ΓΔ: 1375.29 -0.42% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

«Game changer» το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής απελευθερώνει 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ αλλάζει τα δεδομένα της οικονομικής ενοποίησης στην Ε.Ε. με κοινό δανεισμό και στήριξη των ασθενέστερων οικονομιών.

Η επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού βρέθηκε τρόπος να ξεπεραστεί το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, αλλάζει άρδην τα δεδομένα για το σύνολο της Ένωσης και φυσικά για την ελληνική οικονομία. 

Σε μία περίοδο που οικονομίες, επιχειρήσεις και κοινωνίες δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για ένα συνολικό πακέτο χρηματοδότησης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε η κρίση να ξεπεραστεί γρηγορότερα και με πιο ασφαλή τρόπο. 

Για την ελληνική οικονομία το συνολικό «πακέτο» φθάνει στα 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα 38 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

Εκ των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τα 19,5 δισ. αφορούν σε επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα 12,5 δις. σε δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να απορροφηθούν σε διάστημα έξι ετών, ενώ το σχέδιο αξιοποίησής τους, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Κομισιόν μπορεί να αναθεωρηθεί μόνο μία φορά το 2022. 

Βάσει του προγραμματισμού του ελληνικού οικονομικού επιτελείου το 2021 αναμένεται να γίνει η απορρόφηση 2,635 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια χορηγήσεων. Από αυτά, τα 1,132 δισ. ευρώ θα είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τα 1,504 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου. Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).

«Game changer» για την ΕΕ το Ταμείο Ανάκαμψης 

Πέραν, όμως, του μεγάλου οφέλους για την ελληνική οικονομία, ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη που θα μεταμορφώσει και την ευρωζώνη στο σύνολό της. Σύμφωνα με την Κομισιόν θα βοηθήσει ώστε να «προστεθεί» περίπου 2% στη συνολική οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης έως το 2024 και στη δημιουργία επιπλέον δύο εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2022. 

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση του Ταμείου θα γίνει μέσω της έκδοσης ομολόγων τα οποία θα εγγυώνται όλες οι χώρες της ΕΕ, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα ακόμη βήμα –πιθανώς όχι τόσο θαρραλέο όσο θα ήθελαν κάποιοι- προς μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση. Επιπρόσθετα, αυτό το κοινό χρέος μπορεί να δημιουργήσει και ένα νέο τίτλο αναφοράς (benchmark) στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Μέχρι σήμερα αυτό το benchmark είναι τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ως τα απόλυτα επενδυτικά καταφύγια. Στους κερδισμένους θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το ευρώ, το οποίο και μόνο με την προσμονή του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπέρασε το επίπεδο των 1,20 δολαρίων -η εξέλιξη αυτή πάντως δεν θεωρείται ευνοϊκή για την οικονομία, αφού εντείνει την πίεση στον ήδη αρνητικό πληθωρισμό, όπως επισήμανε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «game changer», κυρίως επειδή μέσω αυτής επιδεικνύεται αλληλεγγύη μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών. Εάν το σχέδιο είναι επιτυχές, θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΚΤ να πλησιάσει το στόχο για τον πληθωρισμό που είναι κοντά στο 2%. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το ταμείο ανάκαμψης πρέπει να «τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση» και τόνισε ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να δαπανηθούν με τρόπο που να αυξάνει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δεν πρέπει να «χαθούν» στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Η κ. Λαγκαρντ πρότεινε ακόμη το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο για παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πυλώνα στον οποίο θα στηριχθεί το όραμα για έναν κοινό προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.