ΓΔ: 1790.75 -0.63% Τζίρος: 27.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:01
Φώτο: Shutterstock

ΚΕΠΕ: Χάσμα αμοιβών και μισθολογικό πλεόνασμα ιδιωτικού έναντι δημόσιου τομέα

Οι εκτιμώμενες ωριαίες αποδοχές των απασχολούμενων στο δημόσιο υστερούν κατά 13,3% έναντι του ιδιωτικού τομέα.

Οι αμοιβές στο δημόσιο είναι σημαντικά χαμηλότερες έναντι του ιδιωτικού τομέα και το μισθολογικό χάσμα υπέρ του ιδιωτικού τομέα διευρύνθηκε μεταξύ 2022 και 2023 λόγω της αύξησης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό προκύπτει από την τρίτη ανάλυση επικαιρότητας για το 2025 του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο «Χάσμα αμοιβών και μισθολογικό πλεόνασμα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Όπως αναφέρεται στην περίληψη: «Με τον όρο μισθολογικό χάσμα αναφερόμαστε στη διαφορά στην αμοιβή δύο πανομοιότυπων εργαζόμενων που το μόνο που τους διακρίνει είναι ότι απασχολούνται σε διαφορετικούς τομείς. Αντικείμενο της ανάλυσης είναι η διερεύνηση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα κατά τα έτη 2022 και 2023 με την εφαρμογή δύο ευρέως αποδεκτών μεθοδολογιών. Από την εκτίμηση προκύπτει ότι οι αμοιβές στο δημόσιο είναι σημαντικά χαμηλότερες έναντι του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη μεθοδολογία εκτίμησης (Mincer 1974), το εκτιμώμενο καθαρό ωρομίσθιο στον δημόσιο τομέα είναι κατά 14,6% χαμηλότερο έναντι του ιδιωτικού τομέα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη μεθοδολογία εκτίμησης (Oaxaca 1973 και Blinder 1973), οι εκτιμώμενες ωριαίες αποδοχές των απασχολούμενων στο δημόσιο υστερούν κατά 13,3% έναντι του ιδιωτικού τομέα. Και από τις δύο μεθοδολογίες προκύπτει ότι το μισθολογικό χάσμα υπέρ του ιδιωτικού τομέα διευρύνθηκε μεταξύ 2022 και 2023 λόγω της αύξησης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Η ανάλυση έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΕΠΕ: www.kepe.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικά ευρώ και σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι φόβοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ για την ελληνική αγορά παραμένει χαμηλότερα από το 32,1% που αποτελεί τον μέσο όρο από τις αρχές της χρονιάς και αυξάνονται οι προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Με την αύξηση κατώτατου μισθού είναι αναγκαία και η λήψη μέτρων

«Αναγκαία είναι, επίσης, και η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που τα τελευταία 2 έτη έχει αυξηθεί κατά 35%, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις και μπόνους από τις επιχειρήσεις σε όσους γυρίζουν στο γραφείο

Στην παραδοσιακή γραφειοκεντρική προσέγγιση θέλουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων και σκοπεύουν να δώσουν σημαντικά κίνητρα στους εργαζομένους. Οι προκλήσεις του ESG και της Τεχνητής Νοημοσύνης.