ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σύντομα κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πιο ήπιας μορφής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη φαίνεται πως έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Σημείωσε δε, τις πρόσφατες κοινές θέσεις Ολλανδίας και Ισπανίας για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών κανόνων.

Ο υπουργός περιέγραψε, παράλληλα, τους όρους που θα πρέπει να πληρούν οι νέοι κανόνες και επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών, όπως αυτές για την άμυνα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Μιλώντας στο 7ο Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους, προσθέτοντας πως προτεραιότητα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και η επιστροφή σταδιακά προς πρωτογενή πλεονάσματα. Σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, επανέλαβε ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει και παραμένει ότι η επίτευξή του θα πραγματοποιηθεί το 2023. Όμως, δήλωσε το εάν αυτό θα γίνει στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος του 2023, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθεί η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των αιτιών που επιφέρουν ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Και ανέφερε τις ελληνικές θέσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου.

Για την άνοδο του πληθωρισμού, είπε πως αυτή προέρχεται από την μεγάλη και ισχυρή ανάκαμψη, ενώ το πρόβλημα επιτάθηκε με την εισβολή της Ρωσίας. Όπως δήλωσε, πρόσφατα το ΔΝΤ προέβλεψε για την Ελλάδα πληθωρισμό 4,5% για εφέτος, ωστόσο η νέα εκτίμηση του υπουργείου θα είναι λίγο πιο συντηρητική από αυτήν του Ταμείου και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 8%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Μάρτιο, ασφαλή τα ενεργειακά αποθέματα

Οι επιπτώσεις που υπάρχουν στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποτελούν την βασική ανησυχία του οικονομικού επιτελείου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάνος (ΑΔΜΗΕ): Παρά την κρίση στην Ουκρανία ο καταναλωτής γλίτωσε 1,2 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι πρέπει να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τετραπλασιαστούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και να γίνουν διπλάσιες επενδύσεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

Η υφυπουργός έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.