ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kostas-skrekas-energeia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Κ. Σκρέκας: Σύζευξη ελληνικής - βουλγαρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η ελληνική αγορά λειτουργεί ήδη σε σύζευξη με την ιταλική και η ολοκλήρωση της σύζευξης με την βουλγαρική ως το τέλος του χρόνου, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού.

Τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την βουλγαρική και την δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος για το χρηματιστήριο ενέργειας.

Όπως τόνισε ο υπουργός οι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και το πέρασμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με καύσιμο - γέφυρα το φυσικό αέριο δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο διαμορφώνει ένα διαφανές πλαίσιο με αξιόπιστες τιμές, προωθεί τον ανταγωνισμό, παρέχει αντιστάθμιση κινδύνου και μειώνει τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο.

Η ελληνική αγορά λειτουργεί ήδη σε σύζευξη με την ιταλική και η ολοκλήρωση της σύζευξης με την βουλγαρική ως το τέλος του χρόνου - σημείωσε ο κ. Σκρέκας - θα βελτιώσει την χρήση των διασυνδέσεων, θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και θα επιτρέψει εξαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όταν προκύψει ζήτημα περίσσειας παραγωγής πράσινης ενέργειας που δεν θα μπορεί να καταναλωθεί εγχώρια.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε πως το Χρηματιστήριο πρέπει να λειτουργήσει και για τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία ενώ πρόσθεσε πως "φιλοδοξούμε το τρέχον έτος να θέσουμε τις βάσεις για μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό εμπορικό κόμβο διαμετακόμισης και τιμολόγησης φυσικού αερίου".

Στο τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας σημειώνοντας πως σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο και τον ΑΔΜΗΕ θα εξευρεθούν τρόποι συμμετοχής των μονάδων αυτών στην αγορά ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Χρήστος Ιωάννου υπογράμμισε τη σημασία των παραγώγων για την αντιστάθμιση του κινδύνου στην αγορά ενέργειας και έθεσε ως προτεραιότητα τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Γιάννος Μιχόπουλος σημείωσε πως ο κλάδος του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία παραμένει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή, ανεξάρτητα από την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ανέφερε ακόμη πως η δημιουργία υποδομών διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πάτρα θα επιτρέψει την διάδοση του καυσίμου αλλά και την ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης ως σημείο εφοδιασμού πλοίων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS Ντίνος Μπενρουμπή, υπογράμμισε πως η μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε ομαλά, συνέστησε ωστόσο στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές (όσους δηλαδή δεν διαθέτουν και παραγωγή ενέργειας) να αντισταθμίσουν το ρίσκο αγοράζοντας παράγωγα που θα τους προστατεύουν από απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών.

Τέλος ο Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, του ομίλου ΕΛΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και διασφάλισης ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει την ωρίμανση της αγοράς και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίμερμανς: Επένδυση η Ελλάδα - Γιατί θα πετύχει η Πράσινη Συμφωνία

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για κάποιες χώρες, στη μετάβαση τους από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για «πράσινα» έργα

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν έργα που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Έρχεται το θεσμικό πλαίσιο για τα σημεία ανεφοδιασμού LNG

Στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση σημείων ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προχωράνε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, προχωρούν στη δημιουργία του
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δ. Μακεδονία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ελληνικά IPCEI (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος), μεταξύ των οποίων είναι και το «White Dragon», προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες για νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανίες, αλλά και δημόσια κτίρια.