρφωσης, αλλά και σε νέα εργαλεία.

Ο Δαίδαλος και τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί επίσης ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) της Ευρώπης, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο «ΦΑΡΟΣ» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα και εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Σχεδίου για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ, που διαμορφώθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ.

 Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ με έμφαση στους ακόλουθους τρεις τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές. Η συνεργασία των AI Factories όλων των χωρών, θα παρέχει τη δυνατότητα τα συνολικά παραγόμενα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρώπης.

Ο νέος «πράσινος» υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» που θα στοιχίσει 50 εκατ. ευρώ, θα έχει ισχύ >60 Petaflops, (εκτελεί δηλαδή 60.000.000.000.000.000 πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) και είναι ισχυρότερος κατά 120 φορές από το υφιστάμενο σύστημα ARIS που διαθέτει η χώρα μας. Οι επιδόσεις του «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» θα φέρουν την Ελλάδα ανάμεσα στα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500), και μπορεί να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Texniti-Noimosynh
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κράτος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Πού θα εισαχθεί η νέα τεχνολογία

Μετά το Κτηματολόγιο που λαμβάνει αποφάσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος επιταχύνοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας την ταλαιπωρία.
texnologia, ypologistes, computer, data
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο δρόμος για τον διαγωνισμό για τον ελληνικό υπερυπολογιστή

Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα αξιοποιεί όλα τα δεδομένα του δημόσιου τομέα για επεξεργασία με Τεχνητή Νοημοσύνη. Στη Βουλή το επόμενο διάστημα και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση δεδομένων.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας

Η μείωση της γραφειοκρατίας που θα έρθει με την κατάργηση δημοφιλών πιστοποιητικών θα οδηγήσει και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.