ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Επιδημία... λουκέτων στην εστίαση φέρνει το μίνι lockdown

Νέα σοβαρή απώλεια τζίρου και κενά ρευστότητας απειλούν τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, ενώ τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή.

Τη χαριστική βολή σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων εστίασης εκφράζονται φόβοι ότι θα δώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, καθώς μάλιστα, όπως τονίζεται από τις επιχειρήσεις του κλάδου, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις δυσβάστακτες απώλειες τζίρου που έχει φέρει η πανδημία.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης βρίσκονταν ήδη σε πολύ δύσκολη θέση πριν τεθεί σε εφαρμογή, από σήμερα, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα καταστήματα για ένα μήνα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων του κλάδου ήταν οι υψηλότερες από κάθε άλλον, φθάνοντας το 55% του τζίρου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προοπτική να καλυφθούν πλήρως από κρατικά μέτρα στήριξης, δανεισμό και «μαξιλάρια» ρευστότητας των ίδιων των επιχειρήσεων. Αυτό σήμαινε ότι, πριν ακόμη εφαρμοστεί το δεύτερο lockdown υπήρχε άμεσος κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο κίνδυνος αυτός, για μια επιδημία «λουκέτων» στην εστίαση γίνεται πλέον άμεσος, όπως προειδοποιούν οι επιχειρήσεις και οι φορείς τους, καθώς το νέο κλείσιμο των καταστημάτων, τουλάχιστον για ένα μήνα -χωρίς να αποκλείεται παράταση του μέτρου, αν δεν βελτιωθούν σημαντικά οι επιδημιολογικοί δείκτες- θα προκαλέσει νέες μεγάλες απώλειες εσόδων, οι οποίες δεν καλύπτονται επαρκώς από τα κρατικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, ενώ ο κλάδος έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες.

Σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης, παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι η μείωση του ενοικίου αποτελεί μια «ανάσα», ωστόσο τίθεται το ερώτημα πώς θα πληρώνονται ακόμα και τα μειωμένα ενοίκια, με τη δραματική πτώση του τζίρου που καταγράφεται φέτος. Ο κλάδος ζητά και την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή ζητά να δοθεί με την μορφή επιδότησης, όπως συμβαίνει και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ σημειώνει πως θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο το ποσό που δίνεται στις επιχειρήσεις της εστίασης, που κατ' εξοχήν δοκιμάζονται από την πανδημία.

Σήμα κινδύνου από τους εκπροσώπους του κλάδου

Ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει πως έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τον κλάδο, που έχει ήδη καταγράψει πτώση του τζίρου κατά 60% και αναμένεται τουλάχιστον το 33% των επιχειρήσεων να βάλει λουκέτο. Έχει τονίσει επίσης πως τα μέτρα είναι παρωχημένα και δεν λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον ο κλάδος της εστίασης, σημειώνοντας πως οδεύουμε σε μεγάλη καταστροφή.

Ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει το γεγονός πως ο κλάδος της εστίασης, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο, με πάνω από 330.000 εργαζομένους και στηρίζει σχεδόν όλους τους φορείς της οικονομίας, δεν ακούγεται από την κυβέρνηση, καθώς απουσιάζει ο διάλογος.

Το σωματείο BARECA του χώρου της εστίασης σημειώνει πως η κυβέρνηση υιοθετεί μια αυθαίρετη λογική «δύο μέτρων και δυο σταθμών» για την εστίαση αφήνοντας πλήρως απροστάτευτους εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως "ώριμη" Ευρώπη ως προς το υγειονομικό σκέλος των μέτρων και ως επιπόλαια Ψωροκώσταινα στο "πακέτο" οικονομικής στήριξης, ανακοινώνοντας μέτρα -"ασπιρίνες" όχι πλέον προς έναν ημιθανή ασθενή, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σε μια "κλινικά νεκρή" βιομηχανία της χώρας».

Ο σύνδεσμος των επιχειρήσεων εστίασης τονίζει επίσης πως «το λουκέτο επιβάλλεται στα καταστήματα εστίασης στο πλαίσιο μιας σουρεαλιστικής λογικής του "πονάει χέρι, κόβουμε χέρι", χωρίς να έχει αποδειχθεί με όρους επιστημονικούς σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους συμμετέχει η εστίαση στον εκθετικό δείκτη της πανδημίας του κορονοϊού».

Παράλληλα το σωματείο BARECA θέτει τρία ερωτήματα στην κυβέρνηση:

  1. Αν όντως η κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αντίστοιχα με άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, γιατί εξαντλεί την αυστηρότητά της στον «ξαφνικό θάνατο» των καταστημάτων και δεν επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς την κατεύθυνση της ανακούφισης από το «τσουνάμι» που θα προκαλέσει;
  2. Γιατί ενώ το λουκέτο στα εστιατόρια είναι καθολικό στην ζώνη «αυξημένου κινδύνου», τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αποσπασματικά και φειδωλά; Γιατί ενώ η απαγόρευση λειτουργίας είναι πλήρης, τα μέτρα ανακούφισης είναι «ολίγον από στήριξη»;
  3. Γιατί ενώ μπαίνει λουκέτο στα καταστήματα, δεν μπαίνει λουκέτο και στα δυσθεώρητα έξοδά μας και μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε ακόμη ζωντανοί και οικονομικά ενεργοί; Για ποιους λόγους τελικά, ενώ θα κατεβάσουμε ρολά, θα πρέπει να συνεχίζουμε να καταβάλλουμε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια σε δήμους για χρήση πλατειών, πεζοδρομίων και πεζόδρομων; 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κώστας Μίχαλος σημείωσε πως το lockdown στην εστίαση θα επηρεάσει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από το λουκέτο στην εστίαση και την ψυχαγωγία θα πληγούν και οι βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών που θα χάσουν τους πελάτες τους -τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας- όπως και πολλές άλλες παραγωγικές μονάδες που προμηθεύουν με διάφορα είδη τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν λόγω της πανδημίας».

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση, ο Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζόμενων με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών από τα νέα μέτρα για την πανδημία, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ό,τι λιγότερο θα μπορούσε να γίνει για να μην οδηγηθεί η ελληνική αγορά στον πλήρη αφανισμό και οι εργαζόμενοι στην πλήρη φτωχοποίηση και στη μακροχρόνια ανεργία. Τα μέτρα αυτά είναι μια ασπιρίνη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για την επανεκκίνηση της εστίασης

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες της εστίασης για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου, εκφράζουν φόβους για νέα αναβολή. Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα που θα προσφέρει ρευστότητα θα ανοίξει στις 10 Μαΐου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν με άδεια ταμεία τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις της εστίασης

Δηλώνουν ότι εξάντλησαν τη ρευστότητά τους το 43% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ το 44% αναφέρουν ότι φοβούνται «λουκέτο» μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ακόμη σοβαρότερα τα προβλήματα στα καταστήματα νησιών.
estiasi-kafe-bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 40% του τζίρου στην εστίαση, απογοήτευσε η επιστρεπτέα

Τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας θα έχει και το 2021 η εστίαση, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ενώ μεγάλος μέρος των αναγκών δεν θα καλυφθεί. Χαμηλές οι ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6.
estiasi-kafe-bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά σύννεφα στον κλάδο εστίασης, απομακρύνεται η επανεκκίνηση

Υπό την απειλή μαζικών λουκέτων ο κλάδος, ενώ οι εκπρόσωποι του διχάζονται ανάμεσα σε υποστηρικτές της άμεσης επανεκκίνησης και σε όσους ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα μόνο όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.
Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση, τι ποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος της ενίσχυσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι εκταμιεύσεις των ποσών προς τους επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα.