ΓΔ: 894.7 -0.15% Τζίρος: 88.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Σύνταξη στα 72: Πώς οδηγούμαστε σε νέα όρια ηλικίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει μπει σε τροχιά συνεχούς αύξησης, εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ η βάση εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος έχει εξασθενήσει: ο ΕΦΚΑ εισπράττει τα μισά από το «παλιό» ΙΚΑ.

Σε τροχιά αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει μπει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ως το 2026 θα παίρνουμε σύνταξη στα 72.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι από το 2021 και μέχρι το 2026, σταδιακά, θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να φτάσει το όριο στα 72 έτη, δεδομένου ότι η ισχύουσα νομοθεσία συνδέει την έξοδο από την εργασία με το εκάστοτε προσδόκιμο ζωής, το οποίο συνεχώς αυξάνει.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε σε ημερίδα της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό, με τη συμμετοχή των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη και Αλέξη Μητρόπουλου, είναι ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τη βάση εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα έσοδα του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές θα είναι περίπου 9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ ενοποιεί όλα τα ασφαλιστικά της χώρας. Πριν από μια δεκαετία, όταν ακόμη δεν είχε «σαρώσει» την οικονομία η κρίση, μόνο του ΙΚΑ είχε διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 18 δισ. ευρώ!

Οι καθηγητές Σάββας Ρομπόλης και Αλέξης Μητρόπουλος υπογράμμισαν ότι η βασική αιτία της μείωσης των εσόδων είναι «η εκτίναξη της μερικής απασχόλησης». Χαρακτηριστικά έκαναν λόγο για «ντελιβεροποίηση της εργασίας» και πρόσθεσαν ότι είναι «αδιέξοδη η λογική της περικοπής των συντάξεων και της παράτασης του εργασιακού βίου».

Για το νόμο Κατρούγκαλου, οι δύο ειδικοί τόνισαν ότι είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προκαλέσουν το γκρέμισμά του. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι οι βασικοί πυλώνες του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος έγιναν δεκτοί από το ανώτατο δικαστήριο, με συνέπεια τώρα να έχει την απαραίτητη θεσμική θωράκιση.

Σχετικά με όσα ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, οι δύο υποστήριξαν ότι, με αυτή την πρωτοβουλία, το κράτος επιθυμεί να αποφύγει να χορηγεί στο εξής 2,5 δισ. ευρώ ετησίως προς την επικούρηση.

Όμως η μετάβαση προς το νέο σύστημα θα προκαλέσει έλλειμμα που μπορεί να φτάσει έως και τα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του. Σωρευτικά, το 2060, το έλλειμμα θα έχει εκτιναχθεί στο υπέρογκο ποσό των 56 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι μεγάλες αλλαγές του 2021 στους μισθούς και τις συντάξεις

Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πότε πληρώνονται αυξήσεις των συντάξεων και αναδρομικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικριτές του νέου ασφαλιστικού: Μόνιμη λύση ή χαμένη ευκαιρία;

Κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πλ. Τήνιος και ο Μ. Νεκτάριος, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκούν σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος.