Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης συζητείται στο Παρίσι, με το παζάρι για το κανονιστικό πλαίσιο να έχει ήδη αρχίσει και την Ευρώπη να σχεδιάζει την αντίσταση της στα σχέδια Τραμπ. Την ίδια στιγμή και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης, καθώς είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενσωματώσει την ΤΝ στο Δημόσιο με επιτυχία.
Η ΕΕ έχει ήδη εκδώσει οδηγία για την ΤΝ με στόχο να εφαρμοστεί το 2026, αποτελώντας την πρώτη απόπειρα να ρυθμιστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών αφαιρώντας κάθε προστατευτικό περιορισμό της τεχνητής νοημοσύνης για χάρη της προώθησης της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ και υπόσχεται πεδίο δόξης λαμπρό για τις επενδύσεις.
Ήδη Meta και Google έριξαν τα βέλη τους προς την ΕΕ για το κανονιστικό της πλαίσιο το οποίο θεωρούν πως είναι ένα βήμα προς τη «λάθος κατεύθυνση», με τους Αμερικανούς να καλούν για μια πιο ήπια προσέγγιση της ΤΝ. Από την πλευρά του και ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν, δήλωσε πως «υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να αποφασίσουν να μην υπάρχουν κανόνες και αυτό είναι επικίνδυνο. Υπάρχει όμως και ο αντίθετος κίνδυνος, αν η Ευρώπη δώσει στον εαυτό της πάρα πολλούς κανόνες», ενώ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε την καινοτομία».
Η Ελλάδα και η στρατηγική της για την ΤΝ και οι εφαρμογές που έχουν ήδη αναπτυχθεί για το Δημόσιο, καθώς και οι δράσεις για την προστασία των ανηλίκων βρέθηκαν στο επίκεντρο του «AI Action Summit» στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο παρόν και το μέλλον του οικοσυστήματος ΤΝ με έμφαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, ενώ υπογράμμισε την ηθική διάσταση και την υπεύθυνη χρήση της ΤΝ, με την επισήμανση ότι τα κράτη οφείλουν αξιοποιήσουν την τεχνολογία ανθρωποκεντρικά
Η Ελλάδα με το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «ΦΑΡΟΣ» που αποτελεί ένα από τα πρώτα επτά σχήματα που πήραν «πράσινο φως» από την Κομισιόν, βρίσκεται μεταξύ των πρωτοπόρων στην υπεύθυνη χρήση της ΤΝ αλλά και στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, με τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο». Παράλληλα το Kids Wallet που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη, με πλήθος χωρών να εκφράζουν τεράστιο ενδιαφέρον για την εφαρμογή.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη κομμάτι του ελληνικού Δημοσίου με τους ψηφιακούς βοηθούς, ενώ και το Gov.gr εμπλουτίζεται καθημερινά με εφαρμογές, έχοντας φτάσει τις 2.025 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ το wallet αποκτά νέες δυνατότητες και αναπτύσσεται περαιτέρω για την προστασία των παιδιών από την υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ψηφιακό κράτος που κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών του, με την Ελλάδα να καταγράφει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή μετάβαση του δημοσίου, βελτιώνοντας επίσης τις εσωτερικές του λειτουργίες.
Επίσης η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με τα εργαλεία που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και εκείνα που έρχονται.
Οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμφίβολα θα επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένους κλάδους θα μιλάμε για την εποχή “προ και μετά” Τεχνητής Νοημοσύνης» και υπογράμμισε ότι αποτελεί ζητούμενο για την κυβέρνηση η αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο κράτος που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Επισήμανε τα ψηφιακά εργαλεία όπως το Kids Wallet, που αποτελεί «μια εφαρμογή που αξιοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους της», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην προστασία των ανηλίκων από τον αλγοριθμικό εθισμό».
Μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο έχει βάλει στη φαρέτρα του εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Κτηματολόγιο που αναδείχθηκε και από τη Microsoft ως διεθνές case study ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε πως «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση», εκφράζοντας την ικανοποίηση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πολύ νωρίτερα από άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσει πραγματικά προβλήματα
Με τον βοηθό ΤΝ η αξιολόγηση συμβολαίων ακινήτων μειώθηκε από τρεις ώρες σε λιγότερο από δέκα λεπτά, με σημαντική εξοικονόμηση κόστους, ενώ η παραγωγικότητα έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τον Φεβρουάριο τις 13.500 πράξεις ανά εβδομάδα, ενώ πριν την εφαρμογή του συστήματος ΤΝ ο Μ.Ο των νομικών ελέγχων ανά εβδομάδα ήταν στους 5.562.
«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα. Συνεχίζουμε με την ίδια αφοσίωση, ώστε στο τέλος αυτής της διαδρομής κανένας πολίτης να μην ταλαιπωρείται στις συναλλαγές του με το Κτηματολόγιο» επισήμανε ο κ. Κυρανάκης.
Ο ψηφιακός βοηθός «mAigov», αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή ΤΝ για το ελληνικό Δημόσιο, απλουστεύοντας τη διάδραση των πολιτών με το κράτος. Έχοντας καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερους από 1,6 εκατ. διαλόγους με πολίτες, ο ψηφιακός βοηθός έχει καταφέρει να μειώσει τα τηλέφωνα και τα email, τις αποστολές εγγράφων, αλλά και την αναμονή σε ουρές σε κάποια δημόσια υπηρεσία, ενώ συνεισφέρει στην μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr.
Καθώς ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, σχεδίασε και υλοποίησε τον ψηφιακό βοηθό, «mAiGreece», με στόχο όλοι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες πολίτες, να έχουν εύκολα και γρήγορα στο κινητό τηλέφωνο έναν προσωπικό ταξιδιωτικό «οδηγό».
Το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης
Το ελληνικό εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα βασιστεί σε τρεις άξονες: στην Υγεία, στον Πολιτισμό με τα μεγάλα ανοιχτού κώδικα γλωσσικά μοντέλα, καθώς επίσης στο Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα. Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος που θα κατασκευαστεί από την Hewlett Packard Enterprise, αποτελεί το «κλειδί», ενώ όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Παπαστεργίου, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει τον πρώτο λόγο.
Θα αποτελέσει έναν κόμβο όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models), με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πολυτροπικά μοντέλα (Multimodal Models), ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Τα εργοστάσια ΤΝ είναι δυναμικά οικοσυστήματα που προωθούν την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στον τομέα της ΤΝ. Συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της σε διάφορους κρίσιμους τομείς.
Τα εμβληματικά έργα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη χώρα
Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει συστήσει η κυβέρνηση, στα τέλη του 2024 πρότεινε μια σειρά από έργα τα οποία θα καθιερώσουν την Ελλάδα ως χώρα πρότυπο στη συλλογή και διακυβέρνηση των δεδομένων, που είναι απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την ίδρυση ενός κέντρου αριστείας για την ΤΝ, το οποίο θα αποτελεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας.
Σκοπός είναι με αυτόν τον τρόπο, αφενός να τεθεί ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό – λειτουργικό πλαίσιο και αφετέρου να συγκροτηθεί ένας πυρήνας διεπιστημονικής καινοτόμας έρευνας, προωθώντας την ανάπτυξη της ΤΝ και ταυτόχρονα τονώνοντας το επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνονται, ακόμα, η ανάπτυξη μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΤΝ η οποία θα υποστηρίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη διαδικτυακή συνεργασία· η ενθάρρυνση της ανάπτυξης οικοσυστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης γύρω από δεδομένα, υπολογιστικούς πόρους και ευκαιρίες για επενδύσεις και εκπαίδευση.
Επίσης η δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, που θα προωθήσει την αξιοποίηση ελληνικών κειμένων και έργων πολιτισμού από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην ακριβέστερη ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών στην εκπαίδευση της ΤΝ όσο και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας· και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της ΤΝ και ενός παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την ΤΝ στη δημοκρατική διαδικασία.