ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Σύνταξη στα 72: Πώς οδηγούμαστε σε νέα όρια ηλικίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει μπει σε τροχιά συνεχούς αύξησης, εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ η βάση εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος έχει εξασθενήσει: ο ΕΦΚΑ εισπράττει τα μισά από το «παλιό» ΙΚΑ.

Σε τροχιά αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει μπει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ως το 2026 θα παίρνουμε σύνταξη στα 72.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι από το 2021 και μέχρι το 2026, σταδιακά, θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να φτάσει το όριο στα 72 έτη, δεδομένου ότι η ισχύουσα νομοθεσία συνδέει την έξοδο από την εργασία με το εκάστοτε προσδόκιμο ζωής, το οποίο συνεχώς αυξάνει.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε σε ημερίδα της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό, με τη συμμετοχή των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη και Αλέξη Μητρόπουλου, είναι ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τη βάση εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα έσοδα του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές θα είναι περίπου 9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚΑ ενοποιεί όλα τα ασφαλιστικά της χώρας. Πριν από μια δεκαετία, όταν ακόμη δεν είχε «σαρώσει» την οικονομία η κρίση, μόνο του ΙΚΑ είχε διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 18 δισ. ευρώ!

Οι καθηγητές Σάββας Ρομπόλης και Αλέξης Μητρόπουλος υπογράμμισαν ότι η βασική αιτία της μείωσης των εσόδων είναι «η εκτίναξη της μερικής απασχόλησης». Χαρακτηριστικά έκαναν λόγο για «ντελιβεροποίηση της εργασίας» και πρόσθεσαν ότι είναι «αδιέξοδη η λογική της περικοπής των συντάξεων και της παράτασης του εργασιακού βίου».

Για το νόμο Κατρούγκαλου, οι δύο ειδικοί τόνισαν ότι είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προκαλέσουν το γκρέμισμά του. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι οι βασικοί πυλώνες του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος έγιναν δεκτοί από το ανώτατο δικαστήριο, με συνέπεια τώρα να έχει την απαραίτητη θεσμική θωράκιση.

Σχετικά με όσα ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, οι δύο υποστήριξαν ότι, με αυτή την πρωτοβουλία, το κράτος επιθυμεί να αποφύγει να χορηγεί στο εξής 2,5 δισ. ευρώ ετησίως προς την επικούρηση.

Όμως η μετάβαση προς το νέο σύστημα θα προκαλέσει έλλειμμα που μπορεί να φτάσει έως και τα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του. Σωρευτικά, το 2060, το έλλειμμα θα έχει εκτιναχθεί στο υπέρογκο ποσό των 56 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ποσά ενίσχυσης για συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των ταμείων, όπως η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαγκαρόπουλος: Οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας θα μπορούσαν να έχουν εκδοθεί

«Θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με τον «ατομικό κουμπαρά»

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.
Giannitsis-Tasos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Γιαννίτσης: Περισότερη διαγενεακή δικαιοσύνη φέρνει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Όπως τονίζει σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχει το πρόβλημα της αστάθειας των αγορών ωστόσο η τελική εικόνα εξαρτάται του πόσο στέρεο είναι το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και η οικονομία συνολικά.