ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
estiasi-kafe-bar
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου, μετακινήσεις από 14 Μαΐου

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εισηγηθεί και το άνοιγμα των Δημοτικών και Γυμνασίων από 10 Μαΐου. Τι προτείνουν για την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Φως στο τούνελ δείχνει να φαίνεται για τους επαγγελματίες της εστίασης καθώς η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εισηγηθούν την επανεκκίνηση της στις 3 ή 4 Μαΐου, αν δεν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Ο κλάδος της εστίασης που στο πρώτο τρίμηνο του έτους είδε να μειώνεται ο κύκλος εργασιών κατά 55,4% σε σχέση με περυσινά δεδομένα και να δέχεται πλήγμα ύψους 64,1 εκατ. ευρώ, θα περιμένει να αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία από την επιδημιολογική εικόνα. Το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης θα αφορά αρχικά αποκλειστικά τους εξωτερικούς χώρους και θα είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού που είναι σε ισχύ. Σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να παίξουν και τα self test όπως είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εισηγηθούν να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια από τις 10 Μαΐου ενώ από τις 14 Μαΐου και αφού θα έχει περάσει το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να παραμείνει, αν και θα παραταθεί μέχρι τις 22:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και να ισχύει μέχρι τις 23:00 από την Δευτέρα του Πάσχα και έπειτα.

Το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ πως «η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας.». Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.»

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι. Όσον αφορά το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων, η κα Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες, ενώ είπε ότι περί τα μέσα Μαΐου προσανατολίζεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτοκόλλα. Συγκεκριμένα, ως ορίζοντα έθεσε την 14η Μαΐου. 

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε τελευταία για το αν τις αποφάσεις τις παίρνει η επιτροπή ή η κυβέρνηση απάντησε ότι «η επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις. Χαρακτήρισε, δε, «συνωμοσιολογία που προσβάλλει τους επιστήμονες» τα σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ